Deze ransuil is één van de drie jongen die dit jaar in Teylingen is geboren. | Foto: pr./Mariska de Graaff
Deze ransuil is één van de drie jongen die dit jaar in Teylingen is geboren. | Foto: pr./Mariska de Graaff Foto: pr./Mariska de Graaff

Vogelvlucht

Het is een slecht uilenjaar geweest, en dat merk je in Teylingen ook. Er werden dit voorjaar drie jonge ransuilen geboren. Niet heel erg veel. De meeste uilen hebben niet gebroed, omdat er niet genoeg eten was. Vinden de uilen niet genoeg muizen, dan leggen ze ook geen eieren. Daarbij komt ook dat ze graag gebruik maken van de oude nesten van kraaien of eksters, maar ook die nesten zijn er niet meer. Al met al niet echt de ideale omstandigheden dus. Ook in de rest van Nederland is dat merkbaar: volgens SOVON (het kenniscentrum voor verspreiding en trends van in het wild levende vogels in Nederland) daalde het aantal broedparen in de periode 1990-2007 met meer dan vijf procent per jaar. Er broedden in 2007 nog ongeveer 5500 paar in Nederland.


Fotografe Mariska de Graaff is veel in de Teylingse natuur te vinden. Maandelijks plaatst zij haar mooiste foto, en vertelt over de 'andere' inwoners.