Eva Hornsveld (l) wint zilver op het NK Judo.
Eva Hornsveld (l) wint zilver op het NK Judo. Foto: pr.

Bollenstreek-schaatsers WIJC starten met records

Warmond n Het schaatsseizoen is goed begonnen voor de rijders van Trainingsgroep Bollenstreek van de Warmondse IJs- en Skeelerclub (WIJC). Na de eerste trainingen, waarbij 166 abonnementhouders in Haarlem het ijs opzochten, waren zaterdag en zondag de eerste wedstrijden voor de baancompetitie. Vierentwintig leden stonden aan de start. Veel van de Bollenstreek-schaatsers noteerden gelijk een persoonlijk record.

Na de vorige winter met coronamaatregelen en zonder jeugdwedstrijden, is deze competitie voor veel schaatsers een nieuwe ervaring. Sommigen hebben net de stap van de kleine ijsbaan in Leiden naar de grote 400-meterbaan gemaakt. Zeker in die jongste categorie regende het dan ook records.

Veel leden die uit de Warmondse IJs- en Skeelerclub voortkomen deden voor het eerst in Haarlem mee aan de baancompetitie. De Uithof in Den Haag was de thuisbaan van de WIJC, vorig seizoen werd de overstap naar Haarlem gemaakt. Voor de schaatsers van de inmiddels opgeheven Schaatstrainingsgroep Sassenheim en Kagermeer (STS-KGM), die ook onderdeel zijn van de nieuwe Trainingsgroep Bollenstreek van de WIJC, is Haarlem bekend terrein.


Clubrecords

Verderop in Heerenveen reden leden die zijn doorgestroomd naar professionele teams weer clubrecords. Pien Hersman verbeterde haar clubrecord van twee weken geleden op de 500 meter van 40.34 naar 39.96. De voor KNSB Talent Team Noordwest uitkomende Lissese dook hiermee voor het eerst onder de mijlpaal van 40 seconden. Op de 1500 meter verbrak zij met een tijd van 2.06.94 het record van Lenneke Heemskerk, die in 2014 in het Duitse Inzell 2.10.02 op de klok zette. Yves Vergeer snelde op de 1500 meter naar een tijd van 1.47.65, waarmee de schaatser van Team IKO ruim een seconde sneller is dan zijn eigen record van 1.48.99.


Veertigklapper Foreholte

Voorhout n De handbalsters van Foreholte hebben hun tweede thuiswedstrijd gewonnen. Tegenstander De Tukkers bleef lange tijd goed bij, maar kwam scorend uiteindelijk tekort.

De Tukkers konden de eerste 12 minuten tot 7-7 goed bijblijven, maar na een tijdstraf kwam Foreholte al snel op een voorsprong. Opvallend was dat iedere positie van Foreholte tot scoren kon komen en zo was het met de rust 20-13. Na de rust maakte de Tukkers gebruik van de missers aan de kant van de thuisploeg. Maar de grip op de wedstrijd kwam weer terug en Foreholte kon via de cirkel, Melanie Zwaan en Milou Huiberts, veelvuldig tot scoren komen. Het laatste kwartier zakte de concentratie wat weg waardoor de Tukkers ook makkelijker konden scoren. De nummer zes kwam, volgens coach Klein, te makkelijk tot scoren. Maar het woog niet op tegen de snelle aanvallen van de dames van Foreholte, die uiteindelijk de score tot 40-30 brachten en zo een mooie overwinning behaalden.


Zilver op NK

Voorhout/Noordwijkerhout n Eva Hornsveld van Judoteam Bollenstreek heeft op het NK judo in het topsportcentrum Almere de zilveren medaille behaald in de categorie +78 kilogram. Tijdens de poulewedstrijden was alleen Merel Barkman te sterk.  

In de aanloop naar het toernooi waren er wat kleine probleempjes. Hornsveld: “Mijn enkel had tijdens een training een flinke tik gehad, dus de afgelopen weken was het continu tapen voor de training en koelen erna. Daarnaast waren de trainingen op Papendal ook erg vermoeiend dus we moesten wat aanpassen aan de trainingen zodat ik mij sterk en fit zou voelen op het NK”. 

Zondag was het dan zo ver. Hornsveld, woonachtig in Noordwijkerhout, gaf flink partij en wist haar eerste partij makkelijk te winnen. Een overname werd niet gezien als punt omdat Hornsveld buiten de mat de worp inzette. Bij een volgende actie wist Hornsveld haar tegenstander tegen de grond te werken en knap door te werken naar een armklem. 

Bij de wedstrijd om het goud moest Eva haar meerdere erkennen. Hornsveld: “Mijn tegenstander was een stuk zwaarder dan ik. De opdracht was dan ook om mijn hand die aan de revers zit zoveel mogelijk te strekken en te duwen”. Helaas was de tactiek te effectief en zette Hornsveld zichzelf in beweging en kreeg een worp tegen. Hoofdcoach Johan Zagers: “Het is geweldig wat Eva heeft gepresteerd. We zijn als Judo Team Bollenstreek én sportschool Kaizen heel erg trots op haar. Dit is goed voor het judo in de Bollenstreek!”.