Wethouder kan verder met de decentralisatie maatschappelijk zorg

Teylingen n Nu ligt de taak nog bij de centrumgemeente Leiden, maar vanaf 2023 ligt deze voor Beschermd Wonen (BW), Maatschappelijke Opvang (MO), verslavingszorg (VZ) en bemoeizorg (OGGZ) bij de gemeente. "Deze mensen krijgen een plek in de eigen omgeving om te herstellen", verklaarde wethouder Arno van Kempen aan de raadscommissie Welzijn.

Met de wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg van alle inwoners, ook de meest kwetsbare. In de regio is destijds besloten de taken voor BW en voor MO/VZ/OGGZ te beleggen bij de centrumgemeente Leiden, mede omdat deze ook daarvoor de financiën ontvangt vanuit het Rijk. Nu gaat de gemeente zelf alle Wmo-taken op die gebieden voor haar inwoners organiseren. Deze Teylingers hebben veelal op meerdere levensgebieden problemen, zoals woonvaardigheden en omgaan met geld. Ze ontvangen zo laagdrempelige ondersteuning op maat, zoveel mogelijk in de eigen woonsituatie, op een specifiek daarvoor bestemde woonlocatie of op een tijdelijke opvangplek. Teylingen werkt hierin samen met de Duin- en Bollengemeenten en bij heel specialistische zorg, met de regio.


Woningen aangewezen

Om alle ondersteuning op lokaal niveau in 2023 goed en tijdig geregeld te hebben is op dit moment een raadsbesluit nodig zodat begin 2022 de inkoop kan starten en zo lag het vorige week de raadscommissie Welzijn voor met de vraag of de fracties het eens zijn de financiële middelen beschikbaar te stellen. Op vragen vanuit de commissie over onder andere de huisvesting en het geld, gaf de wethouder aan dat hij en het hele B&W vol achter het voorstel staan. "Teylingen, als een van de grotere gemeente, moet bijdragen voor het herstellen in de eigen omgeving." Hij gaf dat woningcorporatie Stek de rol heeft aanvaard en er zijn al woningen aangewezen. Er ligt weliswaar nog een procedure bij de Raad van State, maar er kan niet worden gewacht hoe die uitspraak valt, want de inkoop van zorg moet volgend jaar worden gedaan. De commissie kon vervolgens akkoord gaan dat het als een hamerstuk naar de gemeenteraad gaat voor de finale klap. (NK)


Mobiliteitsvisie stroomt vlot door naar raad

Teylingen n  De raadscommissie Ruimte kon zich vorige week vinden in de Mobiliteitsvisie. Deze geeft integraal richting naar een gewenste toekomst rond bereikbaarheid, doorstroming, leefbaarheid, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Wel komt op 4 november in de gemeenteraad het CDA misschien met motie over de HOV in de bebouwde kom. Anders is het een hamerstuk.

Door Nico Kuyt

Er zijn in de regio nogal wat ontwikkelingen. Nieuwe bewoners in Teylingen en de gemeenten eromheen zorgen voor een toenemende behoefte aan mobiliteit. Maar ook de bedrijvigheid wenst een vlotte doorstroming. En het leven wordt meer duurzamer. Het vraagt om een nieuwe visie hierover. Die lag vorige week de commissie voor. En hierin zijn een aantal speerpunten opgenomen wat beter kan. Bijvoorbeeld het stimuleren van andere vervoerswijzen dan de auto zoals lopen, fietsen en openbaar vervoer, want de auto moet in Teylingen niet dominanter worden. Het richtinggevend document geeft allerlei mogelijke oplossingen, zoals goede stallingsvoorzieningen voor de fiets bij zowel de bushaltes als het station en minder parkeerplaatsen om het lopen en fietsen te stimuleren. Het beïnvloeden van het gedrag van de verkeersdeelnemer door campagnes dient zeker aandacht te krijgen, zoals het hard rijden in 30-km zones. En een doorschuiven naar meer duurzaam is tegenwoordig een hot item. Veel meer aandachtspunten stipt de visie aan, waaronder racende pakketbezorgers. 





Pakketbezorgers

Over het algemeen vonden de fracties het een goede visie om de komende jaren plannen te ontwikkelen. Voor de racende pakketbezorgers wees Trilokaal naar een experiment in Amsterdam. Die hebben centrale plekken ingericht waar de pakketjes worden afgeleverd. Dat zou in Teylingen ook kunnen. Er zijn toch veel winkels en mogelijke andere ophaalplekken. 


Het CDA hikte op zijn beurt nog wel tegen de HOV-struikelpunten door de dorpen. De fractie overweegt hierover een motie in te dienen. Wethouder Marlies Volten wees op de uitdaging van het vinden van een balans tussen wat Teylingen en de gemeenten eromheen allemaal willen en het taaie onderwerp van de mobiliteit. Dat kan Teylingen niet alleen, maar met de regio. 


Deelauto's

Vooraf aan de bespreking hebben twee inwoners nog een inspraak ingediend. Zo vond een inwoner uit Warmond dat te weinig aandacht werd geschonken aan het gebruik van deelauto's. En namens het burgercomité Teylingen Noord sprak een woordvoerder in over de situatie rond de provinciale weg Van Pallandtlaan, een vaste inspraak in de commissie sinds mei 2019 als mobiliteit wordt besproken.


Na het vaststellen door de raad van de visie, wordt deze uitgewerkt in een mobiliteitsplan en een uitvoeringsprogramma. Zijdelings stipte Trilokaal nog aan dat het de fractie heeft bevreemd dat in het verleden veel bushaltes zijn verdwenen, die nu weer worden aangevuld. De fractie vroeg de wethouder hoe dit te rijmen viel. Maar dat had Volten ook verbaasd, zij komt hierover nog naar de commissie met een antwoord terug.