Straf tempo in handhaving strijdig gebruik bollengrond

Teylingen n In de handhaving tegen het oneigenlijk gebruik van bollengronden is het aantal gevallen toegenomen van 93 in augustus naar 107 eind derde kwartaal. Van deze zijn inmiddels 77 bezocht en in procedure gebracht. 

Door Nico Kuyt

Dit meldt B&W op vragen van CDA, GroenLinks, PvdA en fractie Piket. B&W geeft aan dat na gesprekken met eigenaren en huurders 32 gevallen van strijdig gebruik zijn opgeheven. Daarmee keert 67.365 m2 terug naar bollengrond. Er zijn drie gelegaliseerd op basis van het overgangsrecht. In vier gevallen is een 'last onder dwangsom' opgelegd. Eén geval heeft geleid tot een rechtszaak, binnenkort komt de uitspraak. De eigenaar van één perceel is naar het programma “Mr. Visser doet uitspraak” gestapt. De uitspraak was volgens B&W duidelijk: de gemeente heeft het recht, en zelfs de plicht te handhaven op strijdig gebruik ten opzichte van de bestemming. De inventarisatie is nu feitelijk afgerond. Het handhavingsproject loopt in ieder geval nog tot en met 2023. De verwachting is dat er tot die tijd sporadisch nog een perceel met strijdig gebruik erbij kan komen.


B&W onderstreept in zijn antwoord dat de menselijke maat wordt toegepast. Er wordt niet klakkeloos een brief gestuurd naar de eigenaren, maar de gemeente gaat eerst in gesprek. Vervolgens wordt onderzocht of het strijdig gebruik te legaliseren valt. Legalisatie kan mogelijk zijn, bijvoorbeeld door overgangsrecht of dat aantoonbaar is dat het strijdig gebruik dateert voor 1996. In alle andere gevallen beoordeelt de gemeente of het strijdig gebruik past op de locatie. Als positief, dan wordt het afgekocht met betalen van compensatie. Met dat geld wordt elders in de Bollenstreek grond opgewaardeerd tot 1e klas bollengrond zodat geen bollenareaal van de 2625 hectare verloren gaat.

Na handhaving van het strijdig gebruik is het de bedoeling dat de grond weer gebruikt wordt voor de teelt van bollen. In enkele gevallen blijft de grond na handhaving braak liggen, terwijl het perceel wel economisch rendabel te betelen is. B&W verwacht dat dit niet lang duurt. Braakliggende grond kost immers geld en levert niets op. Maar er valt in het buitengebied ook waar te nemen dat bollengrond weer in cultuur wordt gebracht. Vaak gebeurt dit door er een tot twee jaar wortels op te zetten.