Meer nieuwbouw en minder vliegtuiglawaai

Teylingen n In het noordelijk deel van Zuid-Holland worden de komende jaren op meer dan 17 bouwlocaties minimaal 5000 woningen gebouwd op plekken waar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) teveel vliegtuiglawaai van Schiphol is om gezond te kunnen wonen. Voor Teylingen gaat het om in totaal ruim 900 nieuwbouwwoningen. Dit blijkt uit een analyse die de Omgeving Zonder Vlieghinder (OZV) in nauwe samenwerking met een aantal andere bewonersorganisaties en de Natuur en Milieufederaties Noord- en Zuid-Holland hebben uitgevoerd “Om de woningnood zodanig op te kunnen lossen dat iedereen in een gezonde woonomgeving kan wonen, zal het vliegtuiglawaai af moeten nemen. En dat kan alleen door Schiphol te laten krimpen”, aldus Jan Edens, voorzitter van de Stichting Omgeving Zonder Vlieghinder. 

Het kan niet anders, zo stelt hij, dat de nieuwbouw van woningen bij de coalitieonderhandelingen om te komen tot een nieuw college van B&W hoog op de agenda zal staan. "Belangrijk hierbij is dat de nieuwe woningen worden gerealiseerd in een veilige en gezonde leefomgeving. En dat is nog niet zo simpel. Als het gaat om het terugdringen van de woningnood is er een probleem met vliegtuiglawaai. In gebieden met veel hinder van vliegverkeer is het dan ook maar de vraag of woningbouw mogelijk, dan wel wenselijk is. Het is een fundamentele keuze. OF wonen in een gezonde leefomgeving, OF ongelimiteerd vliegverkeer van en naar Schiphol en dan maar wonen in een vanwege het vliegtuiglawaai ongezond gebied."


Het onderzoek waaraan OZV heeft meegewerkt identificeert in de regio rond Schiphol meer dan 100 bouwlocaties waar de komende jaren minimaal 150.000 woningen gebouwd zullen gaan worden op plekken waar volgens de WHO teveel vliegtuiglawaai is om gezond te kunnen wonen. Het gaat hierbij niet alleen om bouwplannen in de directe omgeving van Schiphol, maar ook om bouwplannen in onze regio, op 20 tot 30 kilometer van Schiphol. 


Tweede Kaagbaan

Zonder op alle facetten van het onderzoek in te willen gaan, is er een aspect dat specifiek aandacht vraagt. Dat nieuwbouw-ambitie in de Amsterdamse regio. Een van de oplossingen waarvoor men zich hard maakt om woningbouw daar mogelijk te maken is de verplaatsing van het vliegtuiglawaai van de banen rond Amsterdam naar de Kaagbaan. Een andere idee is de aanleg van een tweede Kaagbaan. Edens: "Verontrustend in dit verband is dat de Tweede Kamer op 22 maart 2022 een motie om de ruimtereservering voor de tweede Kaagbaan te schrappen heeft verworpen. Dit zal leiden tot meer vliegverkeer, met als gevolg een toename van de overlast door vliegtuiglawaai in onze regio. Dit betekent dat toekomstige woningbouwambities in onze regio niet gerealiseerd zullen kunnen worden zonder op de gezondheid van de bewoners in te boeten. En dan hebben we het maar even niet over wat dit alles voor de huidige bewoners betekent."


Onderzoek

De OZV doet een klemmende oproep aan de gemeenten, om in regionaal verband een vuist te maken. "Ga in gesprek met het rijk en eis dat de geluidsoverlast van Schiphol drastisch wordt verminderd. Alleen dan kan er in de regio Schiphol verantwoord gebouwd worden."


Op http://tinyurl.com/vliegenwonen is een kaart te zien waar het vliegtuiglawaai boven de kritische grens van de WHO komt en waar nu nieuwe woningen gebouwd worden of in de nabije toekomst zullen worden gebouwd. Meer over het onderzoek op www.ozv.nu.