Mevrouw Ems Raijmans-Haring te midden van haar collectanten en wethouder Marlies Volten (derde van rechts) na de ontvangst van de Zilveren Barensteel met oorkonde. | Foto: pr.
Mevrouw Ems Raijmans-Haring te midden van haar collectanten en wethouder Marlies Volten (derde van rechts) na de ontvangst van de Zilveren Barensteel met oorkonde. | Foto: pr. Foto: pr.

Verraste Ems Raijmans-Haring twee keer onderscheiden

Voorhout n Haar drie dochters hadden de gebeurtenis geheim gehouden. Ze dwongen hun moeder tot een andere outfit, zogenaamd om iemand naar Voorhout te rijden. Ems Raijmans-Haring (89): 'ik moest me volledig omkleden'. Ze arriveerde donderdag 12 mei niets vermoedend bij het Bestuurscentrum en werd daar verrast met twee onderscheidingen. De zilveren Barensteel van de gemeente Teylingen en een beeldje van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF).

Door Piet de Boer

Mevrouw Raijmans praat vrijdag nog even na met De Teylinger. Ze ontving van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) een ‘schooier’. Een miniatuur naar een gevelbeeld uit 1604 op het Frans Hals Museum. Het beeld staat symbool voor haar inspanningen voor de KWF collecte in Voorhout van de afgelopen 50 jaar. Burgemeester Stolwijk benaderde haar toen persoonlijk. Ems was bij de eerste burger bekend door haar activiteiten bij zwemvereniging de Columbiaan. Het eerste jaar waren er 22 collectanten en haalden ze voor de kankerbestrijding 1800 gulden op. "Dat was toen nog alleen het oude dorp", voegt ze er volledigheidshalve aan toe. Nu zijn er 120 collectanten actief in heel Voorhout.

Sleutel onder het kussen

Ze regelde echt alles voor de inzameling. Haalde de collectebussen op en bracht ze bij de collectanten aan huis. Ze deelde de wijken in, zorgde dat de vlaggen op de juiste plekken hingen en bezorgde de opbrengst in alle vroegte bij de bank. Ze had namelijk na de collecte duizenden guldens of euro´s in huis. De praktische Ems ontwikkelde haar eigen veiligheidsprocedure. De opbrengst lag in de auto en die ging op slot. Daarna ging de garage op slot en ging de sleutel mee naar haar slaapkamer waar ze deze veilig verstopte onder haar kussen. Ze vertrok voor dag en dauw met de auto naar Sassenheim waar ze ruim voor openingstijd de opbrengst persoonlijk afgaf. "Dan stond de koffie altijd al klaar," zegt ze met een glimlach bij de gedachte over deze service van de bank.


Barensteel

Ook de gemeente vond dat dit gouden jubileum een speciale onderscheiding verdiende. Wethouder Marlies Volten spelde haar de de zilveren Barensteel op. Natuurlijk voor het organiseren van de Voorhoutse KWF collecte, maar ook voor haar langdurige vrijwilligerswerk bij Zwemvereniging De Columbiaan, Stichting Vrienden van het Overbosch, Stichting Platform Gehandicapten Teylingen en de Bartholomeusparochie in Voorhout. Daar schenkt Ems Raijmans-Haring nog steeds zondags koffie meteen na de eucharistieviering.


De collecte en alle verantwoordelijkheden heeft ze nu overgedragen aan een van haar dochters. Collecteren gaat namelijk binnenkort vooral digitaal. "Met zo'n bord dat ze onder je neus houden," zegt ze licht geamuseerd. Mevrouw Raijmans is niet van het digitale. "Ik heb ook geen computer." Ze voelt zich daar gewoon prima bij. "Ik heb drie dochters die dat voor me doen," zegt ze met een tevreden glimlach.