Afbeelding
Foto: pr.

Tentoonstelling over oorlogsgeschiedenis van Warmond verlengd

Warmond n De tentoonstelling 'Warmond in de Tweede Wereldoorlog' van het Historisch Genootschap Warmelda is vanwege de grote belangstelling verlengd tot 11 juni. Bij de tentoonstelling hoort een documentaire met unieke getuigenverslagen van de oorlogsjaren in Warmond.

De tentoonstelling 'Warmond in de Tweede Wereldoorlog' trok in de eerste maand zo veel bezoekers, dat is besloten om de tentoonstelling te verlengen tot 11 jun. Elke woensdagmiddag en zaterdagochtend is De Roef open. Op https://warmelda.nl/ zijn ook een documentaire en een podcastserie over Warmond in de Tweede Wereldoorlog te zien en te beluisteren.


Bomscherf

In de tentoonstelling wordt het verhaal van de Warmondse burgerbevolking in de oorlogsjaren verteld. Dat gebeurt met fragmenten uit dagboeken, illegale kranten, uniformen en bijzondere voorwerpen, zoals een bomscherf van een bom die op 10 mei 1940 in Warmond is ontploft.


Nieuwe getuigenverslagen

Een van de meest schokkende gebeurtenissen in Warmond in de Tweede Wereldoorlog was de moord op de toenmalige burgemeester Ketelaar. Hij werd in het weiland achter de Oude Toren neergeschoten. In de documentaire die bij de tentoonstelling hoort vertelt de Warmondse Janny Vollaard-Van der Voet hoe zij ten tijde van de moord op het land is, in een schuur van haar ouders. "Ik was daar 's morgens in mijn eentje en ik hoorde drie of vier schoten. Ik heb dat altijd verzwegen. Ik gooide mijn spullen neer en rende naar huis."


De inval

In de tentoonstelling wordt het grote verhaal van de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog verweven met fragmenten uit dagboeken en terugblikken van Warmonders. De toen 13-jarige Helmi Dekker schrok om halfvier 's nachts wakker van het vliegtuiggeronk en vluchtte naar de slaapkamer van haar ouders. Een seminariestudent tekent op in zijn dagboek dat hij die nacht wakker werd van afweergeschut en vliegtuigen.


Luchtoorlog

Warmond lag nooit in de frontlinie. Er werd niet op land gevochten, maar wel in de lucht. In de tentoonstelling en de bijbehorende documentaire van André van Noort en Mathieu Fannee wordt ook veel aandacht besteed aan de angst die de luchtoorlog opriep bij de Warmonders. "De Engelsen schoten op alles wat ze zagen", vertelt Lidy Padberg-de Vroomen over de geallieerde jagers. In mei 1943 maakt een bommenwerper een noodlanding in Warmond. "De mensen kwamen in bootjes kijken naar het vliegtuigwrak", vertelt Wim van der Geest.


Verzet

De indruk die achterblijft van de tentoonstelling en de documentaire is die van de angst die regeert als het gewone leven wordt overvallen door de oorlog. Naast nieuwe getuigenverslagen worden ook bekendere verhalen verteld, zoals de rol die drukker George van Elburg speelde in het verzet en de bankier Ernest Menten, die namens de Nederlandse regering in Engeland het verzet financierde.


De tentoonstelling in De Roekenhof (Herenweg 84, Warmond) is geopend tot 11 juni op woensdag van 14.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdagochtend van 10.00 uur tot 13.00 uur. En ook op Hemelvaartsdag van 12.00 tot 16.00 uur. De documentaire en podcasts zijn te zien op www.warmelda.nl.


Jubilerend Kamerkoor ontvangt donatie

Voorhout n Het Voorhouts Kamerkoor heeft op woensdagavond 11 mei een cheque van 1.500 euro ontvangen van de Kringloopwinkel Herenstraat 63. Daarmee kunnen ze hun jubileum groots vieren.

In 2022 bestaat het Voorhouts Kamerkoor 25 jaar. Voor deze bijzondere gebeurtenis heeft de muziekcommissie grote muzikale plannen gemaakt. Er staan in 2022 verschillende concerten op het programma, met als hoogtepunt en afsluiting van het jubileumjaar, op 10 december 2022, de Messiah van Händel. Het Voorhouts Kamerkoor zal zich door het jaar heen op verschillende plekken in Voorhout en Teylingen presenteren. De jeugd van de basisschool wordt hier ook bij betrokken. Er is een lesplan ontwikkeld dat het koor in een aantal groepen 6 en 7 heeft aangeboden. Op deze manier wil het koor de jeugd met de klassieke koormuziek kennis laten maken. Op 2 juli om 16.00 uur geeft het koor een zomerconcert in het Park Overbosch en op 10 september een herfstconcert bij de Ruïne van Teylingen.


Sopranen gezocht

Tijdens het jubileumconcert gaat het kamerkoor groots uitpakken. Zij voeren dan de Messiah van Händel uit. Het Kamerkoor is nog op zoek naar sopranen. Aanmelden kan via marleenvanleeuwen@hotmail.com..