Afbeelding
Foto: pr

Een lekkere kop soep uit eigen schooltuin

Sassenheim n “Dat zijn veel te grote stukken joh, die moeten ze kleiner snijden.” Gelegenheidskok Benjamin (11) - die liet weten regelmatig thuis te koken - gaf zijn collega Joris wel even uitleg over hoe ze op culinaire wijze een lekkere pan soep konden bereiden. Welkom bij het Soepproject van de werkgroep Schooltuinen.

Op een nazomerse dinsdag in september waren de leerlingen van groep 7 van basisschool De Overplaats druk aan het groenten snijden. “Alleen de prei is gekocht, hoor,” liet Fabienne triomfantelijk weten, “de rest hebben we allemaal zelf gezaaid of geplant, verzorgd en zojuist geoogst. We kunnen nu beginnen.” Met vaardige handen en een serieuze blik in de ogen wijdde ze zich aan het fijnsnijden van de groenten zoals wortelen, paprika’s en ui.


“Dit is toch boffen,” luidde desgevraagd de mening van leerkracht Marieke Roijers. “Kijk, de snijtafels in de zon, het is heerlijk nazomerweer en de kinderen vinden het geweldig om zo lekker bezig te zijn met hun eigen groente.” Schooltuinmedewerker Hennes Claassen vertelde dat vorig jaar door de coronamaatregelen de projecten van de schooltuin in een heel andere vorm moesten worden gegoten. Dat werd de zogenaamde strokenteelt. “Ook leuk, maar vandaag werken en koken we met zelfgekweekte groenten en dat is natuurlijk veel interessanter.” 


Dat ook het Soepproject dit jaar zeer geslaagd was te noemen, werd tegen de klok van 11.20 uur duidelijk: rond het Sassennest zaten nu eens niet de gebruikelijke bezoekers van Park Rusthoff, maar basisschoolleerlingen die het - uiteraard met hulp van de vrijwilligers - voor elkaar hadden gekregen om een lekkere kop soep voor de hele groep te kunnen serveren. 


Natuurbeleving en fitness

Warmond n De werkgroep Agrarisch Natuurbeheer van IVN Leiden organiseert komende winter in samenwerking met boerderij Nellesteijn in Wassenaar, boerderij Boterhuys en boerderij de Eenzaamheid in Warmond weer een flink aantal werkdagen in het agrarisch gebied rond Leiden. Vanaf zaterdag 6 november, wordt er wekelijks op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur gewerkt. 

De werkgroep houdt zich bezig met het onderhoud van eeuwenoude geriefhoutbosjes, knotwilgen, houtkades en andere kleine landschapselementen. Voor de zaterdagen hoeven vrijwilligers zich niet aan te melden; zij mogen komen en gaan wanneer zij willen.


Het werk bestaat uit het met de hand snoeien/zagen van bomen en struiken, het voor de vogels en kleine zoogdieren aanleggen van houtrillen, het aanbrengen van nieuwe aanplant en het aanleggen van bijenlinten. Dit klinkt allemaal misschien zwaar werk maar met scherp gereedschap en een goede instructie en begeleiding valt dit erg mee. "We dragen graag ons steentje bij om de versnipperde natuur rond Leiden mooi te houden en we hoeven niet meer naar de sportschool," is een veelgehoorde opmerkingen. "'s Avonds op de bank voelen we ons totaal ontspannen.”


Kom gewoon eens op een zaterdag langs, om te werken of te kijken. Excursies op aanvraag zijn mogelijk. Voor meer informatie neem contact op met Johan Kieft via jjkieft@ziggo.nl of 06-34364259. Of kijk op https://groepwan.blogspot.com.


Alzheimer café: dementie, ook op jonge leeftijd

Sassenheim n Het Alzheimer café Teylingen/Noordwijkerhout is op maandag 11 oktober om 19.30 uur in Sassembourg (Jan van Brabantweg 7) in Sassenheim.

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn de ziekte van alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Meestal komt dementie voor op oudere leeftijd, maar sommige soorten kunnen zich al manifesteren vanaf het 40ste levensjaar. Yvonne Martens gaat hierover in gesprek met Carine van Leeuwen, specialist ouderengeneeskunde in opleiding.  


Het Alzheimer café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden.  Aanmelden vooraf is niet nodig.