Afbeelding
Foto: pr.

Aankoop grond voor de natuur in Nieuw Boekhorst

Teylingen n B&W is voornemens om een ruil-/koopovereenkomst en nieuwe pachtovereenkomsten aan te gaan tussen de gemeente en de eigenaar van een stuk grond in Nieuw Boekhorst naast het spoor, de zogenoemde Driehoek.

Door Nico Kuyt

Het betreft een ruiling van de Driehoek tegen percelen grond uit de Roodemolenpolder, die nu door de gemeente aan de eigenaar verpacht worden. De ruil heeft tot doel om natuurcompensatie voor de ontwikkeling van Nieuw Boekhorst en het NatuurNetwerk Nederland (NNN) te realiseren. Een gedeelte van de gemeentelijke grond in de Roodemolenpolder wordt aan de eigenaar verkocht en een nieuwe Pachtovereenkomsten voor het restant van de Roodemolenpolder. Daarnaast wordt een gedeelte van de Driehoek aan hem verpacht.


NatuurNetwerk Nederland

Het NNN is een landelijk samenhangend netwerk van bestaande natuurgebieden, nog te ontwikkelen natuurgebieden en landbouwgebieden met agrarisch natuurbeheer, die met elkaar verbonden zijn via ecologische verbindingszones. Tussen de Noordelijke Randweg en de Haarlemmertrekvaart ligt een zone die onderdeel is van het NNN. De aankoop van de gronden in de Driehoek biedt mogelijkheden om binnen het plangebied goede en robuuste  groenstructuren te maken die aansluiten op het bestaande netwerk. Dit biedt kansen voor een grote biodiversiteit binnen Nieuw Boekhorst. De NNN-zone is primair ingericht op diverse dieren- en plantensoorten en is niet toegankelijk. De inrichting bestaat uit moerassige plekken met zeggesoorten, takkenrillen en watergangen met natuurvriendelijke oevers. 


De aanwezigheid van rugstreeppad binnen de grenzen van het plangebied Nieuw Boekhorst is aangetoond. Deze kikkersoort houdt van rust, het handhaven van de rugstreeppad binnen de wijk is daardoor onmogelijk om de populatie duurzaam te laten voortbestaan. Om woningbouw mogelijk te maken zijn compenserende maatregelen nodig. Het leefgebied van de rugstreeppad wordt overgeplaatst naar een nieuw en ideaal ingericht leefgebied in De Driehoek. Naast een compensatiegebied voor de rugstreeppad, heeft het gebied ook voor andere biodiversiteit een grote waarde, bijvoorbeeld vleermuizen, flora, diverse trekvogels, wintervogels, vlinders, wilde bijen en andere insecten.


Burgemeester bezoekt Oekraïense vluchteling

Sassenheim n Burgemeester Carla Breuer bracht vrijdagmorgen een bezoek aan de 26-jarige Oekraïense vluchteling Alexandra Kudra. Na haar vlucht uit het door oorlog getroffen land, kon zij aan het werk als serveerster bij hotel Van der Valk in Sassenheim. "Het is mooi om te zien hoe Alexandra zich nu red ondanks alle zorgen en verdriet”, aldus de burgemeester.

Alexandra ontvluchtte samen met haar broertje van elf jaar Oekraïne, na het uitbreken van de oorlog op aandringen van haar ouders. Bij de Poolse grens kreeg zij het aanbod om naar Nederland te gaan om uiteindelijk via de tijdelijke opvang in Hillegom in Warmond terecht te komen. Daar verblijft zij met ruim tachtig andere vluchtelingen in het voormalig Kompas. Inmiddels is haar moeder ook in Nederland, haar vader bleef achter.


Huishouding

Via bemiddeling van de in Nederland woonachtige Oekraïns-Russische Mila Maksimkina, die ook als tolk fungeert, kon zijn dankzij haar horecaervaring aan de slag bij Van der Valk. Ze werkt in de ochtenden in de ontbijtzaal. In het hotel werken nog acht andere landgenoten in de huishouding.


In haar beste Engels en met behulp van tolk Mila vertelt ze haar vluchtverhaal. Ook al kent Mila haar verhaal al, ze schiet bij het horen ervan toch ook weer opnieuw in tranen. "Het is een verdrietige gebeurtenis voor iedereen die vluchtte”, zegt burgemeester Breuer. "Maar juist ook voor deze jonge mensen is dit zeer ingrijpend. Ik ben erg onder de indruk hoe zij hiermee omgaat.”