Burgemeester Breuer toont de erepenning. Voorzitter Kees van Velzen ondertekent de papieren. | Foto: pr.
Burgemeester Breuer toont de erepenning. Voorzitter Kees van Velzen ondertekent de papieren. | Foto: pr. Foto: pr.

Koninklijke Erepenning voor Voorhoutse schutters

Voorhout n Bijna een jaar na de verjaardag van de 100-jarige St. Hubertus Voorhout konden de schutters eindelijk feest vieren. En dat deden ze afgelopen zaterdag in hun nieuwe home bij bv Agnes op Sportpark Elsgeest. Als burgemeester én beschermvrouwe van de schuttersvereniging overhandigde Carla Breuer aan voorzitter Kees van Velzen de zilveren Koninklijke Erepenning.

De viering van het eeuwfeest is door de coronamaatregelen bijna een jaar uitgesteld. Burgemeester Carla Breuer refereerde na de openingswoorden van Kees van Velzen aan deze achter ons liggende periode van gedwongen rust. “Eindelijk mocht het weer. Op de clubavond eind augustus stond u weer op de baan, in de gloednieuwe aanbouw op Sportpark Elsgeest. Richtte u uw wapen op de schietschijf. Even checken hoe trefzeker u nog was, na een kleine anderhalf jaar. Een belangrijk moment dat u tot uw grote spijt voorbij moest laten gaan, was het Eeuwfeest. Vorig najaar (15 november, red.) werd dat jubileum bereikt. Er was taart en er was de belofte dat de vereniging de Koninklijke Erepenning zou krijgen. Maar het feestje en de officiële uitreiking moesten worden uitgesteld. Nu, een jaar na dato, is het eindelijk zover.” De penning heeft dus een jaar op de plank gelegen.


Vrouwen

Voor dat het zover was liet de burgemeester haar licht schijnen over de geschiedenis van St. Hubertus. Alle burgemeesters, Gerrit Bulten als eerste, zijn beschermheer of beschermvrouwe geworden van de vereniging. Vanzelfsprekend sloot Carla Breuer zich aan in dat rijtje toen zij in 2015 burgemeester van Teylingen werd. Het is haar een grote eer en is altijd graag aanwezig bij de Koppermaandagen. Toch moest haar iets van het hart. Iets wat zij al eerder heeft gezegd: wordt het na honderd jaar niet eens tijd dat vrouwen óók lid kunnen worden van de Schuttersvereniging? “Af en toe mogen wij meedoen en we brengen het er lang niet slecht vanaf!”. Iets wat de schutters zeker niet kunnen ontkennen.


“Als burgemeester ben ik altijd al trots op het bloeiende verenigingsleven in onze dorpen, maar vandaag glim ik nog een beetje meer. Want zoals gezegd heeft het Koning Willem-Alexander behaagd uw vereniging de Koninklijke Erepenning toe te kennen. Ik voel me vereerd dat ik deze vandaag eindelijk aan u mag uitreiken. Van harte gefeliciteerd en ik wens u nog vele jaren in goede gezondheid!”.


Voorzitter Van Velzen sprak woorden van dank en tekende bij het kruisje voor de ontvangst van de Koninklijke Erepenning. Vol trots toonde hij daarna de erepenning aan de leden en hun partners. “We gaan op zoek naar een mooie plek om het te tonen.” Daar is in het nieuwe onderkomen zeker plaats voor te vinden.


Burgemeester Breuer mocht zich ook nog kronen tot schutterskoningin. Lees hierover meer op pagina 11.