Els van Tellingen: "De liefde voor het lezen wil ik de leerlingen bijbrengen". | Foto: Joep Derksen
Els van Tellingen: "De liefde voor het lezen wil ik de leerlingen bijbrengen". | Foto: Joep Derksen Foto: Joep Derksen

Een juf in hart en nieren

n Els van Tellingen stopt na vier decennia als docent

Voorhout n Na veertig jaar les geven, neemt Els van Tellingen (62) aan het eind van dit jaar afscheid als docent. Hele generaties van groep-8 leerlingen van basisschool De Regenboog zijn met haar onderwijsstijl en passie opgegroeid. Ze houdt er niet zo van om in de spotlights te staan, maar voor één keer geeft Van Tellingen een afscheidsinterview. 

Door Joep Derksen

Haar collega’s omschrijven Van Tellingen als een ‘typische juf in hart en nieren, zoals in oude verhalen wordt beschreven. ‘Zoals Els kom je ze nog weinig tegen’. Ze houdt ervan om de leerlingen voor te lezen uit boeken, om zo de kinderen mee te nemen in een nieuwe fantasiewereld. En bij hen hopelijk ook de leespassie over te brengen. “Ik wil ze ook echt wat bijbrengen over de wereld, naast de basisstof die ze beheersen. Ik houd van geschiedenis, lezen en voorlezen. Ik weet nu nog de boeken die mijn vader voorlas. De liefde voor het lezen wil ik ze bijbrengen.”


Andere toekomst

Naast de stress, die groep-8 leerlingen hebben voor de CITO-toets is er ook één ander toekomstbepalend moment, waar de kinderen tegenaan lopen: de keuze van de middelbare school. Heel vaak gaat dat eenvoudig en komen de leerlingen op de door hen gewenste school. Samen met haar klas fietst ze ieder jaar naar verschillende scholen in het voortgezet onderwijs, zodat ze daar tijdens de schooluren kunnen rondlopen en zelf kunnen ervaren, hoe het er aan toegaat.

Maar soms lijkt plaatsing niet te lukken, bijvoorbeeld als toetsresultaten niet altijd de ware kwaliteiten van het kind weerspiegelen. Wanneer Van Tellingen overtuigd is, dat zo’n leerling van haar wél goed op de middelbare school past, gaat ze voor hem of haar door het vuur. Bescheiden laat Van Tellingen weten: “Ik ga dan in gesprek met de middelbare school en wijs hen op de kwaliteiten van het kind. Dat het niet alleen gaat om de CITO, maar ook om hoe het kind is.” Dat is geen garantie dat het altijd lukt, maar de afgelopen dertig jaar dat Van Tellingen voor een groep 8 stond, heeft ze hierdoor menig jongvolwassene een andere toekomst bezorgd.


Musical

Voor de school is Van Tellingen ook bijna onmisbaar als organisatietalent. Ieder jaar zet ze zich vol passie in voor het kamp en de eindmusical, om haar leerlingen zo een mooie schoolafscheid te geven. Waarom is een afscheidsmusical belangrijk? "Om aan te geven, dat een groep 8 anders is. Je neemt afscheid, dat is lastig, maar ook een feest. Het is een grote stap, maar de kinderen zijn er ook aan toe om die stap te maken. Een musical zorgt ervoor, dat ze met een goed gevoel afscheid kunnen nemen.” Heel fijn vindt Van Tellingen het, dat binnen een jaar na hun vertrek van De Regenboog veel oud-leerlingen een keertje terugkomen tijdens de lessen om dan te vertellen hoe het met ze gaat en hoe het op de middelbare school is. De ‘nieuwe generatie' groep 8 leerlingen kunnen dan vragen stellen.


