De deelnemers hebben plezier in de aangeboden workshop. | Foto: MV
De deelnemers hebben plezier in de aangeboden workshop. | Foto: MV Foto: MV

Mantelzorghuiskamer weer open voor goed gesprek

Teylingen n De mantelzorghuiskamer is weer te bezoeken. Na anderhalf jaar mogen de deuren open, en kunnen mantelzorgers bij elkaar komen om te praten over hun ervaringen. De eerste bijeenkomst was vorige week donderdag. 'Fijn om even de deur uit te zijn.'

Op de eerste verdieping van Sassembourg staat de deur van de mantelzorghuiskamer open. "Kom binnen," zegt Jolanda Smit enthousiast. De mantelzorgadviseur van Welzijn Teylingen is blij dat de mantelzorgers weer bij elkaar kunnen komen. "In de afgelopen anderhalf jaar was dat niet mogelijk. We hebben wel pro actief gebeld, om te horen hoe alles ging. En door de mantelzorgcomplimenten aan huis te bezorgen, bleven we ook in contact." Als er echt sprake was van een onhoudbare situatie, dan werd toch een huisbezoek afgelegd. "Maar bij de overgrote meerderheid van de mantelzorgers was dat niet nodig. Het ging eigenlijk vrij goed. Al merk je dat mensen na anderhalf jaar wel aan hun maximum zitten."


Verhaal kwijt kunnen

Zo ervoer meneer Stoop het afgelopen anderhalf jaar ook. "Het was moeilijk, je kunt de deur niet meer uit." De 84-jarige is sinds drie jaar mantelzorger voor zijn vrouw. Doordat ze moeilijk loopt en vergeetachtig is, is zij aan huis gebonden. Haar man moet het meeste doen. "Dat is wel eens veel," zegt Stoop. Hij vertelt over zijn leven, waarin hij graag op avontuur ging; "Ik hield erg van zeilen. Dat heb ik van 1947 tot 2017 gedaan. Ook tochten van meerdere dagen op zee. Heerlijk was dat. Ik zeg altijd: het enige dat ik echt nog mis, is mijn zeilboot." En dan is de wereld nu een stuk kleiner geworden, beaamt hij. "Gelukkig kan ik altijd bij Welzijn Teylingen terecht om mijn verhaal te doen." 


Smit hoort de verhalen zoals van meneer Stomp regelmatig. Ze is, na het afscheid van Leny Noteboom, de consulent voor Voorhout. Pauline Zwinkels is contact persoon voor mantelzorgers in Sassenheim en Warmond geworden. "Voor mantelzorgers is deze huiskamer daarom zo fijn. Ze kunnen elkaar zien, hun ervaringen delen. Ze merken dan al snel dat ze niet alleen zijn." De mantelzorghuiskamer is vanaf november iedere eerste donderdag van de maand in Sassembourg (Jan van Brabantweg) in Sassenheim.