Fysiotherapeut Jet Jansen en het echtpaar Lubbe, dat namens het gelijknamige bedrijf een donatie deed. | Foto: pr.
Fysiotherapeut Jet Jansen en het echtpaar Lubbe, dat namens het gelijknamige bedrijf een donatie deed. | Foto: pr. Foto: pr.

Project Talent voor nieuw talent

regio n Komende maand start Project Talent (opnieuw) in Hillegom, Katwijk, Noordwijk en Teylingen. Speciaal voor jongeren van 14 tot 27 jaar. Opgeven kan tot 31 mei.

"Denk je eens in: je hebt een leuke opleiding gekozen, maar komt halverwege het schooljaar er achter dat deze opleiding toch niet inhoudt wat je er van had verwacht. Je bent uitgevallen op school omdat het lastig is aansluiting te vinden bij jouw klasgenoten. Of je doet een super leuke opleiding en wilt graag nog extra ervaring op doen. Allemaal redenen waarom jongeren mee doen aan Project Talent. De eerste lichting jongeren naderen het einde van hun persoonlijke Project Talent-reis en nemen mooie ervaringen mee in hun koffer", laat de organisatie weten.


Wat is Project Talent?

Project Talent is speciaal voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die hun talenten willen ontdekken. Het project duurt totaal zes maanden (van juni tot en met november). "We starten de eerste maand met skills-trainingen over communicatie, presentatie, kwaliteiten en doelen. Vervolgens worden jongeren op basis van hun kwaliteiten en interesses gekoppeld aan lokale organisaties waar ze vrijwilligerswerk doen. Tijdens deze vijf maanden krijgen ze  begeleiding. Het traject wordt feestelijk afgerond met een landelijk erkend certificaat."


Aanmelden

In februari zijn twee groepen jongeren gestart met Project Talent. Jongeren zetten hun enthousiasme, frisse blik en kwaliteiten in bij lokale organisaties. Denk aan koken bij dagbesteding Langeveldshof, contactmaatje bij Welzijnskompas, lesactiviteiten bij natuur- en milieueducatie de Groene Bol, praktische klussen bij Stoomtrein Katwijk Leiden of interventies met paarden bij De Opstap. Jongeren staan steviger in hun schoenen, vergroten hun zelfvertrouwen en doen extra ervaring op bij organisaties die zij interessant vinden. 


In juli starten nieuwe trajecten in Hillegom, Katwijk, Noordwijk en Teylingen. Er is plek voor tien jongeren. Aanmelden en startdata: tot 31 mei via: www.projecttalentmdt.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.


Wijn proeven en bridgen

Sassenheim n Bridgevereniging Sassem Troef heeft op zondag 29 mei een primeur. In het nieuwe Denksportcentrum Teylingen (Anton Philipsweg 1) wordt dan een wijnproeverij gecombineerd met een gezellige bridgemiddag.

Het bridgen duurt van 13.30 tot 16.00 uur (inloop vananaf 13.15 uur) en na een half uurtje om de uitslag bekend te maken en even op adem te komen zullen vanaf 16.30 tot ongeveer 19.00 uur heerlijke wijnen worden geproefd waarbij ook hapjes worden geserveerd. De wijnproeverij zal worden geleid door Gerrit Slingerland, de wijnen worden gesponsord door Langeveld wijnen uit Sassenheim.


Aanmelden kan via de website van de bridgevereniging Sassem Troef (www.sassemtroef.nl) in de Agenda. Ook kan het door een mail te sturen naar Ellen@ticketteam.nl .De kosten voor deelname aan het bridgen inclusief de wijnproeverij bedragen 5 euro per persoon. Voor de wijnproeverij zijn niet-bridgende partners van deelnemers aan deze middag uiteraard ook van harte welkom.


Bernardus heeft nu eigen Fietslabyrint

Sassenheim n Met behulp van een zeer gulle donatie van de firma Lubbe Lisse is er voor de bewoners van Bernardus een prachtige aanvulling op het activiteitenprogramma gerealiseerd. Directeur Michael Lubbe en zijn vrouw Elles waren nauw betrokken bij de schenking en hebben de fiets samen onthuld met een bewoonster van de afdeling Ter Leede Jonge Mensen met Dementie.

Fietslabyrinth biedt door middel van virtuele fietstochten een realistische fietservaring voor mensen die niet meer zelfstandig buiten kunnen fietsen. Het beeldscherm wordt op een hometrainer of bewegingstrainer aangesloten en vervolgens kan er worden gekozen uit 600 routes: van een ontspannen fietstocht door de eigen woonplaats tot fietssafari tussen de wilde dieren of een stedentrip naar Rome, New York of Parijs. Fietslabyrinth wordt ingezet als activiteit waarbij plezier en beleving met fysieke beweging dus spelenderwijs wordt gecombineerd. 


Eerder al werd deze apparatuur ingezet tijdens de coronaperiode om in de stille uurtjes de bewoners toch vertier en beweging te kunnen aanbieden. Dit was een dermate succes dat met inzet van fysiotherapeut Jet Jansen en teamleider Gastvrijheid Bart van Lon het balletje aan het rollen werd gebracht om deze apparatuur permanent in Bernardus te kunnen plaatsen.