Onvrede over wijziging ophaal oud papier

Teylingen n Enkele fracties spraken in de raadscommissie Bestuur onaangenaam verrast te zijn door het bericht dat B&W de huidige ophaal van oud papier wil stoppen en overgaan tot containers. Een van de reden is volgens B&W dat verschillende inzamelaars niet meer met vrijwilligers op de inzamelwagens willen werken. Een meerderheid van de commissie wil echter een bespreking in de commissie van 24 november.

Door Nico Kuyt

Al vele jaren zamelen verenigingen het oud papier en karton in de gemeente in. Vanwege de pandemie is dit sinds maart 2020 gestaakt. Het gaf B&W de aanleiding om de inzameling door de huidige vijf verenigingen te heroverwegen. B&W onderzocht vier scenario’s en koos voor het uitbreiden van het container bestand en verenigingen te laten kiezen een papiercontainer op eigen terrein plaatsen. De inzameling door verenigingen zoals dit nu gaat staat volgens B&W namelijk onder druk. “Uit het oogpunt van veiligheid en de inzet in de donkere uren, is de boodschap van verschillende inzamelaars dat zij niet meer met vrijwilligers op de inzamelwagens willen werken en bij een nieuwe aanbesteding niet zullen inschrijven”, zo leest de brief die B&W naar de gemeenteraad stuurde. 


Opbrengst

In het door B&W gekozen uit te werken scenario krijgen ‘alle’ verenigingen de mogelijkheid om op ‘eigen terrein’ hun oud papier in te zamelen in containers. Voor de twee verenigingen die nu inzamelen en geen eigen terrein hebben, die krijgen voor twee jaar de mogelijkheid een container buiten het terrein te adopteren, waarvan zij de opbrengst krijgen. Na die twee jaar wordt dit geëvalueerd en gekeken of het gecontinueerd wordt en of deze mogelijkheid ook wordt opengesteld voor andere verenigingen die geen eigen terrein hebben. De verwachting is wel dat het brengen van oud papier naar de verenigingen en het toelaten van nieuwe clubs, nadelige gevolgen kan hebben voor de opbrengst van de huidige vijf inzamelende verenigingen. Daarom wordt voor een periode van drie jaar een afbouw voor de vergoeding afgesproken.



'Verenigingen mogen op eigen terrein oud papier inzamelen'


Bespreking

Tijdens de rondvraag in de raadscommissie Bestuur spraken Edith Alkemade (D66) en Reny Wietsma (CDA) hun verbazing uit over de wijziging van inzameling. Beiden zijn benaderd door verenigingen. Er zou in hun ogen niet voldoende gecommuniceerd zijn en iedereen voor een voldongen feit geplaatst. Wietsma betitelde het als ‘vrij kwalijk’. Beiden wensten over de wijziging een bespreking in de komende commissie. Maar wethouder Heleen Hooij stelde dat de inzameling van het afval een bevoegdheid is van B&W. Maar een meerderheid was het daarmee niet eens, dus wordt het geagendeerd.


Actieplan Wonen voor voldoende woningen

Teylingen n B&W heeft een Actieplan Wonen opgesteld met onder andere maatregelen om speculatie tegen te gaan. In een opiniërende discussie toonde de raadscommissie Ruimte zich over het algemeen tevreden over het stuk. Wel gaat wethouder Marlies Volten bekijken of het splitsen van een woning niet makkelijker kan.

De gemeenteraad vroeg een tijdje geleden voor een actieplan waarin wordt aangegeven wat er nodig is om voldoende woningen te realiseren, in het bijzonder sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. 


B&W stelde een concept op en bij de discussie in de commissie nutte een inwoonster uit Voorhout de gelegenheid om in te spreken over het toestaan woningen te splitsen. Dit naar aanleiding van een woning in de Componistenlaan. Haar zoon, de eigenaar, splitste de woning op voor zelfbewoning en verhuur, maar er startte een handhaving door de gemeente. De commissie stelde hier vragen bij. Er worden zo toch extra woningen geschapen en lost de woningnood een klein beetje op. 

Wethouder Marlies Volten gaf aan dat splitsen nu al kan, maar via een omgevingsprocedure. Dat is wat ingewikkeld, maar zij was bereid te kijken of een meer makkelijkere methode mogelijk is. Dat moet dan wel integraal gebeuren, want het raakt bijvoorbeeld ook het parkeren en andere beleidsvelden.


Beleidsregels

De commissie was ook tevreden over het opnemen van meer mogelijkheden om als gemeente bij nieuwbouwprojecten de voorwaarde te stellen dat de koper zelf de woning moet bewonen. Dit voorkomt dat goedkopere woningen worden opgekocht en direct verhuurd tegen een hoge huur. Een anti-speculatiebeding voorkomt op zijn beurt dat zo'n woning snel door een speculant tegen een hogere prijs weer wordt verkocht. Daarnaast stelt het actieplan maximale inkomensgrenzen voor van bewoners van goedkope en betaalbare woningen om scheefgroei tegen te gaan. En een aanpassing wanneer een ontwikkelaar te weinig sociale huur kan bouwen, en dit tekort afkoopt zodat ze elders kunnen worden gerealiseerd. Voorgesteld wordt om voor duurdere woningen een hogere storting te eisen en voor goedkopere een lagere. Zo wordt het toevoegen van goedkope woningen gestimuleerd. 


Volgens de PvdA zijn de beleidslijnen alleen onvoldoende om de 35 procent betaalbare woningen te behalen en vroeg om meer regie en sturing, en wees als mogelijke oplossing onder andere naar het veld van Langeveld in Sassenheim om het te behalen. (NK)