Directeur Esther Plompen: "Streng in de leer? Dat is een beeld van vroeger. We zijn een open school, waar iedereen welkom is.". | Foto: MV
Directeur Esther Plompen: "Streng in de leer? Dat is een beeld van vroeger. We zijn een open school, waar iedereen welkom is.". | Foto: MV Foto: MV

Van rijtjes stampen naar bewegend leren en Engelse les vanaf groep één

n 100 jaar onderwijs op basisschool de Regenboog

Voorhout n In totaal 49 leerlingen telde de Christelijke School in 1922. Een eeuw later is er nog steeds plek voor het protestants-christelijk onderwijs in Voorhout, maar wel in een flink aangepaste vorm. De Regenboogschool viert het verleden en de toekomst.

Netjes naar de meester luisteren en klassikaal meedoen. De schoolgaande kinderen (én leraren) van honderd jaar geleden zouden niet weten wat hen overkomt als ze een eeuw later een klaslokaal van de Regenboogschool zouden binnen stappen. Op elke tafel staat een Chromebook, en de leraar geeft maar kort een uitleg aan de hele klas, waarna een deel alvast aan het werk gaat, en de andere leerlingen nog extra uitleg krijgen. Het schoolplein wordt niet alleen gebruikt om te spelen, maar ook voor buitenlessen. Leerlingen zijn druk met opdrachten uitvoeren, en leren ondertussen terwijl ze dat doen. Dat zag er honderd jaar geleden toch echt anders uit.


Bij de Regenboog vieren ze dat het protestants-christelijk basisonderwijs in Voorhout een eeuw bestaat. De school werd, net als de katholieke Antoniusschool opgericht nadat de overheid alle scholen gelijk trok qua vergoeding. Voor 1917 mochten christelijke en rooms-katholieke scholen wel lesgeven, maar draaiden de kerkgemeenschappen zelf voor de kosten op. In tegenstelling tot de openbare scholen, die tot dan toe alles van de overheid vergoed kregen. Pas in 1917 kwam daar verandering in. En zo werd op 14 april 1921 de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van het Christelijk Onderwijs opgericht. In december 1921 werd het schoolgebouw aan de Jacoba van Beierenweg gebouwd, en was op 29 maart 1922 de officiële opening. Drie dagen later, op 1 april startte de school met 49 leerlingen. 


De jaren daarna zijn roerig voor de school. Omdat het aantal leerlingen laag blijft, wordt de school in 1968 gesloten. Die sluiting duurt niet lang, want door een centraal gelegen locatie, de nieuwbouw aan de Boerhaavestraat, is er toch weer animo. In de jaren dat het aantal woningen in Voorhout toeneemt, stijgt ook het aantal leerlingen. Aan de Distelweg komt de Oosthoutschool, die in 1995 de naam de Regenboogschool krijgt. Het leerlingaantal groeit, waardoor er na nieuwbouw een tweede locatie in Het Cluster wordt geopend. Sinds 2020 krijgen alle leerlingen weer samen les op de huidige locatie. Daar gaat toch de voorkeur naar uit.


Frisse start

Terug naar het nu, anno 2022 heeft het protestants-christelijk onderwijs in Voorhout dus nog één school: de Regenboogschool. Het gebouw aan de Distelweg is in de zomer 2020 ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd. Het zorgde voor een frisse start, vertelt de huidige directeur Esther Plompen. Zij begon in juni 2020 in deze functie, maar was daarvoor al als leerkracht en later Intern Begeleider werkzaam op de school. Ze kende de onrust, want ze zat er zelf ook middenin. "Door de financiële situatie van de PCPO (de toenmalige stichting van Protestants Christelijk Onderwijs in de streek, red.) was het opeens de vraag of de scholen nog wel open konden blijven. We hadden collega's die ons halverwege het jaar moesten verlaten, maar ook kozen uiteindelijk ouders van 30 leerlingen voor een andere school. Er was bij ons onduidelijkheid over de situatie, maar bij de ouders ook. Zij wilden niet dat hun kinderen herverdeeld zou worden over andere scholen, en kozen uit zekerheid alvast voor een andere school."


Aan Plompen de schone taak om weer stabiliteit en dus rust te brengen. Dat lukt haar goed, want inmiddels telt de school 205 leerlingen. Ouders zijn tevreden, zegt ze. "Voor ons was een goed meetmoment het schooljaar dat Het Cluster sloot en alle leerlingen weer naar de Distelweg zouden komen. Ouders konden kiezen om hun kind of op de Antoniusschool aan te melden, die wel in hetzelfde gebouw bleef, of naar de 'nieuwe' locatie komen. Bijna alle leerlingen zijn meeverhuisd, dus dat geeft het vertrouwen van de ouders wel aan."


Streng? Helemaal niet

En hoe merk je na honderd jaar nog dat het een protestants-christelijke school is? Plompen: "Het komt met name terug in onze normen en waarden, en in de sfeer die er is op school. We vinden het belangrijk dat de kinderen zichzelf leren kennen, maar ook zorg dragen voor de ander. We hebben een open karakter. We vieren bijvoorbeeld geen Halloween of carnaval, maar de kinderen weten wel wat het is. Er zijn kinderen die het Suikerfeest vieren, en hun ouders vinden het leuk om thee te schenken met een koekje. Dat kan natuurlijk ook. De leerlingen leren zo over elkaar, en weten wat er leeft."


Plompen merkt dat het beeld van haar school soms anders is. "Dat merk ik bij omstanders weleens inderdaad, die denken dat wij streng in de leer zijn. Dat is niet zo en dat past ook niet meer in deze tijd. Het past ook niet bij ons. Een voorbeeld; we lezen niet voor uit de bijbel, maar vertellen er wel over. En respect voor elkaar staat bij ons hoog in het vaandel. We respecteren iedereen, ongeacht hun geloof of achtergrond en dat willen we de kinderen ook meegeven."


"We zijn een moderne EarlyBird school, waarbij we al Engelse les geven vanaf de kleuters. Dat gebeurt natuurlijk spelenderwijs. De maatschappij is tegenwoordig veel internationaler, dus het is belangrijk daar stappen in te zetten. We merken dat aan onze oud-leerlingen, zij zijn in de brugklas al comfortabel met het Engels. Daarnaast zetten we ook in op Bewegend Leren. Onze gymlessen duren langer, en tussen de lessen door is er ook meer ruimte voor leerlingen om te bewegen en te ontmoeten. Dat doet veel leerlingen goed, daarna kunnen ze zich weer beter concentreren. Een ander voorbeeld zijn de buitenlessen. Bij de kleuters hangt de juf dan bijvoorbeeld cijfers op het schoolplein, waarna ze met de dobbelsteen gooit. De leerlingen moeten vervolgens naar het goede cijfer rennen. Ze bewegen en leren dan tegelijk!"


Feest

De Regenboog viert het eeuwfeest deze weken in alle klassen. Na de oud-Hollandse spelletjes en het optreden met oud-Hollandse liedjes, is op vrijdag 1 april een speurtocht voor ouders en kinderen in de wijk. Op zoek naar hun leraren die verkleed zijn alsof ze zo uit het verleden zijn gestapt. Het is nog een laatste blik achterom, en dan is het tijd om vooruit te kijken. Na veel bewogen jaren kan de Regenboog met vertrouwen naar de toekomst kijken.