Inwoners van de Koningshuisbuurt en de Oranje Nassaulaan (foto inzet). | Foto's: pr.
Inwoners van de Koningshuisbuurt en de Oranje Nassaulaan (foto inzet). | Foto's: pr. Foto: pr.

Biotuinen, boeken en buurtborrels op Burendag

Teylingen n Nooit eerder deden zo veel buurten mee aan Burendag als afgelopen weekend. Op bijna 8.200 plekken in Nederland kwamen buren samen om elkaar (beter) te leren kennen. 

Of het nou om een drankje ding, iets te eten of een mooi verhaal, in de Voorhoutse Oranje Nassaulaan vanaf nummer 30 hadden er zin in. Een buurtborrel op Burendag 2021 vormde de eerste aanzet tot meer samenhang met de buurt. Jolanda nam het initiatief tot een bio-diverse tuin in dat deel van de straat. Zelfs met hulp van wat buren was het een te zware klus om de tuin grasvrij te maken. De gemeente Teylingen bood met vijf man inzet uitkomst. Daarna zorgde Jolanda voor zaaien, bewateren en onderhouden. Door de droge lente werd het idee geboren om er een regenton te plaatsen. Dat werd meteen het doel voor Burendag 2022


Regenton

Het initiatief lag bij een achttal bewoners. Al gauw was de Oranje Nassaulaan vanaf nr 30, Emmastraat en een deel Frans Halsstraat akkoord met het idee van regentonnen, gieters en een egelhuis. Subsidie werd aangevraagd, een kavel oud-hollandse spellen via Oranje Vereniging Voorhout was aangekocht, springkussen en tenten werden besteld. En alles werd gehonoreerd via zowel gemeente als Oranje Fonds.


Wethouder Elsbeth Koek kon samen met een aantal kinderen en commissieleden de bio-diverse tuin openen. 


Vanaf 16.00 uur gingen ze officieel van start. Poffertjes, chips, spekjes voor de kinderen. Drie barbecues werden in gereedheid gebracht. De buurtbewoners namen hun eigen drankjes en eten mee, en er werd  gedeeld, gekletst en gelachen. Er zijn inmiddels alweer nieuwe plannen voor de biotuin. 


Bieb en tuin

In Sassenheim was het op zondag 25 september weer in de Koningshuisbuurt. In de Johan Frisolaan is dit jaar een buurtbibliotheek geplaatst en daarnaast heeft de buurt een klein perceel geadopteerd van de gemeente. Daaruit zijn de tegels gewipt en tijdens de buurtborrel heesters en vaste planten aangeplant.

Buurtbewoners van de Oranje Nassaulaan in Voorhout vieren Burendag onder andere met klussen in hun biotuin. | Foto: pr.