Afbeelding
Foto:

Oekraïense vluchtelingen opgevangen in antikraak

Teylingen n De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen gaan Oekraïense vluchtelingen voor langere tijd opvangen op diverse plekken in de gemeenten. De vluchtelingen die nu tijdelijk wonen in de noodopvang aan de Noorderlaan in Hillegom verhuizen naar deze locaties, onder andere anti-kraak in onder andere het Kompas, achter Marienhaven in Warmond, en op het BNS-terrein in Voorhout.

Per Veiligheidsregio is gevraagd om (voorlopig) 2.000 vluchtelingen op te vangen. Dit betekent dat iedere gemeente per 400 inwoners 1 vluchteling opvangt. Voor Hillegom betekent dit 55, voor Lisse 56 en voor Teylingen 93 vluchtelingen. De drie gemeenten hebben de handen ineen geslagen en zorgen samen voor de opvang voor 204 mensen. Dat is ook het aantal mensen waarvoor de gemeenten van het Rijk geld ontvangen. 



Vanaf 12 maart hebben de gemeenten al de eerste vluchtelingen verwelkomd bij een bedrijf aan de Noorderlaan in Hillegom. De burgemeesters zijn dankbaar voor deze locatie, omdat het geholpen heeft snel mensen te kunnen opvangen. Wel kunnen de vluchtelingen hier maar een paar weken blijven. Daarom kijken de gemeenten nu verder naar andere plekken.


In Warmond kan een groot deel van vluchtelingen opgevangen worden in het voormalige Kompas. Hier is vanaf mei tot het einde van het jaar plek voor 50 tot 88 mensen. Daarna wordt het pand gesloopt om er 51 koopwoningen te kunnen bouwen. Bij het Gastenhuis is het appartement van de beheerder beschikbaar, waar plek is voor 5 tot 7 mensen. In Sassenheim gaat het om een anti-kraakwoning aan de Parklaan voor 5 tot 7 mensen. Op het BNS-terrein in Voorhout is een woning voor 4 personen beschikbaar, voor vluchtelingen met een zorgbehoefte. De gemeente heeft direct-omwonenden, bewonersverenigingen, bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden uit de buurt per brief op de hoogte gebracht. 


In Lisse worden 50 tot 55 mensen opgevangen in Hotel Lowietje aan de Heereweg 10. In Hillegom zijn nog locaties in onderzoek, en wordt gekeken naar de opvang bij gastgezinnen. 


De landelijk overheid benadrukt dat de opvang van Oekraïense vluchtelingen het probleem van de al bestaande woningnood niet groter mag maken. Ook mag er geen concurrentie zijn met de opvang van asielzoekers. In de praktijk betekent dit dat de drie gemeenten vooral kijken naar leegstaande panden die binnen korte tijd beschikbaar zijn als tijdelijke woningen. Uiteraard speelt de veiligheid van de gebouwen daarbij een grote rol.


Hart en huis open

De burgemeesters van de drie gemeenten zijn eensgezind: “We zien heel veel mooie acties in onze gemeenten om vluchtelingen een warm welkom te bieden. Veel mensen stellen hun hart en hun huis open om hen te helpen. Ook krijgen wij diverse aanmeldingen van mensen die gastgezin willen zijn. Het is hartverwarmend om te zien wat waar wij als samenleving voor staan. Uiteraard willen we ook aan de opdracht voldoen om in onze gemeenten de mensen uit Oekraïne voor langere tijd op te vangen. Heel prettig dat bedrijven, kerken, zorgorganisaties, stichtingen, particulieren en vele anderen hierin met ons meedenken. We hebben mooie locaties aangeboden gekregen. Een flink aantal van deze gebouwen hebben we bekeken of ze geschikt zijn en of we deze met het beschikbare geld kunnen betalen. Daar gaan we de komende tijd nog mee verder, zodat we later nog meer mensen kunnen opvangen als dat nodig is. En tegelijkertijd maken we nu alvast een aantal plekken klaar om mensen voor langere tijd op te vangen."


‘Wie verdient een bloemetje’

Regio n De bloemenactie ‘Wie verdient een bloemetje’ van Bloemencorso Bollenstreek was wederom een groot succes. Op de eerste lentedag, maandag 21 maart, zijn maar liefst 750 bossen fleurige tulpen uitgedeeld in de corsodorpen Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk, Sassenheim, Voorhout, Warmond, Lisse, Hillegom, Bennebroek, Heemstede en Bloemenstad Haarlem. Deze keer werden de bloemen niet alleen rondgebracht door corsovrijwilligers, maar lokaal ook door een aantal medewerkers van de gemeente HLT die de bloemenactie heeft omarmd.

“Dit is echt de leukste actie die er bestaat” zei corsovrijwilligster Patricia Schalken die meehielp met het rondbrengen van bloemen in Lisse enthousiast. “Vorig jaar heb ik ook bloemen rondgebracht. Dit gaat gepaard met een lach en een traan wat ontroerd. Er is daarom niets leukers dan met een bosje vrolijke tulpen het lentezonnetje te laten schijnen bij wie het verdient!” Ook een aantal Oekraïners werd met tulpen het hart onder de riem gestoken.


Corsovoorzitter Willem Heemskerk, die zelf ook de handen uit de mouwen stak met het uitdelen van de bosjes tulpen in onder andere Sassenheim, zegt terug te blikken op wederom een geslaagde bloemenactie. “Dit voorjaar vieren we 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek wat aanleiding was deze vorig jaar geïntroduceerde actie ‘Wie verdient een bloemetje’ als jubileumactie te herhalen. Tot 19 maart kon men kandidaten hiervoor aanmelden wat opnieuw een enorme hoeveelheid nominaties heeft opgeleverd van Noordwijk tot Haarlem. Ronduit hartverwarmend!”


De jubileumeditie ’75 jaar Bloemencorso Bollenstreek’ rijdt zaterdag 23 april van Noordwijk naar Haarlem. De avond ervoor is het Lichtjescorso in Noordwijkerhout te bewonderen en op zondag 24 april staan de praalwagens nog tot 17.00 uur in Bloemenstad Haarlem.