U bent veertig jaar docent geweest, waarvan dertig jaar voor een groep 8-klas. Is het nooit een sleur geweest? “Nee, totaal niet. Ik kom uit een onderwijsgezin en heb altijd juf willen worden. Mijn vader was onderwijzer en mijn oudste dochter Maaike is dat ook. Als docent heb je altijd een nieuwe klas met kinderen. Dat is niet de reden dat ik stop. Voor mij is het nu gewoon genoeg. Het juf zijn ga ik zeker missen. Dat vind ik super leuk, maar ik heb er veertig jaar op zitten. Ik heb ook kinderen in mijn klas, die weer kinderen zijn van oud-leerlingen van me. Dan wordt het tijd dat je wat anders gaat doen.” Lachend voegt ze toe: “Er is nog meer in het leven. Ik wil eerst een hele tijd niets doen en lekker uitrusten. Als ik het ga missen, kan ik altijd terug, maar dat is niet mijn insteek!”.


Politiek gaat voor nog groenere gemeente

Teylingen n Als het aan de gemeenteraad ligt gaat de gemeente er de komende tijd behoorlijk groener uitzien, vooral bij de ingangswegen. De raad ging vorige week akkoord met het groenbeheerplan, maar voegde wel een motie toe voor meer eigen bomen.

Door Nico Kuyt

Het groenbeheerplan plant de wasdom voor het groen in Teylingen voor de komende tien jaar. Nog nauwelijks gekozen als raadslid, en groen achter de oren van het politieke leven, weerhield het de fracties van CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en Progressief Teylingen niet om gelijk maar een motie in te dienen om het groenplan wat aan te scherpen, want het kan allemaal goedkoper in deze dure tijden. De gemeente kan wel zelf aan de kweek en kan daarbij de inwoners betrekken. "Kastanjes en eikels zijn ieder najaar gratis te verkrijgen in de parken. En het mooie van bomen is dat zij vanzelf groeien", zo deelde Joep Derksen (CDA) zijn biologische kennis met de raad. De entree van de gemeente kan zo tegelijk een beetje worden opgesierd. En de gemeente hoeft daarbij niet de hoofdprijs te betalen voor de bomen om die bij de kwekers te kopen, maar door zelf wat alternatieven voor kweek aan te wenden. "Een win-win-situatie. Meer bomen voor minder geld", riep Derksen uit en won daarbij meteen hoofdprijs, want de gemeenteraad ging bij meerderheid mee met de ingediende motie. 


Bestrijdingsmiddelen

De tegenstanders gaven aan dat de motie eigenlijk niets bijdraagt, want er is al besloten om meer bomen te planten, maar bleven roependen aan de zijlijn. De fractie Schenk zag het toch helemaal anders: "Liever bouwen dan een nieuw bos." Maar ja, om dat nu zo te zeggen in een boomknuffelend gezelschap? Daar groeide even geen samenwerking.


Een aanscherping over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, dat kreeg wel in de gemeenteraad de steun. Die worden vanaf nu enkel toegepast wanneer het strikt noodzakelijk is. Te denken valt aan agressieve exoten die even lekker moeten worden uitgeroeid. Maar alleen als niets anders helpen kan.


Fractie D66 in gemeenteraad compleet, ook nieuwe burgerraadsleden

Teylingen n In de raadsvergadering is voor D66 het laatste raadslid geïnstalleerd. Dat was nodig omdat het raadslid in spe na de verkiezing was verhinderd om de belofte af te leggen.

Sinds donderdagavond is de fractie van D66 in de gemeenteraad van Teylingen weer geheel op sterkte. Marleen van Steeg is daarmee het vierde raadslid voor de fractie van D66. 


Tijdens de vergadering werden ook enkele burgerleden benoemd. Zij nemen deel in de verschillende raadscommissies. Een wel heel oudgediende in Politiek Teylingen komt ditmaal uit voor Progressief Teylingen. Hans Goudsmit zat al eerder in de gemeenteraad voor de PvdA. Ook Daniel Spruit werd voor Progressief Teylingen benoemd. 


De ChristenUnie bleef niet achter. De fractie is versterkt met Henrieke Schutte-Meerdink.