Voorzitter Gaby de Lijster bij de Kleine Kerk: 'Het kerkje heeft zo'n charme'.
Voorzitter Gaby de Lijster bij de Kleine Kerk: 'Het kerkje heeft zo'n charme'. Foto: pr.

'Een bijzonder podium bieden'

n Nieuwe Stichting Vrienden van de Kleine Kerk trapt af

Voorhout n De Kleine Kerk is een uniek historisch monument, in het hart van het centrum, maar enigszins verscholen in de schaduw van de grote katholieke broer, de Bartholomeuskerk. Een plek die bewaard moet blijven voor toekomstige generaties. De nieuwe Stichting Vrienden van de Kleine Kerk wil daar voor zorgen, en doet dat door musici en andere kunstenaars een uniek podium te bieden.

Het is een zonnige middag, en terwijl het verkeer door de Herenstraat rijdt, hoor je bij de ingang van de Kleine Kerk aan de Aletta Jacobslaan alleen de vogels fluiten. "Wist je dat oud koningin Wilhelmina hier wel twee keer is geweest?", zegt Gaby de Lijster - van Kampen enthousiast. "Er ligt echt geschiedenis in de kerk. Dat is toch bijzonder!". 


De eerste geschiedenis van de Kleine Kerk dateert al van voor het jaar 1000. Het gebouw in zijn huidige vorm dateert van rond 1400. Ruim 600 jaar historie in het groene hart van Voorhout. Gaby: "Het is een uniek gebouw, veel mensen kennen de charme van het Kleine Kerkje. Hoe zonde is het als we dat kwijt zouden raken. Dat is nu niet aan de hand, maar de oprichting van de stichting is meer kijken naar de toekomst. Het onderhoud aan het gebouw is niet gratis –dat moet de kerkgemeente zelf bekostigen-, en er zijn creatieve oplossingen om daar mee aan de slag te gaan." 


Jonge musici

Gistermiddag sprak De Lijster als voorzitter de genodigden toe bij de muzikale 'kick-off'. "De stichting is in oktober 2021 opgericht, maar door de coronamaatregelen was weinig mogelijk. We hebben dit jaar besloten om gewoon te gaan beginnen," vertelt ze een dag later. Het idee ontstond uit de koker van Roelof Assies, de bekende organist die jaren aan de Kleine Kerk verbonden was. In 1988 zag hij de potentie van de ruimte van de kerk, en organiseerde de concertreeks 'Jonge musici op het concertpodium' waarbij lokaal talent de kans kreeg. "Dat groeide steeds verder, waarbij de laatste jaren geld werd opgehaald voor goede doelen. Denk daarbij aan de Doe een Wens-stichting, maar ook voor het Hospice Duin- en Bollenstreek." 


Op een zeker moment stopte de concertreeks, maar haar mede-bestuurslid bleef kansen zien, legt Gaby uit. "Roelof bleef in zijn hoofd houden dat hij dat zonde vond, want één activiteit diende tegelijk meerdere doelen. Enerzijds omdat muziek verbindt, het zorgt voor troost en blijdschap. En je geeft jonge mensen een podium om hun eerste stappen op te zetten, ze spelen voor publiek. Van het entreegeld kan een goed doel gesteund worden."



Uniek kerkgebouw behouden voor de toekomst


De Lijster en Assies gingen in gesprek met het kerkbestuur en kregen toestemming om de stichting op te richten. Samen met Marti van Beek vormen ze het bestuur. Wim Verschuren is artistiek directeur, hij geeft advies over de nog te organiseren optredens. Een leuk detail: Verschuren was zelf een van de jonge musici die ooit in de Kleine Kerk ervaring kon opdoen met optreden voor publiek. Inmiddels is hij een prijswinnende concertpianist. "We hebben zoveel muzikaal en artistiek talent in de regio, én de ruimte in je eigen dorp, dan is het zonde om dat te laten liggen!".


Optredens voor iedereen

Inwoners en andere donateurs kunnen Vriend of Boezemvriend worden en zo een financiële bijdrage geven. De stichting is van plan om dit jaar vier optredens te organiseren, waarvan de eerste in mei en juni worden gehouden. Voor mei wordt gedacht aan een Bevrijdingsconcert. Ook voor het najaar zijn plannen voor twee concerten gepland. Daarnaast staat de stichting ook open voor andere suggesties, zoals exposities, tentoonstellingen, lezingen en kleinschalig theater. Iedereen kan zich daarmee melden via www.vriendenvandekleinekerk.nl.


De Lijster benadrukt dat de optredens voor iedereen toegankelijk zijn, gemeentelid of niet. "Soms denken mensen bij 'concert in de kerk', dat het misschien saai is. Maar we willen een gevarieerd programma samenstellen, voor jong en oud, en het leuk maken. Het podium is echt voor iedereen!". 


‘Actie pannenkoek’ levert 600 euro op

Sassenheim n Amema, Felicia, Jikke, Maud en Nienke bakten en verkochten vorige week pannenkoeken voor Oekraïne. Deze havo4-leerlingen van het Rijnlands Lyceum Sassenheim zetten spontaan een inzamelingsactie op voor leeftijdsgenoten die vanuit de Oekraïne op de vlucht zijn. 

In de twee schoolpauzes reden zij af en aan vanaf huis naar school om de verse baksels af te leveren en te verkopen. De verkoop liep geweldig, ook namens de school kwam een donatie. En zo konden de leerlingen 600 euro naar giro 555 overmaken.

De inzamelactie maakt onderdeel uit van het Young Impactproject dat havo4-leerlingen volgen als zij Maatschappijwetenschappen als vak hebben. Het doel daarvan is van je omgeving een betere wereld te maken, daarbij worden talenten van jongeren gestimuleerd waardoor zij in beweging komen voor maatschappelijke acties.



Afbeelding