Predikant Hendrik Betting bij de Dorpskerk in Sassenheim. | Foto: Piet de Boer
Predikant Hendrik Betting bij de Dorpskerk in Sassenheim. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

‘Zeg maar Hendrik hoor, iedereen kent me zo’

n Dominee Betting neemt na 13 jaar afscheid van Sassenheim

Sassenheim n De predikant van de Protestantse Gemeente Sassenheim wil bereikbaar zijn voor mensen en is daarom wars van etiketten. ‘Zeg maar Hendrik. Iedereen kent me zo. Alleen bij officiële momenten gebruik ik een titel.’ Het is typerend voor de gelovige en tegelijk realistische Hendrik Betting. Een pastor die met beide voeten op de grond staat. Na dertien jaar neemt hij afscheid van de protestantse gemeente die hij leidt samen met collega ds. Annette Bosma. Hendrik verhuist naar Stadskanaal. Dominee Bosma vertrekt aan het eind van dit jaar. Betting verwacht dat Stadskanaal zijn laatste 'beroeping' is.

Door Piet de Boer

Waarom bent u geen boer geworden?

Hendrik groeide op in Drenthe als boerenzoon. "Mijn vader had een gemengd boerenbedrijf met suikerbieten, aardappels en koeien. Hij had net een nieuwe boerderij laten bouwen en ik was de enige zoon. Er is van alles aan gedaan om mij enthousiast te maken voor het boerenbedrijf, maar ik had andere plannen en ben er ook niet geschikt voor." Op de middelbare school wist Hendrik dat hij predikant wilde worden. Een roeping.


Een stem van boven of een inspirerende predikant?

Hendrik kijkt verbaasd. Hij schudt zijn hoofd.  "Nee, dat kwam voort uit een godsdienstig en gelovig leven." De beroepentest wees ook al in de richting van sociaal - maatschappelijk werk.  "Dat vind ik als voorganger inderdaad heel mooi om te doen, maar waar een hulpverlener moet stoppen, kan ik vanuit het geloof nog een ander perspectief bieden."


Welk perspectief is dat ?

Hendrik hoeft niet lang na te denken. "Dat is de meerwaarde van het geloof. Dan kom je uit bij God die jou wil dragen. Je bemint, waar je steun vindt en waar de dood niet het laatste woord heeft.” Hendrik studeerde daarom theologie aan de Universiteit van Groningen en wordt tijdens zijn studie al pastoraal werker in het Groningse Oostwold. Hij schreef zijn doctoraalscriptie over de Griekse vrijheidsstrijd en de rol van de kerk daarin, werd in 1989 officieel predikant en reisde vervolgens als voorganger bijna het hele land door. Hij werd ‘Beroepen’ door de kerkenraden van Halle, Texel, Winterswijk, Vlissingen en tenslotte Sassenheim.


Wat is uw prioriteit in de gemeente Sassenheim?

"Ik wil er voor de mensen zijn. Laagdrempelig. Ik wil mensen ontmoeten en met ze spreken." Het pastoraat heeft hem daarom altijd de meeste voldoening gegeven. In Sassenheim is er een aantal groepen die regelmatig bij elkaar komen en met assistentie van een predikant over het geloof en leven praten. Hendrik wil daarbij het liefst in dialoog met de ander en met elkaar.


Wat betekent de protestantse gemeente voor Sassenheim en voor u?

De kerk is, volgens Betting, nog steeds een van de meest omvangrijke en actieve vrijwilligersorganisaties. Betting geeft een praktisch voorbeeld. Door corona zijn veel diensten op zondag niet doorgegaan. Mensen konden elkaar niet ontmoeten in de kerk. De kerkenraad en dominee zaten toen toch een beetje met de handen in het haar. "Gelukkig zijn hier in de protestantse gemeente heel veel talenten," zegt hij met een lach. "Ik stond in de drogisterij hier tegenover toen ik een aanbod kreeg van Andrea. Zij stelde voor te starten met een livestream van de vieringen. Mensen konden daardoor zonder besmettingsgevaar de dienst volgen. Er zijn ook minpuntjes aan het streamen. De preek krijgt een dominante plek. Het contact wordt toch minder en is ‘de loop er wat uit."


Hoe ziet u de toekomst in?

Positief zegt hij, maar de kerk vergrijst wel in Nederland, ook in Sassenheim. "Dat is nu eenmaal zo. Je moet niet als een Don Quichote tegen windmolens willen vechten." Sassenheim heeft op dit moment nog twee kerkgebouwen, maar binnen afzienbare tijd zullen de diensten alleen nog maar in de Dorpskerk gehouden worden. Het grijpt hem aan. "Het doet heel veel pijn." Maar Hendrik ziet ook positieve gevolgen en nieuwe kansen. De onderlinge band wordt sterker. Een andere positieve ontwikkeling vindt hij de oecumene zoals bijvoorbeeld jaarlijks bij de Parkdienst in park Rusthoff. "We hebben de tijd gehad van langs elkaar heen leven. We geloven allemaal in dezelfde God."


Leer foto’s bewerken met Windows 11

Sassenheim n De Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Sassenheim (Kerklaan 42) biedt in samenwerking met Seniorweb workshops over Windows 11 aan. Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Tijdens deze workshops ontdekken deelnemers wat ze er mee kunnen.

Op maandag 3 oktober leren deelnemers werken met het fotobewerkingsprogramma van Windows 11. Foto's worden geordend en in albums opgeslagen. Het bewerken en mooier maken van foto's komt ook aan bod. Dit wordt gedaan met de gereedschappen in het programma waarmee ook bijvoorbeeld kleur, belichting en positie verbeterd kunnen worden.


Kleine groepjes

Er wordt gewerkt in kleine groepjes van maximaal zes deelnemers zodat alle deelnemers genoeg tijd en aandacht krijgen. Omdat er op een eigen laptop wordt gewerkt moeten deelnemers deze zelf meenemen. De overige workshops van elk twee uur worden gegeven op maandagmiddag van 14.15 tot 16.15 uur in de Bibliotheek van Sassenheim op 10 oktober (Windows 11 Word) en 17 oktober (Windows 11 Excel).


Er kan per workshop aangemeld worden. De kosten per workshop zijn 7,50 euro voor leden van de Bibliotheek Bollenstreek en/of Seniorweb en 10 euro voor niet-leden. Deelname kan in alle vestigingen aan de balie van de Bibliotheek Bollenstreek geregeld worden of via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over deze en andere cursussen.


Inloopspreekuur

Voor andere digitale vragen kan men terecht bij het digitale inloopspreekuur. In de bibliotheek van Sassenheim is dit gratis spreekuur iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.