Arianne Hulshof en  Arie van Kooij (r) overhandigen de cheque aan Kees Veldboer jr. | Foto: pr.
Arianne Hulshof en Arie van Kooij (r) overhandigen de cheque aan Kees Veldboer jr. | Foto: pr. Foto: pr.

Protestantse Gemeenten doneren aan Stichting Ambulancewens

Teylingen n Namens de gezamenlijke diaconieën van Voorhout, Sassenheim en Warmond, is op woensdag 12 januari een cheque van 4.500 euro overhandigd aan Stichting Ambulancewens.

Het jaarproject van de gezamenlijke diaconieën heeft dit keer twee jaar gedraaid als gevolg van de coronamaatregelen, vertelt Arianne Hulshof namens de Protestantse Gemeente Sassenheim. "We kiezen ieder jaar, samen met de gemeenten in Warmond en Voorhout, een doel waarvoor we geld inzamelen. Dat kan dichtbij zijn, zoals voorheen de Zevensprong, maar ook een goed doel in het buitenland. Maar altijd is er een link van gemeenteleden met het gekozen doel."


De keuze voor Stichting Ambulancewens viel nadat gemeenteleden zelf een wens hadden ingediend, en diep onder de indruk waren geraakt van de organisatie. Omdat het veelal op vrijwilligers -in totaal 270- draait, is veel geld nodig. De Protestantse Gemeenten zamelden vooral via de collecte geld in. Daar werd gul gegeven, waardoor Ambulancewens 4.500 euro kan bijschrijven om weer meer wensen te vullen.


Kees Veldboer jr. was samen met de partner van zijn vader afgelopen woensdag naar de Julianakerk gekomen om de cheque in ontvangst te nemen. "Ze kwamen met een ambulance waardoor we een kijkje konden nemen in één van de zeven ambulances van de stichting," vertelt Arianne Hulshof. "Ze vertelden dat ze in de afgelopen 15 jaar al 17.000 wensen hebben vervuld. Dat zijn zo'n vijf wensen per dag!".


Nieuwe partij Progressief Teylingen presenteert eerste verkiezingsprogramma

Teylingen n 'Samen leven in een groene en duurzame omgeving.' Met deze slogan treedt deze nieuwste partij in Teylingen nu naar buiten met als belangrijkste thema’s natuur en milieu en het welzijn van de inwoners. De partij wil ook een andere manier van optreden door de gemeente en de politiek moet zich veel ambitieuzer tonen. Oftewel: minder praten en meer doen. Het woord progressief staat voor een positieve manier van politiek bedrijven, vooral uitdragen waar je voor ben. Anders gezegd, Progressief Teylingen heeft groene vingers, een sociaal hart en een positieve blik.

In deze tijden blijkt opnieuw hoe belangrijk een groene leefomgeving is. Progressief Teylingen wil dan ook verschillende stukken groen in en rond de gemeente met elkaar verbinden zodat er robuuste groengebieden ontstaan. Ook betekent dit uitbreiding van het bestaande groen. Daarbij worden de agrariërs gezien als de hoeders van het open landschap. Tevens krijgen de bestaande wijken groene longen en in nieuwe woonwijken zoals Nieuw Boekhorst moet minimaal 15 procent groen worden gerealiseerd. Progressief Teylingen steunt dan ook het initiatief voor meer groen daar. Ook moeten bedrijventerreinen zoals aan de Oosthoutlaan meer ‘in het groen” worden gezet.


De omschakeling naar duurzame energie moet nu echt in gang gezet worden daarbij rekening houdend met ieders portemonnee. De gemeente is het, die het goede voorbeeld geeft. Zij gaat de inwoners daarin voor. “Je kan straks bij de gemeente afkijken hoe je je eigen huishouden kan verduurzamen. Tevens gaat de gemeente ook optreden als partner bij initiatieven als de Energie Coöperatie Teylingen.


Samen leven

De afgelopen jaren is het nog duidelijker geworden hoe belangrijk het is om mensen met elkaar te verbinden. Het vrijwilligerswerk en het verenigingsleven vormen het hart van de Teylingse samenleving. Die moeten dan ook de steun krijgen, die ze verdienen. Naast aandacht voor de kwetsbare groepen in de samenleving zoals de jeugd en de ouderen wil Progressief Teylingen vooral initiatieven ondersteunen, die mensen van verschillende generaties met elkaar verbindt zoals het fietsmaatjes project, het knarrenhuis, plusmaatjes in de buurt en maatschappelijke stages. Allemaal projecten waar mensen de zorg voor elkaar ter hand nemen. Kunst en cultuur is ook bij uitstek een manier om mensen met elkaar verbinden en daarom moeten deze worden gestimuleerd, zeker ook in het onderwijs.

PT denkt een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van de woningnood maar denkt, dat bouwen, bouwen ,bouwen geen oplossing is. De woningnood vraagt om slimme oplossingen en woningbouw moet dan ook veel meer gezien worden in samenhang met andere zaken zoals de infrastructuur. “ Je kan wel alles volbouwen, maar dan is ook het woonplezier weg door het ontbreken van groen of het geheel vastlopen van het verkeer.


Politiek

Deze tijd vraagt van de politiek ook een andere rol. Allereerst moet de gemeente veel nadrukkelijker ondersteuner, partner of regisseur zijn bij allerlei initiatieven. De gemeente zou ook veel meer een meewerkend voorman zijn zoals in de omschakeling naar duurzame energie. De problemen vragen van de politiek om veel meer open staan voor allerlei nieuwe ontwikkelingen en het out of the box kunnen denken. Dat betekent ook dat je als politiek je nek durft uit te steken en voor de troepen durft uit te lopen.


Progressief Teylingen wil niet een zoveelste splinter zijn in de lokale politiek. Ze wil juist alle mensen binden en verbinden, die voor natuur en dorpse cultuur gaan onafhankelijk van wat ze op landelijk niveau stemmen. Ze is heel nadrukkelijk een lokale partij van betrokken mensen, die niet vanuit Den Haag willen worden geregeerd. "Teylingen wordt zo geen tweede Zeewolde, waar partijen zoals Groen Links en Pvda onder druk van de landelijke politiek grond hebben weg gegeven ter grootte van 250 voetbalvelden, waar je ook natuur en wonen had kunnen realiseren”, aldus Progressief Teylingen.