Fietsmaatjes Teylingen bestaat tien jaar en viert dat het hele jaar met activiteiten. | Foto: pr.
Fietsmaatjes Teylingen bestaat tien jaar en viert dat het hele jaar met activiteiten. | Foto: pr. Foto: pr.

'De jubileumtocht kon niet mislukken!'

n Fietsmaatjes vieren tiende verjaardag met bollenroute

Teylingen n 34 Duo-fietsen kwamen op zondag 15 mei naar Teylingen ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Fietsmaatjes Teylingen, ‘de Reuzenbollen Sterfietstocht’.

Vrijwilligers van Fietsmaatje en gasten uit naburige gemeenten zoals Leiden/Leiderdorp, Katwijk, Lisse/Hillegom, en zelfs een geïnteresseerde uit Nuenen, fietsten via een mooie route langs de 29 bollenkunstwerken in de Bollenstreek. In totaal waren er 100 deelnemers. Het eindpunt van de tour was de Tulperij in Voorhout. Deze bollenschuur en horecagelegenheid was speciaal voor het jubileum van fietsmaatjes geopend om de vrijwilligers en gasten een mooie dag te bezorgen. 


Eigenaren Daan en Anja zorgden voor een kopje koffie met iets lekkers. Daarnaast werden de aanwezigen getrakteerd op muziek van een oudhollands draaiorgel. De gasten konden een rondleiding te volgen, genieten van de livemuziek en men kon genieten van een lichte lunch. Doordat het prachtig weer was, konden de 80 gasten op het terras gezellig samenzijn. 


Om 14.00 uur was het tijd om op te breken. De tocht voerde langs de firma Horsman, waar lokale kunstenares Nicolien Heemskerk bezig was om de volgende bol in de rij van de bollenroute te schilderen. De organisatie kijkt terug terug op een geslaagde Reuzenbollen Sterfietstocht.


Bent u geïnteresseerd om vrijwilliger te worden of kent u iemand die minder mobiel is en als gast zou willen gaan fietsen, neem dan gerust contact op met stichting Fietsmaatjes: info@fietsmaatjesteylingen.nl.


Zwerfafvalpakkers weer in actie

Voorhout n De zwerfafvalpakkers hebben op zaterdag 14 mei in totaal zeven volle zakken met zwerfafval bij elkaar opgeraapt en opgeruimd.

In drie groepjes gingen ze aan de slag vanaf het plein bij het Bestuurscentrum naar omgeving station, Nijverheidslaan (omgeving Milieustraat), Herenstraat en bij Teylingen College KTS en omgeving. Bij de KTS lagen vooral plastic verpakkingsmateriaal en blikjes in de struikgewassen van het terrein. Het terrein is door de ZAPpers als ‘hotspot' aangemerkt: het is bepaald niet de eerste keer dat er veel zwerfafval op het terrein ligt. De actie eindigde met een welverdiend kopje koffie op het terras. Ook meehelpen? Neem dan contact op via teylingenschoon@gmail.com.


Vijftigste ‘Hier begint de zee’ tegel

Voorhout n De Rotary Club Voorhout heeft maandag 16 mei de vijftigste en laatste ‘Hier begint de zee’ tegel geplaatst.

Deze ‘Hier begint de zee' tegels wijzen mensen op het belang om geen afval op straat te gooien. Al dat afval komt namelijk in het riool, om uiteindelijk in zee te belanden. De leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van basisschool Andreas kregen eerst van Rotaryleden Hans Waasdorp en Joep Derksen informatie over zwerfafval in de zeeën en oceanen. Op de vraag, hoeveel ton zwerfafval er jaarlijks in de zeeën belandt (10 miljoen ton) had niemand het goede antwoord. Ook het feit, dat maar liefst 90 procent van de dood gevonden vogels stukjes plastic in hun maag hebben, was nieuws voor de meeste kinderen en de docenten.

Met veel enthousiasme legden de ‘Hoveniersleerlingen' gezamenlijk de ‘Hier begint de zee' tegel. Deze tegel en de 49 andere tegels in Voorhout weerhouden de inwoners er voortaan hopelijk van om nog hun afval op straat, in perkjes of elders in de openbare ruimte te dumpen.


Laatste tegel in Voorhout geplaatst

Leerlingen van de Andreasschool leggen de vijftigste tegel. | Foto: pr.
Afbeelding