Wethouder Wietsma (r) bezoekt de Spelewey: "Samen koken en eten is een mooi voorbeeld van elkaar ontmoeten".
Wethouder Wietsma (r) bezoekt de Spelewey: "Samen koken en eten is een mooi voorbeeld van elkaar ontmoeten". Foto: pr./Sven van der Vlugt

Week van de Ontmoeting

Teylingen n De Week tegen Eenzaamheid is van donderdag 29 september tot en met donderdag 6 oktober. Net als in de rest van Nederland worden dan ook in Teylingen verschillende activiteiten georganiseerd, maar dan onder de noemer Week van de Ontmoeting. De gemeente werkt hierin nauw samen met Welzijn Teylingen, maar ook verschillende andere organisaties organiseren iets. Het tegengaan van eenzaamheid is een belangrijk punt en de gemeente gaat hier de komende tijd verder mee aan de slag. 

Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich erg eenzaam. In Teylingen gaat het om ongeveer 7,7 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder (gegevens: RIVM, 2020). Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van tekortschieten. Hoe langer het gevoel duurt, hoe lastiger het is om er vanaf te komen. Een goede reden om op tijd te handelen.


Ontmoetingsactiviteiten

Verschillende Teylingse organisaties faciliteren door het jaar heen activiteiten rondom ontmoeting. Variërend van een jaarlijkse burendag, Fietsmaatjes, buurtkamers en andere creatieve ontmoetingsmogelijkheden. Met als doel mensen, jong en oud, uit hun sociale isolement te halen en te helpen hun netwerk te vergroten of mee te doen aan activiteiten.


Samen koken en eten

Een opvallende activiteit in Teylingen is bijvoorbeeld het samen koken en eten, georganiseerd door Stichting Welzijn Teylingen in de Spelewey. Eens per maand komt een groep van zo’n 25 enthousiaste deelnemers koken. Na afloop eten de deelnemers de maaltijd samen met buurtbewoners. Ook in de Week van de Ontmoeting vindt deze activiteit plaats. Wethouder Reny Wietsma bracht er begin van deze maand alvast een bezoekje. 


Wethouder Wietsma: “Dit samen koken en eten is een mooi voorbeeld van elkaar eens op een andere manier ontmoeten. Samen iets doen en ook samen eten verbindt mensen. De gemeente vindt eenzaamheid een belangrijk onderwerp en gaat hier de komende tijd mee aan de slag. Ontmoetingsfuncties zoals bij de Spelewey nemen we zeker mee als manier om samen eenzaamheid aan te pakken.” 


Actieprogramma

De Week tegen Eenzaamheid 2022 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer dan 250 gemeenten en 160 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties doen mee. Zij zetten zich er actief voor in om samen de toenemende eenzaamheid tegen te gaan. Kijk voor meer informatie en wat je zelf kunt doen op www.herken-eenzaamheid.nl en www.eentegeneenzaamheid.nl. | Foto: pr./ Sven van der Vlugt


Dennis Engelhart gestart als nieuwe directeur KTS

Voorhout n De KTS is het schooljaar begonnen onder leiding van een nieuwe directeur, Dennis Engelhart. Zijn missie: behoud van de goede naam die de KTS heeft als vakschool. Tegelijkertijd wil hij benadrukken dat de school dé startplek is voor leerlingen met een praktische leerstijl en een mavo-/havo-advies.

De 52-jarige Dennis Engelhart uit regio De IJmond is ruim twintig jaar werkzaam in het onderwijs. Hij heeft ervaring in het vmbo en mbo als docent en manager. ‘De leerling centraal’ en ‘maatwerk voor iedere leerling’, vindt hij belangrijk. De KTS heeft een uitgebreide ondersteuningsstructuur en dit past dan ook goed bij hem.


Ook mavo en havo

Als nieuwe directeur wil Engelhart graag benadrukken, dat ook leerlingen met een mavo-/havo-advies op hun plek zijn op de KTS. Op deze niveaus worden leerlingen te vaak afgerekend op hun denkvermogen, vindt hij. Wanneer zij een meer praktische leerstijl hebben kunnen ze de doorlopende leerroute vmbo-mbo-hbo volgen. Uiteindelijk kost dit leerlingen maar één jaar extra. Met hun aangeleerde vakvaardigheden zijn zij een welkome aanvulling op de arbeidsmarkt, zowel in de techniek- als in de horecabranche.




Mbo-opleidingen

De KTS biedt, in samenwerking met mboRijnland, al mbo niveau 2-opleidingen. Elk jaar melden zich hier meer leerlingen voor aan en de school is dan ook voornemens om het aantal opleidingen uit te breiden. Daarnaast bestaat de wens om de samenwerking met het mbo uit te bouwen naar doorlopende leerlijnen op niveau 3 en 4. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan snel en er is veel vraag naar afgestudeerden op deze niveaus. 


Juist omdat leerlingen met een mavo-advies of hoger de kans moeten krijgen om door te stromen, wil de KTS de verschillende leerroutes aanbieden. "Op de KTS leer je timmeren, maar je schoolcarrière bij ons kan ook de start zijn van een loopbaan als architect”, aldus Engelhart.


‘Ook met een mavo-/havo-advies bij ons op je plek'

Dennis Engelhart. | Foto: pr.