Het schilderij van de molen in de Mottigerpolder.
Het schilderij van de molen in de Mottigerpolder. Foto: pr.

Nieuw ventilatiesysteem in 40-jarig gebouw KTS

Voorhout n Op het Teylingen College KTS is onlangs een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd door Installatiebedrijf Parlevliet uit Wassenaar. Het schoolgebouw voldoet hiermee aan de eisen die de overheid stelt aan de ventilatie van gebouwen. De KTS liet het nieuwe ventilatiesysteem installeren door het bedrijf van een oud-leerling.

Tijdens de zomervakantie zijn alle klaslokalen en kantoorruimtes van de vmbo-school in Voorhout voorzien van ventilatie-units. Deze voeren niet alleen continu verse lucht aan, maar voeren ook gebruikte lucht af. Het afvoeren gebeurt door middel van een warmtewisselaar en voorkomt daarmee energieverlies. Ook wordt de luchtkwaliteit doorlopend gemeten. Een overzicht van de dagelijkse luchtkwaliteit wordt via een app in de gaten gehouden. Hoofd facilitaire zaken Jan Warmerdam: “Als er iets niet in orde is, krijg ik een melding in de app. Ik kijk wat er aan de hand is en kan, indien nodig, het systeem handmatig bijsturen of zet een raampje open”.



Dat een goede ventilatie bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en daarmee een ideaal leerklimaat, is bekend. Inmiddels weten we ook dat het de verspreiding van ziekteverwekkers, zoals corona, kan voorkomen. Sinds dit jaar kunnen gemeenten voor scholen subsidie aanvragen om het binnenklimaat te verbeteren.


Dankzij de medewerking van de gemeente heeft de KTS het nieuwe ventilatiesysteem voor 30 procent kunnen bekostigen met deze subsidie. Het voldoet aan het Programma van Eisen Frisse scholen, Arbo-richtlijnen en - naar aanleiding van COVID-19 - de eis dat er met 100 procent verse buitenlucht moet worden geventileerd. De ventilatie is nu helemaal op orde en directeur Ton de Groot is daar trots op: “Het is heel bijzonder dat wij in een 40-jarig gebouw zo'n modern ventilatiesysteem hebben kunnen realiseren”. Sinds kort is het systeem in bedrijf en hoeven de leerlingen niet meer, zoals vorige winter, met de jassen aan de lessen te volgen in ijskoude lokalen, waar alle ramen en deuren open staan. 


De Mottigerpolder-molen in het HKV-café

Voorhout n De Historische Kring Voorhout (HKV) heeft kort geleden een schilderij in bezit gekregen van de Leidse schilder Johannes Cornelis (Jan) Roelandse. Roelandse schilderde vaak op locatie; veel van zijn werk beeldt daarom plaatsen in het Groene Hart uit. De kunstenaar was korte tijd lid van Ars Aemula Naturae en De Kunst om de Kunst. Hij kreeg wel aanwijzingen van andere schilders maar omschreef zichzelf toch altijd als autodidact. 

Het schilderij is een afbeelding van de molen die aan de Scheisloot stond aan de rand van de Mottigerpolder, nabij de voormalige gemeentegrens met Sassenheim. Op de achtergrond is de ruïne van het slot Teylingen zichtbaar. De windmolen van het type grondzeiler werd in 1829 gebouwd. Het was een achtkante bovenkruier, hout gedekt met horizontale planken terwijl de kap riet gedekt was. 


De Mottigerpolder dateert van 1628 hoewel de formele vergunning pas op 25 maart 1652 gegeven werd. De polder was in 1843 nog ruim 100 hectare groot, nadat ie in 1819 een stukje kleiner geworden was door het inleggen van een kade bij de hofstede het Oude Koningshuis. De oorsprong van de naam van de polder is niet duidelijk; in 1653 werd ook nog een keer Capiteijnspolder gebruikt. De polder is vanaf 1829 door deze schepradmolen bemalen die met een buitenscheprad uitsloeg via de Scheisloot naar de Zandsloot. Deze molen, die dus door Roelandse vereeuwigd werd, is in 1929 vervangen door een elektrisch vijzelgemaal aan de Van den Berg van Heemstedeweg. In de oorlog werd de windmolen, bij schaarste aan elektriciteit, node gemist. In 1978 werd er nog een nieuw gemaal gebouwd.


Het verworven schilderij is te zien in het Kenniscentrum van de HKV. Aan de Bonekruidstraat staat op zaterdag 27 november de deur weer van 10.30 tot 12.30 uur open. Tijdens dit HKV-café kunnen boeken in de bibliotheek geraadpleegd worden, fotoboeken worden ingezien en natuurlijk meerdere recent verworven schilderijen met Voorhoutse afbeeldingen bewonderd. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een onderzoek naar hun voorouders is er ervaren adviseur om hen in die zoektocht op weg te helpen.