HKV vertelt over Voorhoutse Afrikaanders

Voorhout n De Historische Kring Voorhout pakt de themalezingen weer op. Op dinsdag 9 november om 20.00 uur is de lezing 'Voorhoutse Afrikaanders' in De Verdieping (Dr. Aletta Jacobslaan). 

In de tweede helft van de negentiende eeuw werden in zuidelijk Afrika de republieken Transvaal en Oranje Vrijstaat gesticht. De Voortrekkers stonden aan de basis van deze onafhankelijkheid. Na de Boerenoorlogen zijn beide republieken deel van Zuid-Afrika geworden. De nieuw gestichte republieken waren aantrekkelijk voor avontuurlijk ingestelde landgenoten. Ook enkele prominente inwoners van Voorhout hebben besloten naar die bestemming te emigreren. Hun geschiedenis is achterhaald en wordt op 9 november verteld.


Afrikaanders zijn blanke Afrikaanstalige inwoners van Zuid-Afrika. Zij zijn oorspronkelijk van Nederlandse, Vlaamse en Duitse afkomst. Hun taal is afgeleid van het 17e en 18e eeuws Nederlands met leenwoorden uit ander talen. Boeren zijn de Voortrekkers en hun nakomelingen die in de 19e eeuw de Kaapkolonie verlieten om naar het noorden te trekken in de Grote Trek, waarbij Transvaal en Oranje-Vrijstaat werden gesticht. Een Boer kan een Afrikaander genoemd worden, maar niet andersom.


Er is een beperking ten aanzien van het aantal toehoorders tijdens deze presentatie. Er is nog een klein aantal stoelen beschikbaar. Aanmelden kan via lezingen@hkv-voorhout.nl met opgave van het gewenste aantal plaatsen. De plekken zullen op basis van volgorde van aanmelding toegewezen worden.