Paul Verbeek van Fietsmaatjes.
Paul Verbeek van Fietsmaatjes. Foto: pr.

Kunstweek en Fietsmaatjes in de prijzen

Teylingen n In de tweede ronde Teylinger Vrijwilligersprijzen van dit jaar werden de Kunstweek Warmond en Fietsmaatjes Teylingen uitgeroepen tot de winnaars. Het was een nek aan nek strijd met de derde genomineerde, Landgoed Oostergeest in Warmond. Op donderdag 7 oktober werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een online-bijeenkomst met vrijwilligers van alle nominaties. De bijbehorende cheque van 250 euro werd als verrassing thuis aan de deur uitgereikt. 

De Teylinger Prijs is een project van de gemeente Teylingen en wordt georganiseerd door Welzijn Teylingen. Met deze prijzen laat de gemeente zien hoezeer de inzet van vrijwilligers wordt gewaardeerd. Jaarlijks kunnen vier prijzen worden toegekend aan vrijwilligersprojecten of  -activiteiten. De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige jury, waarin een bestuurslid van Welzijn Teylingen, een beleidsmedewerker van de gemeente en een raadslid. 


De bekendmaking werd online gedaan, maar de uitreikingen vonden aan de huisdeur plaats. Doordat de koerier wat langer onderweg was, de bel niet werd gehoord of men van zolder naar beneden moest lopen, bleef de spanning er lang in. Eveline Korving mocht de cheque aannemen namens de Kunstweek. Samen met Ruud Aanhane reageerden ze blij verrast: “De andere nominaties vinden we meer dan goed. We zijn er heel blij mee”. En Hans Boere en Paul Verbeek van Fietsmaatjes waren ook enigszins overweldigd. “Deze waardering door de gemeente is een enorme stimulans voor onze vrijwilligers. En dat staat los van het geldbedrag. Hopelijk is het ook een aanmoediging voor anderen om vrijwilliger te worden.” Van alle nominaties is een vlog gemaakt, die binnenkort ook online komen.

Deze winnaars krijgen een geldbedrag van 250 euro. In de eerste ronde wonnen Plusmaatjes en de om-armband van Palliam. Een van de in totaal vier winnaars van dit jaar komt nog in aanmerking voor de Teylinger Trofee. 


Onmogelijke mogelijk

Bij Fietsmaatjes gaan een vrijwilliger en een gast samen op pad met de duofiets. De jury vindt het prijzenswaardig hoe meerdere uitdagingen worden aangepakt: eenzaamheid wordt bestreden, vitaliteit wordt gestimuleerd en het is een vorm van respijtzorg. De gasten kunnen letterlijk naar buiten om samen iets te doen. “Fietsmaatjes maakt onmogelijk geachte activiteiten mogelijk”. De jury is onder de indruk van de professionaliteit: “de organisatie staat als een huis”. Niet alleen de gasten van Fietsmaatjes profiteren van deze activiteit. Het project geeft zowel de gast als de vrijwilliger plezier en ontspanning. Daarmee heeft Fietsmaatjes een enorme impact. Daarnaast inspireert Fietsmaatjes een groot aantal vrijwilligers om mee te doen. Het concept vindt ook navolging buiten de gemeentegrenzen en zelfs over de landsgrenzen heen.


Kunst in brede zin

De commissie Kunstweek Warmond organiseert ieder jaar een Kunstweek, en creëert daarbij mogelijkheden. Zelfs als die er eigenlijk niet zijn. 

De jury is getroffen door het enthousiasme en het enorme bereik van een kleine groep kunstliefhebbers. De Kunstweek bereikt en betrekt alle doelgroepen. Van jong tot oud, met kunst in de meest brede zin. De activiteiten gericht op kinderen hebben een educatief karakter; zij kunnen dit de rest van hun leven meenemen. De ideeën om mensen met dementie te betrekken raken aan welzijnswerk. 


De aanpak van de Kunstweek-commissie komt vanuit de gezamenlijke liefde voor de kunst. De gedreven manier waarop ze hiermee bezig zijn en jaarlijks een Kunstweek neerzetten, waarbij men de omvang van de organisatie niet moet onderschatten, is erg inspirerend. Er is veel mogelijk met weinig middelen. De jury is ook gecharmeerd van de continue vernieuwing. Iedere keer is de Kunstweek namelijk weer anders.


Teylinger Trofee

Een van de vier winnaars maakt in december nog kans op de Teylinger Trofee en het daaraan verbonden geldbedrag van 1.000 euro. De jury bepaalt de winnaar van de Trofee; via een publiekspoll, die begin november van start gaat, kunnen inwoners met hun stem advies uitbrengen aan de jury. In december volgt de officiële uitreiking van de trofee door wethouder Arno van Kempen.


Op www.welzijnteylingen.nl zullen straks, net als vorig jaar, weer korte video’s te vinden zijn over alle genomineerden. 


Activiteiten en workshops tijdens 'Ik-doe-mee-week'

Teylingen n Vanuit het project “Ik doe mee” wordt van 25 tot en met 30 oktober een Ik-doe-mee-week georganiseerd. Het programma biedt op diverse locaties in Teylingen activiteiten en workshops voor volwassenen. Het aanbod van de Ik-doe-mee-week is een combinatie van vraag van inwoners en inzet van samenwerkingspartners die graag iets voor inwoners uit Teylingen en omstreken willen bieden. 

De Ik-doe-mee-week biedt inwoners uit Teylingen de mogelijkheid om talenten te ontdekken, iets anders uit te proberen of te ontdekken of een activiteit bij hen past. Juist ook voor de meest kwetsbare inwoners. Het programma omvat daarom beweegactiviteiten, workshops over positief denken en creatieve workshops zoals het naaiatelier.


“Er worden vaak activiteitenweken voor kinderen en jongeren georganiseerd. Maar niet voor volwassenen. Terwijl het als volwassene juist ook zo leuk is om aan allerlei verschillende activiteiten en workshops mee te kunnen doen. Om te ontdekken waar je blij van wordt, dingen te doen die je vroeger deed maar nu niet meer en om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar ook met de mogelijkheid dat iedereen, ook de meest kwetsbare inwoners, kunnen ontdekken wat er in Teylingen allemaal te doen is. Dat draagt echt bij aan mentaal en fysiek gezond te zijn en blijven.”


Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen. Voor meer informatie over de activiteiten, kijk op www.welzijnteylingen.nl/nieuws/.

De week wordt georganiseerd door WelzijnsKompas, Welzijn Teylingen en de Combibrug. Diverse organisaties en vrijwilligers leveren een bijdrage aan het programma.


Aanmelden

Voor sommige activiteiten geldt een maximum aantal deelnemers. Aanmelden is daarom gewenst. En ook om deelnemers hartelijk te kunnen ontvangen. Aanmelden kan via n.warmerdam@welzijnskompas.nl of 06 - 45341936. 

Afbeelding