Burgemeester Carla Breuer opent Koppermaandag. Traditioneel is de burgemeester beschermvrouwe van Hubertus.
Burgemeester Carla Breuer opent Koppermaandag. Traditioneel is de burgemeester beschermvrouwe van Hubertus. Foto: pr.

Eeuwfeest voor Sint Hubertus

n Vrouwen schieten voor titel Schutterskoningin

Voorhout n De schutterij Sint Hubertus in Voorhout viert dit jaar zijn eeuwfeest. Op Koppermaandag 2020 kon de schutterskoning van 2020 zijn titel niet verdedigen vanwege de corona. Maar gelukkig kunnen de schutters op 16 oktober wel een schutterskoningin kronen in hun nieuwe pand bij BV de Agnes.

Door Piet de Boer

Emiel van der Hoeven, Cor van Steijn en Kees van Velzen spreken over verleden, heden en toekomst van de Voorhoutse schutterij. Nee, Sint Hubertus is geen schietvereniging in de zin der wet. Behoud van schutterij tradities en folklore is sinds 2011 het belangrijkst. Maandelijks zijn er wedstrijden kaartschieten in de kleine Agnes en op Koppermaandag in januari is het vogelschieten. In januari 2022 wordt deze traditie weer hervat. Een aanrader, zegt voorzitter Van Velzen. 


Koningin

Maar desondanks viert de vereniging dit jaar zijn honderdjarig bestaan met een feestdag en schietwedstrijd voor een nieuwe Schutterskoningin. Partners van de Hubertus-schutters kunnen de buksen op de schouders nemen en de titel koningin veroveren. De winnares ontvangt een kroontje en sjerp en behoudt haar titel vijf jaar.


kermis schutterij

De vereniging is ontstaan na de oranjefeesten van 1920. De schietwedstrijden voor bewoners met een geweer worden vanaf 15 november enthousiast voortgezet door Vogelschietvereniging Sint Hubertus. Een mannenclub voor katholieke Voorhouters met een geweer. Schieten doen ze alleen op Koppermaandag achter Café De Bonte Koe. Veldwachter Van Eggen laadt de geweren. De eerste Schutterskoning is in 1921 is de toenmalige voorzitter PJ van der Hulst.


De schietvereniging Hubertus is aanvankelijk geen vereniging voor iedereen. Je moest over een wapen beschikken, katholiek zijn en door de ballotage komen zonder ook maar een tegenstem. Het maximale ledental is lange tijd 25 en sinds 1963 50, vertelt voorzitter Van Velzen. De leden weerspiegelen nu een doorsnee van de inwoners van Voorhout. Je hoeft ook geen geweer meer te bezitten. Voor Koppermaandag worden karabijnen gehuurd bij de firma Martens, die met een vergunning de schietwedstrijd mogelijk maakt. 


Elk flintertje

Deze traditie heeft Sint Hubertus onverminderd voortgezet met slechts twee onderbrekingen. Tijdens de coronacrisis en in de periode 1940-1955. De eerstvolgende koppermaandag is op 10 januari 2022. Dan zal beschermvrouwe burgemeester Carla Breuer het eerste schot lossen op de houten vogel. De wedstrijd eindigt als de hele vogel aan splinters is geschoten en naar beneden duikelt Je moet als schutter niet vergeten claim of strijken te roepen als je denkt kop, vlegel of ander deel van de vogel te hebben afgeschoten.


De vleugels, romp en kop moeten tot het laatste flintertje weggeschoten zijn, zegt secretaris Cor van Steijn. Dan pas krijg je 1 tot 6 punten. Wie vermoedt dat zijn schot succesvol is roept ‘Claim’ of ‘Strijken’. De schutter met de meeste punten wordt de nieuwe Schutterskoning. Een eretitel waarbij de nieuwe koning metalen schilden met de namen van zijn voorgangers krijgt omgehangen. Hij krijgt een jaar de wisselbeker en een kristallen bokaal als persoonlijk aandenken.


Verjonging

In de toekomst wil de vereniging verder verjongen. "We waren wat aan het vergrijzen", zegt de voorzitter. "Tijdens de kermis kan iedereen schieten bij de Oranjevereniging onder leiding van Sint Hubertus. Daar scouten we ook nieuwe schutters zoals dat ook in 1920 gebeurde. Je komt als aankomend lid vier keer op de maandelijkse schietavonden. Daarna wordt je in de ledenvergadering toegelaten als lid." De voorzitter lacht: "En dan is het traditie dat je een rondje geeft. "


Sint Hubertus is niet langer een eliteclub maar een dorpsclub met leden uit alle geledingen van Voorhout. Het sociale aspect is steeds belangrijker geworden. De schutters komen samen, spelen kaart, netwerken, borrelen en eten met elkaar. De bestuursleden zien de toekomst zonnig in. Een nieuwe, professionele locatie en de schietpaal naast de deur is een vooruitgang. Zijn er toekomstplannen? "Gewoon nog honderd jaar erbij en voortzetting van de traditie en de gezelligheid", zegt Van Velzen.


De wedstrijd voor de Schutterskoningin is op zaterdag 16 oktober. Het Koppermaandagschieten is op 10 januari 2022. Beide evenementen op de locatie bij BV Klein Agnes.


Extra 'Project Talent' groep van start

Teylingen Je wilt extra ervaring op doen voor je toekomstige opleiding, je bent nog wat onzeker over je kwaliteiten en talenten, communiceren met anderen vind je soms nog wat lastig, je wilt ritme in je week aanbrengen of je wilt je oriënteren op een studie- of beroepskeuze? Allemaal redenen waarom jongeren mee doen aan Project Talent. In december start jongerenwerk Welzijnskwartier met een extra groep van Project Talent. 

Om alle jongeren te kunnen bedienen zijn de twee startmomenten per jaar losgelaten en wil Welzijnskwartier flexibel kunnen starten met de jongeren die zich tussentijds aanmelden. In december start daarom een extra groep in Noordwijk en Teylingen. 


Jongeren krijgen trainingen, coaching en begeleiding om te werken aan hun doelen en zetten hun kwaliteiten in bij een lokale organisatie (met een maatschappelijk doel). Jongeren staan steviger in hun schoenen, leren leeftijdsgenoten kennen en doen extra ervaring op bij organisaties die zij interessant vinden.


Wat is Project Talent?

Project Talent is speciaal voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die hun talenten willen ontdekken, nieuwe mensen willen ontmoeten en iets goeds willen doen voor een ander. Het project duurt totaal zes maanden. 

De deelnemers starten de eerste maand met skills trainingen over communicatie, presentatie, kwaliteiten en doelen. Vervolgens worden jongeren op basis van hun kwaliteiten en interesses gekoppeld aan lokale organisaties waar jongeren vrijwilligerswerk gaan doen. Tijdens deze vijf maanden krijgen jongeren begeleiding door intervisie en individuele gesprekken. Het traject wordt feestelijk afgerond met een landelijk erkend certificaat. 


Aanmelden kan via
www.projecttalentmdt.nl.

Burgemeester en beschermvrouwe M.E.B. de Goeij-Smulders opent Koppermaandag.
De schutters van Hubertus verwerkt in de Nachtwacht van Rembrandt. Geschilderd door Piet van Werkhoven. | Foto's: pr.
De schietlocatie op de laatste Koppermaandag in januari 2020.