Voorzitter Jan Post (rechts) van de Stichting Ton Memorial School Sailung (met een ANBI-status) bij het inladen van de 20 voet zeecontainer in april dit jaar. | Foto: pr.
Voorzitter Jan Post (rechts) van de Stichting Ton Memorial School Sailung (met een ANBI-status) bij het inladen van de 20 voet zeecontainer in april dit jaar. | Foto: pr. Foto: pr.

Zeecontainer met hulpgoederen eindelijk aangekomen in Sailung

Sassenheim n De vorig jaar op poten gezette inzamelacties door de Stichting Ton Memorial School Sailung om de school en de gemeenschap in het Nepalese Sailung te ondersteunen zijn volgens stichtingsvoorzitter Jan Post overweldigend en hartverwarmend. Maar het transport liep een stuk minder vlot.

Het transport van de goederen in een zeecontainer- in samenwerking met de Nepal Federatie Nederland – vanuit Rotterdam op 14 april was zenuwslopend. Het duurde en duurde. Na aankomst van de container in de Indiaanse haven Visakhapatnam, op 7 juni, ging het vervolgtransport per spoor op het treinstation in Birganj - net over de grens in Nepal. Daar gaf de douane na veel gezeur over de importdocumenten en het betalen van de benodigde invoerrechten uiteindelijk de goederencontainer vrij. “Al met al een extra kostenpost van ruim 6000 euro”, treurt Post. “Corruptie ten top.” 


Post is blij dat het gehele transportproject van schoolmeubilair, lesmaterialen, (kinder)kleding, naaimachines, computers, beamers, medische artikelen en hulpgoederen en allerlei ander ingezameld gerei om de gemeenschap te ondersteunen is geslaagd, ondanks dat enkele dozen zijn opengesneden. 


Vanaf Birganj bereikten de spullen met behulp van vier kleine vrachtwagens na een vijf uur durend transport over 40 kilometer slecht begaande wegen de school in Sailung. Alhoewel lokale corruptie en alle formele onderhandelingen omtrent de invoer van de goederen Post de nodige hoofdbrekens en kopzorgen hebben bezorgd, is het hem en de stichting alles waard om de droom van zijn in 2018 in Nepal verongelukte zwager Ton van den Brink te verwezenlijken: het behoud van de school en het mogelijk maken van onderwijs voor alle kinderen in het gebied én boven alles het verbeteren van de levensstandaard van de gemeenschap. 


Net terug uit Sailung heeft voorzitter Post en zijn vierjarige stichting al weer een nieuwe projecten in de steigers staan, waaronder het financieren van en het dragen van de beheerskosten van de te bouwen medische steunpost, het ontwikkelen van agricultuur in samenwerking met de Wageningen University & Research, toerismeontwikkeling én de werving van sponsoren voor kinderen. 


"Sailung kent veel armoede”, vertelt Post. "Ouders van liefst een kwart van de schoolkinderen beschikken over onvoldoende middelen om de schoolvergoeding te betalen. Maar aangezien de school in Sailung bekend is om goed onderwijs en veel kennis in huis heeft, verkiezen toch veel ouders deze school boven een rijksschool die gratis is. Alleen is die loop wel van negatieve invloed op de financiële zelfstandigheid van de school. Sponsoring van een kind doet die onvoordeligheid teniet. Het geld komt zo toe aan de school.” In korte tijd heeft Post al voor 23 kinderen een sponsor verworven, elf staan er op een wachtlijst. "Het zou toch heel fantastisch zijn als ook voor die elf kinderen zich nu een sponsor meldt.” Meer informatie is te vinden op www.sailung.nl of stuur een mail naar jan.post@sailung.nl.  



Zonnebloem Voorhout blij met opbrengst braderie

Voorhout n Vrijwilligers van de Zonnebloem, afdeling Voorhout, hebben op de braderie tijdens de Najaarsfeesten in het centrum genoten van de aandacht voor de jaarlijkse enveloppenloterij van de afdeling.

Mede dankzij de gulle sponsoring van de lokale middenstand en van vestigingen van landelijke winkelketens heeft de afdeling mooie prijzen kunnen verbinden aan de winnende loten. Met de opbrengst van de loterij kan de Zonnebloem voor hun gasten weer een gezellige activiteit organiseren.



Zoals u heeft kunnen lezen in onze advertenties in het mooie programmaboekje over de Najaarsfeesten van de Oranje Vereniging Voorhout kunt u met de daarin opgenomen QR-code ook digitaal Zonnebloemloten kopen waarvan de opbrengst vervolgens grotendeels ten goede komt aan onze afdeling. Dit is nog mogelijk tot eind september.


Heeft u, of kent u iemand, die behoefte heeft aan een beetje gezelligheid in het leven? Heeft u wat tijd over om ons team van vrijwilligers te versterken? Neem dan voor nadere informatie contact op met secretaris Dineke v.d. Meijden: 0252-215173.