Gezellig onderonsje met burgemeester Carla Breuer. | Foto: Piet van Kampen
Gezellig onderonsje met burgemeester Carla Breuer. | Foto: Piet van Kampen Foto: pr.

‘Liefde is zorgen voor elkaar’

n Echtpaar Flipse bereikt diamanten mijlpaal

Sassenheim n Niek Flipse (86) en Ria Flipse- van de Poll eveneens 86, kenden elkaar van kind af aan. Hun beider wieg stond in Soengei-Gerong op het eiland Sumatra in Indonesië en woonden ook vlak bij elkaar. Tussen hun jonge jeugd en 14 oktober 1961 in Den Haag, de dag waarop zij elkaar de trouwringen omschoven, ligt een hele lange weg.

Door Piet van Kampen

Beiden kwamen in de veertiger jaren naar Nederland waar zij bij familie terecht konden. De ouders keerden terug naar hun vaderland om daar hun werk tijdelijk weer op te pakken en Niek en Ria bleven in Nederland waar zij ver van elkaar – Niek in Amsterdam en Ria in Zeeland- zonder hun eigen ouders opgroeiden en ook studeerden. In 1960 ontmoetten zij elkaar tijdens een familiefeest in Amsterdam. Niek stapte op Ria af en de liefdesvlam ontbrandde. Een jaar later trouwde het stel in Den Haag en betrokken een woning in de Lijsterstraat in Sassenheim waar hun kinderen Mariëtte, Niek en Daniëlle het levenslicht zagen. Zij werden ook de gelukkige grootouders van zeven kleinkinderen.


In de vlucht

De heer des huizes verdiende de kost als gezagvoerder (piloot) bij de KLM. Hij was vaak van huis, niet op de vlucht maar in de lucht. Tot zijn pensioen aan toe. Ria voedde de kinderen op, maar heeft later samen met manlief ook vele reizen gemaakt. Ria: "We hebben de hele wereld gezien, fantastisch. Afrika, Amerika het zijn allemaal andere culturen". Niek: "We zijn een soort wereldburgers". Als Niek weg was speelde Ria graag op de piano en de echtgenoot was in de vrije uurtjes met ontwikkelingen en ontwerpen van centrale verwarming en toen ook al met zonne-energie bezig. Een kundig man, want toen er een tweede huis in Zwitserland werd gekocht, maakte hij van een ruïne een paleisje. "Hun paradijsje," vertelt dochter Daniëlle.


Naast technische vaardigheden had hij groene vingers en vulde na het pensioen vele uren in de tuin van hun huidige woning in Sassenheim Noord.


Samen

Een gezamenlijke hobby is het koken en bij voorkeur Indonesische gerechten. Het is een hecht paar. Zij begrijpen elkaar en kennen geen geheimen. ‘Liefde is zorgen voor elkaar' is hun levensmotto. ‘Elkaar vertellen wat je voelt' spreekt Ria oprecht uit. Het 60-jarig huwelijk werd met een diner in familiekring gevierd. En heel toepasselijk- met een uitgebreide Indonesische maaltijd in een restaurant.