Commissie tevreden over beleid schuldhulp

Teylingen n Het beleidsplan Schuldhulpverlening 'Gezamenlijk naar een financieel gezonde toekomst' wordt aan de raad voorgelegd. Hierin is omschreven hoe er in de periode 2022-2025 gewerkt zal worden aan een laagdrempelige en integrale aanpak voor inwoners met financiƫle problematiek en/of (problematische) schulden. De raadscommissie Welzijn kon zich er maandag unaniem in vinden, maar enkele fracties hikten nog wel tegen uithuisplaatsing voor gezinnen met kinderen.

Door Nico Kuyt 

Met het beleidsplan wordt de huidige werkwijze doorontwikkeld en is ingezet op vroegsignalering, preventie, maatwerk en aandacht voor stress. Ook wordt ingezet op het verstevigen van de samenwerking met ketenpartners en met Vroeg Eropaf. Het doel is om alle inwoners een passende aanpak te bieden wat uiteindelijk moet zorgen voor een duurzame en een financiƫle zelfstandige situatie voor de inwoner. De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) gaat het uitvoeren.


De fracties in de raadscommissie konden unaniem instemmen en vonden dat het als een hamerstuk naar de komende gemeenteraad kan gaan voor een besluit. Er werden nog wel enige vragen en opmerkingen geplaatst. Zo merkte de VVD onder andere op dat de gevolgen van corona nog niet duidelijk zijn, maar de nota er wel op voorsorteert. De PvdA had enige vrees of er wel genoeg en deskundige mensen door de ISD worden ingezet. De ChristenUnie wees op het toepassen van maatwerk en het kijken naar een overheid die te sterk kan optreden. Op haar beurt legde Trilokaal de vinger op het belang van het overwinnen van schaamte. Onder andere vond D66 dat ook energiebedrijven meegenomen worden en vroeg aandacht voor de kinderen. Preventie, dat was een van de punten van de fractie Piket. GroenLinks was blij met het integrale plan. En het CDA kaartte, naast vele punten, aan dat gezinnen met kinderen nooit uit huis mogen worden geplaatst. Wethouder Arno van Kempen wist op bijna al de punten de commissie met antwoord gerust te stellen, maar over de uithuisplaatsing ontstond een discussie. De wethouder stelde dat het in sommige gevallen het noodzakelijk kan zijn, maar dat er alles wordt gedaan om het te voorkomen. Bijvoorbeeld als de rechter een uitspraak erover doet, moet de gemeente volgen. Maar enkele fracties vroeg zich af waar de vrijheid van de gemeente is om toch dit beleid in te voeren. Zij wezen naar een motie uit het verleden van de PvdA die opriep om mensen niet uit huis te plaatsen. Onder andere CDA, D66, PvdA, ChristenUnie en Trilokaal gaan nadenken om wellicht in de gemeenteraad een motie in te dienen.