De Warmonderhekbrug op maandagochtend: volop werkzaamheden, en fietsers worden mondjesmaat doorgelaten. | Foto: René van Dam
De Warmonderhekbrug op maandagochtend: volop werkzaamheden, en fietsers worden mondjesmaat doorgelaten. | Foto: René van Dam Foto: René van Dam

Warmonderhekbrug weer open

Warmond n De Warmonderhekbrug is na zeven maanden werkzaamheden vernieuwd en vanaf woensdag 25 mei weer open voor al het verkeer.

Vanaf maandag 23 mei kunnen fietsers en voetgangers weer gebruik maken van de Oranje Nassaulaan over de nieuwe brug. In de loop van woensdag 25 mei kan al het verkeer weer gebruik maken van de Oranje Nassaulaan over de nieuwe brug. Lijnbus 50 rijdt dan ook weer volgens de dienstregeling.   


Tolhekken gerestaureerd

De tolhekken die naast de oude brug stonden, zijn een rijksmonument. Er zitten schilden op, en die dragen de wapens van de voormalige gemeente Warmond en van de heer van Warmond Van Limburg Stirum. 


Tot 1954 was de Warmonderhekbrug een tolbrug. Dat was stevig vastgelegd in oude overeenkomsten. De tol in Warmond werd ingesteld in 1639 en al vrij snel kocht de heer van Warmond het onderhoud van brug en weg af, terwijl hij wel tol bleef heffen. Dus bijna 300 jaar tolheffing zonder dat daar nog een verplichting tegenover stond. Daarmee was Warmond de langst bestaande tolbrug in Nederland. Voordat de brug met tol er was, was er al een veerpont naar Warmond.


Een nieuwe brug en toch met een historie. Dat zal ook zichtbaar blijven, want de tolhekken zijn volledig gerestaureerd en naast de brug teruggeplaatst. De hekken konden in het verleden gesloten worden en de weg was niet breder dan de optelsom van de hekken en het viel destijds niet mee Warmond te benaderen.

Officieel geopend

De hekken zijn bij de sloop van de brug verwijderd en worden prachtig gerestaureerd. Hierbij zijn de oude kleuren gebruikt en zullen de gouden puntjes weer mooi glimmen. Wethouder Heleen Hooij heeft op dinsdag 24 mei de schilden onthuld, samen met het Historisch Genootschap Warmelda.

Laatste fase herinrichting

Eind juni start de laatste fase van de herinrichting van de Herenweg, van de Bloemistendam tot en met de kruising met de Padoxlaan/Van Wassenaarstraat, en de Sweilandstraat. Dit heeft weer gevolgen voor het verkeer, waaronder bus 50. Opnieuw zal een pendelbus wordt ingezet. | Foto: René van Dam