Een introductie tijdens Levenskunst, met links Elias.
Een introductie tijdens Levenskunst, met links Elias. Foto: pr.

Elias in Levenskunst: 'Mensen en relaties gaan boven materieel gewin'

Voorhout n Ondanks de hagelbuien liep restaurant Het Alternatief op zondag 21 november vol met bezoekers voor het levensverhaal van Elias en zijn vrouw Myrna. In verband met corona was Levenskunst van de Paraplu dit keer op locatie bij de geïnterviewde.

Het werd een indrukwekkende middag. Elias vertelde openhartig over zijn verleden in Beiroet, Libanon. Hij groeide op in een christelijk gezin van vier kinderen, zijn vader was politicus. In zijn jeugdherinneringen staan de diverse burgeroorlogen centraal. Altijd spanning ook met de omringende landen. Scholen waren dan open en dan weer dicht. Terwijl de bommen vallen, rennen naar de schuilkelders en wachten tot het over is. Als het rustig was boodschappen doen, familie bezoeken en op straat spelen. 


Elias was actief in de katholieke kerk, daar ontmoette hij zijn vrienden en deed mee aan het jeugdwerk. Nadat een oudere zus naar Canada was vertrokken, wilde Elias ook weg, op zoek naar een betere en zekere toekomst. Als 19-jarige verliet hij zijn familie en vertrok naar Nederland. In Lisse woonde een oom, en daar trok hij bij in. Het zou voor een jaar zijn, waarna hij eveneens naar Canada wilde doorreizen. Het liep anders. Hij leerde Nederlands en integreerde in onze zeer gereguleerde samenleving waar je rechts en op het fietspad behoort te fietsen. 


In de horeca combineerde hij zijn liefde voor mensen met het leren van de taal. In 2007 keerde hij terug naar Beiroet omdat zijn vader was overleden. In die verdrietige tijd, bezocht hij een kerkelijke bijeenkomst over innerlijke rust. Daar leerde hij zijn vrouw Myrna kennen. Elias wist het direct: "Dit is de vrouw die belangrijk wordt in mijn leven". Hij vertrok snel daarna naar Nederland, ze onderhielden contact via Skype en na drie maanden stond Myrna voor de keus: haar baan opzeggen als lerares, de familie vaarwel zeggen en voor het eerst op (vlieg)reis gaan naar een ver en onbekend land?. De liefde dreef haar, het geloof haar houvast. In Katwijk trof ze een Nederlands-Frans sprekende vrouw, die een grote steun voor haar werd evenals de katholieke kerk in Katwijk. Samen kregen ze twee kinderen. Hun toekomst is hun levensdoel.


Een tweede thema was corona en de moeilijke tijd voor de horeca. Elias beaamde volmondig dat dit een zware tijd was. "Alsof ik in een auto reed zonder remmen. Sturen ging nog wel, maar ik kon het tij niet keren." In die lockdown deed Elias alles wat wel mogelijk was zoals het eten wat werd afgehaald. Voor Elias was het bijzonder om te merken hoe de lokale inwoners hem steunde. 


Na een rondje door de zaal, concludeerden de interviewers dat hij die steun meer dan verdiende. "Bij een bezoek aan het restaurant ontmoet je een warm mens, die belangstellend is, je kent en vaak ook je kinderen en verdere familie. Een echt mensen-mens, die sympathie verdient en in tijd van nood keert het krediet zich uit: dan oogst je wat eerder is gezaaid," aldus Piet Overduin.


Samengevat zijn de levenslessen van Elias: het geloof is een grote steun in het leven, mensen en relaties gaan boven materieel gewin. Elias en Myrna voelen zich heel gelukkig in Voorhout en danken bezoekers voor hun komst. Velen bleven na en bespraken hun levenskunst. Een middag die niet snel vergeten wordt.


Een volgende Levenskunst is op zondag 19 december. Dat zal wederom op locatie zijn, een mooie en sfeervolle plek met een markante gast. De definitieve uitnodiging zal verspreid worden via De Teylinger en de sociale media van de Paraplu.


CJG blijft open

Teylingen n Jeugdgezondheidzorg blijft ondanks de nieuwe coronamaatregelen open en in contact. Wel zijn er bij Jeugdgezondheidzorg, in het Centrum voor Jeugd en Gezin, de nodige aanpassingen.

Zo vragen ze bezoekers anderhalve meter afstand te houden, en een mondkapje te dragen. Om genoeg afstand in onze ruimtes te houden mogen helaas broertjes en zusjes niet mee. Ook is het speelgoed voor even opgeruimd totdat het weer kan.


De inloopspreekuren blijven, maar graag hiervoor wel eerst een afspraak maken. Alle huisbezoeken en andere afspraken blijven doorgaan zonder beperkingen. Jeugdgezondheidszorg is er voor iedereen, is gratis en vrijwillig.