Kleintje Pils op het beroemde bruggetje. | Foto: pr.
Kleintje Pils op het beroemde bruggetje. | Foto: pr. Foto: pr.

Kleintje Pils terug in Bartlehiem

Sassenheim n Kleintje Pils is op zondag 23 januari om 21.30 uur te zien op NPO1, in het tv-programma 'Denkend aan Holland' met André van Duin en Janny van der Heijden. Het Sassenheimse dweilorkest gaat daarmee terug naar de plek waar het succes begon.

In het diepste geheim vertrok in de vroege morgen van 25 november vanuit Sassenheim een touringcar naar Friesland met aan boord de muzikanten van Kleintje Pils. Net als 25 jaar geleden zou het dweilorkest muziek gaan maken bij het beroemde bruggetje van Bartlehiem. Toen, op 4 januari 1997, stonden er 16.000 laaiend enthousiaste feestvierders op het bekendste plekje van de schaatsroute. Het veranderde de levens van de Sassenheimse muzikanten. Voortaan werden ze gevraagd voor nationale en internationale optredens, waaronder bij grootse schaatsevenementen en de Olympische Spelen. 


Al in oktober werd Kleintje Pils gebeld door Omroep MAX, met de vraag of het dweilorkest wilde meewerken aan het programma. “Jullie hebben immers dat eeuwigdurend contract voor Bartlehiem en dat willen we graag in beeld brengen”. Vanwege coronamaatregelen moest het optreden in alle stilte plaatsvinden. De programmamakers wilden geen enkel risico lopen tijdens de opnamen, en ongevraagd opnieuw schaats- en muziekfans op de been brengen. Inmiddels zijn de eerste uitzendingen geweest en het programma is wekelijks een groot succes. Friesland op z’n mooist en kijkcijferkanon André van Duin maakt er samen met Janny van der Heijden een televisiefeestje van.

Bijzonder liedje

Aanstaande zondag meert het duo dus aan in Bartlehiem. Bandleider Ruud Bakker kreeg tijdens de opnames al een belletje van André van Duin. "Hij had een idee voor een liedje over het 'Bruggetje' en zong dat ter plekke vanachter het stuurwiel op de boot in op z'n mobieltje. 'Zouden jullie dat kunnen spelen als we straks aankomen in Bartlehiem', vroeg hij bijna verontschuldigend." Zonder aarzelen oefenden de muzikanten het nieuwe nummer in de bus. Meer dan verrast waren André en Janny, maar ook de crew van Omroep MAX toen Kleintje Pils het Elfstedenlied ook echt vanaf het bruggetje vol enthousiasme speelde.