Jacoba van Beierenweg 5 na de restauratie. | Foto: pr.
Jacoba van Beierenweg 5 na de restauratie. | Foto: pr. Foto: pr.

Restauratieprijs voor juweel aan de Jacoba van Beierenweg

Voorhout n De Restauratieprijs 2022 gaat naar het geheel gerenoveerde en gerestaureerde woonhuis aan de Jacoba van Beierenweg 5. Op zaterdag 24 september wordt de prijs uitgereikt.

Het is zo langzamerhand gebruikelijk dat na het afsluiten van de Najaarsfeesten in Voorhout de lokale Restauratieprijs uitgereikt gaat worden. Dan dient er wel een pand te zijn waarvan een zorgvuldige restauratie, met aandacht voor de geschiedenis, is voltooid. Dit jaar moest er zelfs een keuze gemaakt worden tussen verschillende kandidaten. 


Renovatie

Op zaterdag 24 september zal deze prijs van waardering uitgereikt worden door wethouder Reny Wietsma aan Marcel van der Meer en Brenda Wijnands. Zij hebben de woning op het adres Jacoba van Beierenweg 5 liefdevol gerenoveerd en gerestaureerd. Bij de aankoop enkele jaren geleden werd gesuggereerd om het pand te slopen. Dit zou dit een prachtige plek voor nieuwbouw zijn. Maar de nieuwe eigenaren dachten daar anders over. Ze zagen een juweel, een mooi karaktervol huis onder de vergrijsde en verweerde gevels en dak. Ze sloopten de oude schuur en op die plek werd een nieuwe schuur gebouwd. Met wat aanpassingen konden ze hier alvast tijdelijk wonen, terwijl het huis werd gerestaureerd. De stenen, de rollaag, de voegen, het dak, de dakpannen, de boeiboorden, de goot, alles werd schoongemaakt en opgefrist of vernieuwd. Hiermee werd de honderd jaar oude woning behouden en een tweede leven gegeven. De HKV kent daarom de restauratieprijs toe voor het behouden en vakkundig renoveren van dit beeldbepalende pand. Hiermee is een karakteristiek stukje Voorhout bewaard gebleven. Op zaterdagmiddag zullen Marcel en Brenda het teken van waardering in ontvangst nemen.


Eerder, op zaterdagmorgen, is dan al het gebruikelijke HKV-café geweest, zoals op elke laatste zaterdagochtend van de maand. Dan staat de deur van het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat open. In het geval bezoekers geïnteresseerd zijn in hun familiegeschiedenis, is er ervaren hulp. Die kan hen op weg helpen met het zoeken en maken van een stamboom.