Henk van Atteveld en Leo Duijndam zijn sinds enkele maanden vrijwilligerscoaches.
Henk van Atteveld en Leo Duijndam zijn sinds enkele maanden vrijwilligerscoaches. Foto: MV

Vrijwilligerscoaches helpen bij zoektocht naar geschikte match

Teylingen n Net met pensioen, buiten het arbeidsproces gevallen of gewoon op zoek naar een paar uur nuttige tijdsbesteding? Vrijwilligerswerk is er in allerlei soorten en maten. Voor iedereen is er iets te vinden, daarvan zijn de nieuwe vrijwilligerscoaches Henk van Atteveld en Leo Duijndam overtuigd. Zij nodigen inwoners dan ook graag uit voor een vrijblijvend gesprek. 'We denken met je mee, en soms komen daar verrassende dingen uit.'

"Ja, ze zijn zelf ook vrijwilliger." Henk van Atteveld (68) en Leo Duijndam (72) moeten wel een beetje lachen om de vraag. Vanaf begin juni zijn zij onder de vlag van Welzijn Teylingen aan de slag als vrijwilligerscoaches. 


De twee mannen reageerden zelf op een vacature uit de vrijwilligersbank, waarin werd gezocht naar coaches met ervaring. Dat daar sprake van is, blijkt wel uit hun cv's. Duijndam is jarenlang penningmeester geweest bij verschillende koren, en was vrijwilliger bij onder andere het Rode Kruis en Slachtofferhulp. Door zijn werkende bestaan op de afdeling personeelszaken weet hij als geen ander hoe bedrijven (of organisaties) optimaal en betrokken met hun (vrijwillig) personeel om kunnen gaan. Van Atteveld werkte tot zijn pensioen als docent Human Resource Management, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Vrijwilligersmanagement op het Hbo. Een rugzak vol ervaring dus, die van pas komt in hun nieuwe rol als vrijwilligerscoaches. 


Eerst in gesprek

Hun werk bestaat niet uit het simpel koppelen van de vraag van de vrijwilligers en het aanbod van vacatures. Het is veel complexer, en dat is waar Henk en Leo hun expertise inzetten. Leo: "In onze werkwijze gaan we eerst het gesprek aan en stellen vragen. Wat wil je en wat wil je niet? Waar word je blij van? Met elkaar ga je een traject in om tot een bepaalde keuze te komen." Henk: "Dat blijkt heel essentieel te zijn in wat wij doen. Ik woon in Warmond, en mensen die weten wat ik doe, spreken mij daar aan. Ik kwam er zo achter dat een heel traject zit tussen de interesse in vrijwilligerswerk en daadwerkelijk die stap zetten om dat om concreet te maken. Ik merk dat daar veel onzekerheid zit. 'Ik kan eigenlijk niks' zeggen mensen dan. Of: 'de eisen zullen wel hoog zijn'. Het is belangrijk om met geduld en aandacht te kijken naar wie je bent, wat zou je willen, en wat je gelukkig zou maken. Daarnaast is het ook zo dat niet iedereen ervaring heeft in het vrijwilligerswerk. Mensen weten soms niet dat ze zelf ook kunnen aangeven hoeveel tijd ze erin willen steken."


Welzijn Teylingen heeft al langere tijd het vrijwilligersbeleid als een van de speerpunten. Zo was er lange tijd een vrijwilligers inloopspreekuur, maar echt veel werd daar niet gebruik van gemaakt. Henk en Leo hopen door de nieuwe werkwijze meer inwoners te bereiken. Iedereen kan een afspraak met ze maken voor een vrijblijvend gesprek met één van de twee coaches. Henk: Niets is verplicht. Kom gewoon eens langs voor een kopje koffie, en dan maken we een babbeltje. Het is een oriënterend gesprek." 


'Niets is verplicht, kom gewoon eens langs voor een kopje koffie'



'Wat kan ik eigenlijk?'

In de gesprekken wordt ook gewezen op de website www.vrijwilligteylingen.nl. Daar staan naast extra informatie over de coaches, ook een vacaturebank en een Talentscan op. Die kunnen helpen om helder te krijgen wat men precies zoekt. Een handig hulpmiddel dat soms net even een ander inzicht geeft. Een voorbeeld is een vrijwilliger bij AutoMaatje, bij wie door zijn leeftijd zijn rijbewijs niet verlengd werd. Hij ging op aanraden in gesprek. Henk: "'Maar wat kan ik nou helemaal?!' zei hij al snel. Uit de Talentenscan en testje kwamen vacatures naar boven die bij hem pasten. Toen hij hoorde over een vacature bij een klein theater in de gemeente zag ik hem helemaal blij worden. Hij kwam daar wel eens, maar was er zelf niet opgekomen om daar wat te gaan doen. Hij is zo blij om weer onder de mensen te zijn, en ook van betekenis te kunnen zijn. Zo werkt vrijwilligerswerk twee kanten op: fijn voor jezelf, en voor een ander."


Vrijwilligers zijn hard nodig, besluiten Leo en Henk. "De samenleving draait voor een groot deel op vrijwilligers. Zonder hen zou de wereld er heel anders uitzien. Er is zoveel behoefte aan vrijwilligers, en er zijn zoveel functies in allerlei soorten en maten. Je kunt iets met koken, tuinieren doen, maar ook bestuursfuncties. Je ziet ook vaak dat de functie zich vormt naar de persoon. Het is een wisselwerking. Er is voor iedereen iets te vinden, dus maak gerust met ons een afspraak voor een oriënterend gesprek!".


Kijk voor meer informatie op www.vrijwilligteylingen.nl. Daar zijn ook de Talentenscan en de vacaturebank te vinden. Voor rechtstreeks contact met de vrijwilligerscoaches, mail naar vrijwilligers@welzijnteylingen.nl.


Alzheimercafé: Diagnose dementie, en nu?

Regio n Als de diagnose dementie wordt gesteld komt er veel op je af. Wat kun je verwachten? Welke hulp en ondersteuning kun je inschakelen? In het Alzheimercafé op maandag 10 oktober worden deze vragen beantwoord.

Kitty Noordhuizen is te gast, zij werkt als wijkverpleegkundige en casemanager dementie. Het Alzheimercafé is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden. 


Het Alzheimercafé is dit keer in de tuinzaal van Munnekeweij (Via Antiqua 25) in Noordwijkerhout. Het café is geopend vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 en duurt tot 21.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op www.dementie.nl.

Afbeelding