Ruimte voor lokaal maatwerk in Nieuw Boekhorst

Voorhout n "De mogelijkheid tot lokaal maatwerk binnen de regionale huisvestingsverordening, biedt goede aanknopingspunten om met sociale huurwoningen zoveel mogelijk Teylingers aan een woning te helpen", schrijft B&W in een memo aan de gemeenteraad. Die had namelijk B&W gevraagd zich ten uiterste in te spannen nieuwe sociale huurwoningen in de wijk Nieuw Boekhorst in eerste instantie aan te bieden aan inwoners van Teylingen.

Door Nico Kuyt

De gemeenteraad heeft afgelopen juni de gebiedsvisie voor Nieuw Boekhorst vastgesteld, met tussen de 1.200 en 1.300 woningen en met 30 procent sociale huur. En er liggen mogelijkheden om woningen voor de Teylingers te reserveren. Dit wordt al op beperkte schaal gedaan. De regionale huisvestingsverordening biedt ruimte om lokale volkshuisvestelijke knelpunten op te lossen. Dit zijn er in Teylingen twee: Jongeren die onvoldoende inschrijftijd hebben en daardoor geen woning kunnen vinden. En ouderen die niet naar een gelijkvloerse woning kunnen doorstromen en zo een gezinswoning in de sociale huur bezet houden. De inzet voor de eigen inwoners is beperkt tot 25 procent van het gemiddelde aantal verhuringen van de afgelopen drie jaar. In Teylingen betekent dit ongeveer 40-45 verhuringen. Het huidig gebruik voor jongeren en ouderen ligt nu op circa 20 verhuringen per jaar, dit door het beperkte aanbod jongeren- en seniorenwoningen. Er is dus ruimte om deze regeling extra in te zetten.


Verhuisketen

Maar de verordening biedt ook de mogelijkheid om nieuwgebouwde woonruimten bij de eerste verhuur aan te bieden aan woningzoekenden die een bestaande sociale huurwoning achterlaten. Dit zorgt ervoor dat mensen doorstromen in de sociale huursector. Een oudere bewoner die doorstroomt van een bestaande rijwoning naar een nieuw appartement in Nieuw Boekhorst maakt zo plek voor een gezin dat nu nog in een appartement woont. Dit appartement kan dan weer door een een- of tweepersoonshuishouden, bijvoorbeeld een jongere, worden bewoond. Dit zorgt ervoor dat meer mensen, waaronder ook jongeren, een passende woning kunnen vinden. 


Uit onderzoek blijkt dat zo door 100 nieuwbouwwoningen met voorrang toe te wijzen, er 173 woningzoekenden in de verhuisketen aan een woning worden geholpen. Overigens kan niet worden gegarandeerd dat in de keten een Teylinger doorstroomt. De vrijkomende woning wordt immers regionaal aangeboden. Maar het streven is om het maximale resultaat voor de Teylingse woningzoekende te behalen.


Vervolg

B&W zal in de nog te sluiten overeenkomst met de woningcorporatie afspraken maken over de inzet van dat maatwerk. Landelijk wordt overigens de wetgeving herzien over de inzet ervan, hiertoe heeft de minister onlangs een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer gestuurd met een 50 procent lokaal toe te wijzen. Dit traject loopt nog, het is ook nog onduidelijk hoe dit wordt ingepast in de regionale huisvestingsverordening.


Beleid zonnepanelen wordt soepeler voor monumenten

Teylingen n De gemeenteraad heeft bij meerderheid twee moties aangenomen waarmee is besloten dat het beleid van zonnepanelen op monumenten en panden binnen het beschermd dorpsgezicht wordt herzien om het plaatsen daarvan soepeler te maken. En kijken naar duurzaam bouwen en energiebesparing voor deze panden.

Beide moties komen uit een enkele CDA, PvdA en GroenLinks-motie uit februari. Destijds bereikten de fractie signalen van zowel van particulieren, als van Woningstichting Stek over belemmeringen rond duurzaamheidsplannen in Warmond. Zo had Stek concrete plannen van circulaire bouw binnen het beschermd dorpsgebied, maar werd geremd vanwege welstandseisen die onder andere voortkwamen uit het zonnepanelenbeleid. Particulieren zaten op hun beurt te knellen met het buiten het zicht moeten houden vanaf de openbare weg van de panelen. De motie riep B&W op om een voorstel de gemeenteraad voor te leggen over het al dan niet wijzigen van het welstands- en zonnepanelenbeleid in het licht van duurzame energieopwekking. Echter, de motie strandde. Hij is daarna gesplitst en met enkele wijzigingen opnieuw ingediend. Deze twee haalden het vorige week wel. "De motie van februari, in het kader van de lokale energiestrategie, heeft het niet gehaald. Blijkbaar was daar een energiecrisis voor nodig", aldus Carla Hilverda (CDA).


Spoed

De gemeenteraad wil nu van B&W 'zo snel mogelijk' een herziening voorgelegd krijgen waarin een versoepeling is opgenomen voor panelen op monumenten en binnen het beschermd dorpsgezicht. B&W moet daarbij tevens kijken naar een uitzonderingspositie van de regels voor recente bebouwing in het beschermd dorpsgezicht. In de tussentijd moet de gemeente meer aandacht geven aan het plegen van maatwerk. Tegen stemde Lijst Schenk. En ook de Partij voor Teylingen. Deze wilde de motie aangescherpt zien, want de tekst zou zo ruim opgesteld zijn dat de mogelijkheid geschapen wordt de panden te ontsieren, bijvoorbeeld door panelen aan de muren. De opmerking van de fractie werd voor kennisgeving aangenomen, want een aanpassing was niet meer mogelijk. De PvdA pleitte voor het eenvoudiger maken van de procedure van aanvragen, zodat het goedkoper kan en wellicht de leges kunnen dalen.


De tweede motie riep B&W onder andere op om te bekijken of duurzaam (circulair) bouwen en energiebesparing meer mogelijk te maken valt voor de genoemde panden. VVD en Lijst Schenk stemden tegen. (NK)