Marlene Simoons is onlangs in Warmond komen wonen. Ze schrijft een keer in de maand over haar kennismaking met de gemeente.
Marlene Simoons is onlangs in Warmond komen wonen. Ze schrijft een keer in de maand over haar kennismaking met de gemeente. Foto: Willemien Timmers

Milieu-vandalisme

Er is de laatste tijd wel wat te doen rondom afval en duurzaamheid in de gemeente.


Zo is er de aangekondigde afschaling van de GFT ophaalmomenten, omdat baten en lasten te ver uiteen lopen. Hieraan zien we hoe precair het evenwicht is tussen doen en willen: de gemeenteraad wil veel doen aan verduurzaming, maar wordt helaas ingeperkt door de kosten. Daarom moeten de inwoners ook meer gaan betalen voor het ophalen van afval. 


De vraag is wat het effect zal zijn op de totale hoeveelheid GFT die wordt opgehaald en of inwoners hun GFT-afval dan maar bij het restafval zullen gooien, want de luxe van één of twee keer per week GFT ophalen was ook ingegeven door de stank die dit in tuinen veroorzaakt in de steeds maar warmer wordende zomers en niet per se omdat inwoners meer GFT wilden gaan recyclen. Maar misschien zie ik dat verkeerd.


Sancties

Ernstig is alle afval en troep die door inwoners en bedrijven her en der in de gemeente wordt achtergelaten, niet alleen naast de ondergrondse containers, maar ook na een dagje recreëren bij de Kagerplassen ligt er nog van alles, hele vrachtwagens vol, als ik de milieucoaches mag geloven. 


Tijdens de World Cleanup Day op 17 september, heb ik nog met een zakje door de gemeente gelopen om afval te rapen. Ik kwam van alles tegen, helaas ook in het bos. Een idee is misschien om wat meer camera-toezicht her en der te introduceren ter afschrikking van dit milieu-vandalisme, want dat is het: door je eigen troep niet mee te nemen of naar de milieustraat te brengen, doe je je eigen omgeving geen goed! Hier zouden best wat strengere sancties op mogen komen.


Dat de gemeente van goede wil is wat betreft verduurzaming kan ook afgelezen worden in het uithangen van de vlag met SDG’s, de Sustainable Development Goals, (duurzame ontwikkeling doelen) hoewel ik durf te betwijfelen of veel mensen weten waar het hier om gaat. En bij de gemeente hebben ze ook hun twijfels, want op de website staat per abuis de Social Development Goals en dat zijn toch echt ander soortige doelen. De SDG’s zijn maar liefst zeventien ambitieuze doelen en daarbinnen nog eens 169 concretere subdoelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn opgesteld door de Verenigde Naties (de VN). 


Hoewel ik deze doelen allemaal wil omarmen (zie https://www.sdgnederland.nl/de-17-sdgs/), doet de gemeente er goed aan om hier toch een aantal als prioriteit te benoemen, om te beginnen met doel nr 17: “partnerschap om doelstellingen te bereiken”. Want voor je weet is het budget weer op en komt er van al die mooie doelen helemaal niets terecht.