Het Monward Consort treedt op in verschillende samenstellingen. | Foto: pr.
Het Monward Consort treedt op in verschillende samenstellingen. | Foto: pr. Foto: pr.

Monward Consort viert jubileum

n Sinds 2006 in totaal 143 muzikanten en vertellers op podium

Warmond n Het Monward Consort bestaat 15 jaar en viert op zaterdag 28 mei feest. Dan pakken de musici uit met een bijzonder concert in de Protestantse Kerk in Warmond. 

Een consort? Is dat een strijk of blaaskwartet, kwintet, strijkorkest, piano trio, een muziek ensemble? Neen het zijn wisselende professionele musici die samen de muziek recht uit het hart spelen. En met inspanning en geluk overrompelen zij hun publiek in de Protestantse Kerk in Warmond. Publiek en consort sámen maken een fantastische muziekavond.


Sinds 2006 traden maar liefst op: 143 zangers en zangeressen, koorleden, solisten, nieuw en veelbelovend jong talent uit het Prinses Christina Concours, een koor en drie vertellers. En ook nog: Maarten ’t Hart gevolgd door Camée van Blommestein, hielden steeds hun fantastische causerieën. Over Bach, Brahms, Fauré, Pärt, Vivaldi, Mozart, Tsjaikovski, Schubert, Schumann, Pergolesi, Shostaskovich, Strawinsky, Neruda. Opera, filmmuziek, passiemuziek en strijkkwartetten en mooie orgelconcerten op het gerestaureerde orgel van de Protestantse Kerk waren te horen. 


Het publiek zag Xandra Rotteveel (cello) en Peter Leerdam (bas), de vaste Warmondse kern van het Consort en die 141 collega’s. Sommigen zijn vertrouwde gezichten geworden; vele anderen evenzovele verrassingen. En jong talent bleek een grote belofte, zoals Maarten Engeltjes, pianist Ramon van Engelenhoven, Elise Bezemer (viool), Mara Mostert en Yente Lottman (viool), Sasha Witteveen (contrabas), de prachtige Italiaanse sopraan Irene Favro, bariton Willem de Vries en pianist en organist Bert Mooiman.


Vasks en Bach

Peter Leerdam, bassist in het Monward Consort en initiator van de Monwardconcerten, vindt het jubileumjaar extra bijzonder omdat het publiek na twee jaar eindelijk weer als vanouds een concert mag bezoeken met pauze en drankje na afloop. Peter Leerdam: "We wilden het publiek trakteren op de beste kamermuziek en de beste musici. Brahms’ muziek is geniaal en mocht echt niet ontbreken. Het is een afwisselend programma geworden met de modernere klanken van Vasks en barokmuziek van de grote Bach. We spelen serieuze Bach: Ich ruf zu Dir uit cantate BWV 639. En een humoristische Bach, een jazzy variatie op Bachs dubbelvioolconcert van componist Teddy Bor."



Het concert is op 28 mei in de Protestantse Kerk (Herenweg 82) en begint om 20.15 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.kamermuziekwarmond.nl of via e-mail: info@kamermuziekwarmond.nl. De toegang is 20 euro en gratis voor kinderen tot 13 jaar. Op 12 november volgt het tweede concert. Meer informatie op www.kamermuziekwarmond.nl.