Verloskundigen houden stiptheidsactie vanwege debat geboortezorg

Sassenheim/Voorhout n De verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Santé uit Sassenheim en Verloskundigenpraktijk Voorhout hebben op maandag 23 mee hun werk neergelegd. Ze deden mee aan een landelijke actie, waarmee ze hun zorgen uiten over het anders regelen van de geboortezorg.

Op dinsdag 24 mei debatteerde de Tweede Kamer over het besluit van minister Kuipers om Integrale Bekostiging van de geboortezorg in te voeren. Hiermee komt de organisatie van de geboortezorg in handen van de ziekenhuizen te liggen en volgens de verloskundigen, met grote gevolgen voor de laagdrempelige zorg in de wijk en keuzevrijheid van de zwangere. De KNOV en clientorganisaties zoals ‘Clara Wichmann’ en de ‘Geboortebeweging’ ondersteunen deze visie.


Verloskundigen zijn de flexibele schil in de geboortezorg en zijn 24/7 zowel in de wijk als in het ziekenhuis bereikbaar. “De coronaperiode heeft opnieuw bewezen hoe belangrijk deze laagdrempelige zorg voor de gezonde zwangere is. Toen kon de zorg voor haar gewoon doorlopen, terwijl de ziekenhuizen op slot gingen”, geeft Joke Klinkert aan, woordvoerder Geboortezorg. “In Nederland worden in tegenstelling tot het buitenland nauwelijks kinderen op de snelweg geboren daar zorgt de verloskundige voor die toegerust is om zowel thuis als in het ziekenhuis veilig en vakkundig bevallingen te begeleiden.”


In de afgelopen maanden hebben 200.000 burgers en zorgprofessionals geprotesteerd tegen het besluit van minister Kuipers om Integrale Bekostiging in te voeren. De verloskundigen pleiten voor doorontwikkeling van de monodisciplinaire bekostiging met kwaliteitsverbetering als uitgangsbasis. Deze ontwikkelingsrichting kent draagvlak onder alle geboortezorgpartners.