De huidige gemeenteraad neemt afscheid. De nieuwe raad wordt vanavond, woensdag 30 maart, geïnstalleerd. | Foto: NK
De huidige gemeenteraad neemt afscheid. De nieuwe raad wordt vanavond, woensdag 30 maart, geïnstalleerd. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Oude gemeenteraad zwaait af

Teylingen n De gemeenteraad nam maandag 28 maart afscheid van de scheidende raadsleden. Twee raadsleden kregen een koninklijke onderscheiding voor hun jarenlange inzet 

door Nico Kuyt

Na de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad is het een afscheid van een aantal raadsleden. De jaren gaan bij sommigen een rol spelen, of een verhuizing naar een andere gemeente, een nieuwe stap in het beroepsleven, het kan allemaal leiden tot een verlaten van het ambt als volksvertegenwoordiger. Twee raadsleden zijn zolang in dienst geweest dat zij door Zijne Majesteit benoemd werden in de Orde van Oranje-Nassau. Zeven raadsleden die minder lang in de gemeenteraad hebben gezeten ontvingen de gemeentelijke Jacoba van Beierenpenning. 


Vorstelijke speld

Maar de topsport van het koninklijke goud en daarnaast ook nog de gemeentelijke penning werden opgespeld en overhandigd aan Frans Nederstigt (ChristenUnie) en nestor Peter Scholten (CDA). Beiden waren vanaf 2010 raadslid. In een afscheidswoord legde Scholten de vinger op de verantwoordelijkheid als raadslid. "Het is geen erebaantje, je moet er hard voor werken", zo schilderde hij. Nederstigt beklemtoonde de noodzaak voor de komende generatie volksvertegenwoordigers om vooral te gaan voor de inwoners. Vijf raadsleden kregen de Jacoba van Beierenpenning, namelijk Jelmer Bode (VVD), Ewout Braggaar (VVD), Gerben Dijkstra (CDA), Frans van Swieten (Trilokaal) en Fons Welters (Trilokaal).

Wethouder weg

Weliswaar kreeg hij maandag geen lintje, maar toch vielen ook wethouder Arno van Kempen hartelijke afscheidswoorden ten deel na acht jaar. Een wethouder van formaat, maar ook hij verlaat het Teylingse politieke toneel. Weliswaar naar zijn mening met enig zuur. Zo heeft hij veel werk als regiobestuurder verricht voor het realiseren van een ontsluiting in de Bollenstreek, de Duinpolderweg. Dat is niet gelukt. Op donderdag 31 maart neemt Van Kempen officieel afscheid, tussen 17.00 en 19.00 uur bij Dekker in Warmond. Na de formatie staan weer nieuwe wethouders klaar om de Teylingse bestuurlijke kar te trekken. Lees meer op pagina's 9 en 13.