Leerlingen van groep 6-7 van de Buitenplaats luisteren naar het verhaal over de oorlog van tuinman Jan Thijssen. | Foto: MV
Leerlingen van groep 6-7 van de Buitenplaats luisteren naar het verhaal over de oorlog van tuinman Jan Thijssen. | Foto: MV Foto: pr.

De oorlog is nooit ver weg, ook niet op Landgoed Oostergeest

n Naast leerlingen Buitenplaats, ook Taalklas op bezoek

Warmond n Voor de 21ste keer ontvangt Lucelle Leemans - van Nispen tot Pannerden deze week de klassen van basisschool de Buitenplaats op landgoed Oostergeest. Dit jaar zit daar ook een bijzondere klas bij: de Taalklas met Oekraïense kinderen.

Het schoolproject op het landgoed is onderdeel van het overkoepelende landelijke project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht. Ooit begonnen om de jeugd de liefde voor de buitenplaats mee te geven, en inmiddels een jaarlijkse buitenles voor de Warmondse leerlingen. Ieder jaar gaan ze aan de slag met een ander onderwerp. Zo komen de natuur en geschiedenis dichtbij.

 

Op maandagochtend zijn twee klassen te gast bij Lucelle Leemans. Haar vaste groep vrijwilligers neemt groep 4 mee naar de open plek in het bos en de moestuin. Vervolgens horen ze meer over de familieportretten die in het huis hangen. Groep 6-7 heeft dit jaar de waterles, waarbij ze gaan vissen in de slootjes. 

Na de pauze, met de traditionele zelfgebakken cakejes van mevrouw Leemans, vertelt tuinman Jan Thijssen over zijn leven als jonge jongen op het landgoed. Een leven dat vanaf zijn zesde jaar in het teken stond van de Tweede Wereldoorlog. Thijssen vertelt over hoe de tanks het landgoed opreden, hoe zijn vader de juwelen van de familie Leemans in een grote kist begroef in het bos, en hoe een Duitse tuinman hielp om zijn vader te verbergen en zo te ontsnappen aan de tewerkstelling in Duitsland. Op de vraag of de leerlingen weten over burgemeester Ketelaar die is doodgeschoten, schudden ze hun hoofd. Dat hebben ze nog niet geleerd. De oorlog is voor hen ver weg.


Oekraïense taalklas

Hoe anders was dat een week eerder, vertelt Lucelle Leemans. "Sinds enkele weken is er een taalklas in de Buitenplaats, voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die in Warmond en Lisse wonen. Ieder jaar nodig ik alle klassen van de basisschool uit, en ik vind dat deze klas daar ook bij hoort." Het werd een bijzondere ontmoeting, vertelt ze. "De kinderen spreken natuurlijk geen Nederlands, maar ook geen Engels. De twee docenten zijn Nederlands en spreken geen Oekraïens. Dat maakt communiceren eigenlijk onmogelijk. Maar met handen en voeten is het toch gelukt!," vertelt Lucelle met het voor haar kenmerkende enthousiasme. "We hebben besloten een wandeling over het landgoed te maken, en dat was voor iedereen leuk. Bij de slootjes trokken de kinderen meteen hun schoenen uit en zijn gaat pootje baden." In het bos laat ze zien dat er meerdere beschilderde stenen verstopt liggen. "Dat hebben de klassen uit voorgaande jaren gedaan. Maar deze kinderen waren zo enthousiast hierover dat ik dat ook graag met ze zou doen."


Voor groep 6-7 zit de buitenles er op. Zij gaan terug naar hun veilige klas. Net als de Oekraïense kinderen vorige week deden. Het is voor hen te hopen dat de oorlog net als voor hun Nederlandse leeftijdsgenoten snel geschiedenis is.