De Gouwe Ouwe band speelt The Beatles, Rolling Stones en Wim Zonneveld. | Foto: pr.
De Gouwe Ouwe band speelt The Beatles, Rolling Stones en Wim Zonneveld. | Foto: pr. Foto: pr.

Gouwe Ouwe brengt senioren samen

Sassenheim n De eerste Gouwe Ouwe middag, met muziek uit de jaren '60 en '70, is een succes geworden. Op maandagmiddag 4 oktober kwamen zo’n 100 senioren naar ’t Onderdak om te genieten van swingende live muziek. Op dinsdagmiddag 30 november komt de Gouwe Ouwe band terug, dit keer in Het Trefpunt in Warmond. Aanmelden kan nu al bij Welzijn Teylingen. 

Het bleef niet bij luisteren alleen, ook de beentjes gingen van de vloer en er werd meegezongen met de bekende hits. Zoals John Denver, The Beatles, Rolling Stones en Wim Zonneveld; alles werd door de band gespeeld en door het publiek meegezongen. 


De gemeente Teylingen en de partijen uit het Vitaliteitsakkoord steunen dit initiatief. De organisaties willen door deze gezellige middagen verder werken aan een netwerk tegen de eenzaamheid in Teylingen. Het project heeft de naam MESOVIT: Minder Eenzaam, Samen Oud en VITaal. De datum voor de eerste activiteit was daarom niet voor niets gekozen in de Week tegen Eenzaamheid, ofwel de Week van de Ontmoeting.


Muziek in Warmond

Voor de volgende Gouwe Ouwe middag in Warmond, op dinsdagmiddag 30 november van 14.00 tot 16.00 uur, zijn alle senioren weer van harte welkom. De organisatie hoopt dat ook veel Warmonders zich gaan aanmelden. En dat ze dit gaan doen samen met een buur, kennis, vriend of vriendin, want als je samen komt, help je een ander over de drempel en geniet je met elkaar van een gezellige middag. 


Aanmelden

Aanmelden kan bij Welzijn Teylingen door te mailen naar info@welzijnteylingen.nl of bel naar 0252-231805. Vermeld daarbij duidelijk uw eigen naam en de naam en contactgegevens van degene die u meeneemt. En vermeld in het onderwerp “Gouwe Ouwe 30 november”. De toegang is gratis. Bezoekers krijgen ongeveer een week van te voren een toegangsbewijs en instructies hoe ze zich kunnen houden aan de geldende coronamaatregelen.


Politie deelt tijdschakelaars uit

Teylingen n Inbrekers slaan een verlicht huis liever over. Laat daarom een lampje aan als je niet thuis bent, zeker nu het weer sneller donker wordt, adviseren de wijkagenten Cornelis van Rijn en Dirk Meinders. Afgelopen week maakten zij, samen met Boa Sheeva, een ronde door Teylingen. Bij onverlichte woningen deden ze een brief in de bus, die inwoners kunnen inruilen voor een tijdschakelaar.

Rond zeven uur begint het te schemeren in de straten van Teylingen. Achter veel ramen is leven te zien: mensen hangen op de bank voor de tv of zijn bezig in de keuken. Maar soms vormt het venster een zwart vlak en oogt het huis verlaten. 


“Hier is het wel erg donker”, vindt wijkagent Cornelis van Rijn. Hij kijkt even omhoog: ook op de eerste verdieping brandt geen lamp. Dan duwt hij een envelop door de brievenbus. De bewoners zullen bij thuiskomst een brief met tips vinden. Op vertoon van deze brief kunnen ze op het gemeentehuis een tijdschakelaar afhalen. 


Een lampje schrikt af

Tijdens de Week van de Veiligheid proberen gemeente en politie mensen bewuster te maken van wat ze zelf tegen inbraak kunnen doen. Elk jaar is het weer te zien in de inbraakcijfers: in de donkere maanden worden de meeste inbraken gepleegd. De burgemeester raadt inwoners aan om licht te laten branden of een tijdschakelaar te gebruiken. Een lampje schrikt inbrekers echt af, het verband is aangetoond. Logisch natuurlijk: een verlicht huis is geen aantrekkelijk doelwit voor dieven. "Als in een huizenblok vijf woningen verlicht zijn en één donker, dan kiest een inbreker natuurlijk voor die laatste. Hij weet zeker dat daar niemand thuis is”, vertelt Meinders.


Fijne tijd voor inbrekers

Toch staan veel mensen er niet bij stil dat ze zelf het verschil kunnen maken. Zeker nu de dagen ineens weer korter worden, moeten ze er weer aan wennen. Wie buiten de deur werkt, treft zijn huis bij thuiskomst donker en verlaten aan. “We blijven rond deze tijd een piek zien”, vertelt Van Rijn. “Zeker als de wintertijd ingaat en het nóg eerder gaat schemeren. De vooravond is voor inbrekers een fijne tijd: er is dan veel geluid in de straat. ’s Nachts is het stil, dan valt elk geluidje op.”


Je kunt zelf veel doen

In snel tempo valt de nacht in. De straatlantarens knippen aan. Er zijn nog steeds veel huizen donker, constateert boa Sheeva. Zij is enthousiast over de actie. "We willen mensen laten zien dat ze zelf veel kunnen doen om de kans op inbraak te verkleinen.”


Ook initiatieven als Burgernet of WhatsApp BuurtPreventie dragen bij aan de veiligheid. Deze groepen zijn er om buurtgenoten te waarschuwen bij verdachte situaties. Als je iets niet vertrouwt, kun je een berichtje uitsturen. Mensen die op dat moment thuis zijn, kunnen dan even voor het raam gaan staan en de boel in de gaten houden.


Teylingen telt inmiddels een heel aantal WhatsAppgroepen. De wijkagenten zijn er blij mee. “Bij elkaar zijn dat veel ogen en oren. Als die mensen een signalement kunnen doorgeven, wordt de kans groter dat wij iemand kunnen oppakken. We hameren er wel altijd op dat mensen 112 moeten bellen in dat soort situaties.” | Foto: pr./Sven van der Vlugt

Afbeelding