Een ton voor herstel van Park Molentocht

Voorhout n De gemeente gaat dit najaar het park Molentocht herstellen van de ernstige wateroverlast. Dit moet het plant- en dierenleven weer een impuls geven en tegelijk de bewoners droge voeten gunnen.

door Nico Kuyt

In 2019 is park Molentocht aangelegd in Hooghkamer, maar sinds de aanleg heeft het park te kampen met wateroverlast waardoor gazons, plantvakken en voetpaden bij langdurige regenval onder water komen te staan. Dit heeft als resultaat dat de beplanting het niet heeft overleefd en de bomen in matige tot slechte staat verkeren. In het najaar van 2021 zijn beperkte herstelwerkzaamheden uitgevoerd, maar in het voorjaar van 2022 is er nader onderzoek gedaan en een andere aanpak gekozen. Zo bleek dat er nagenoeg geen insecten, wormen en dergelijke in de grond zat. De boel was behoorlijk dood. Voor het herstel is dit voorjaar een proef uitgevoerd met als resultaat dat het water beter infiltreert en de worm floreert. Op basis van deze resultaten gaat de gemeente ook de overige delen van het park dit najaar op deze wijze herstellen. Tevens worden de dode bomen vervangen en worden de plantvakken opnieuw ingeplant met heesters. De gekozen bomen en planten bestaan vrijwel uitsluitend uit bloeiende bomen en planten die waardevol zijn voor bijen en vlinders en bijdragen aan de biodiversiteit. De kosten voor het herstel van het park, inclusief de aanplant van de bomen en de plantvakken, is begroot op 105.000 euro. Omwonenden zullen voor de start van de uitvoering per brief worden geïnformeerd.


Zilversmid in Wereldwinkel

Sassenheim n Wereldwinkel Sassenheim verkoopt uitsluitend Fairtrade producten. Op donderdag 13 oktober zal Dambar, zilversmid uit Nepal weer aanwezig zijn in de Wereldwinkel (Kerklaan 1) om zijn handgemaakte zilveren sieraden te verkopen. Dambar behoorde tot de laagste kaste in Nepal en had weinig kans hogerop te komen. De Nederlander Jos bus heeft hem geholpen een opleiding tot zilversmid te volgen.

Dambar Biswo Karma is tegenwoordig zilversmid in Katmandu en succesvol in zijn werk. Inmiddels verschaft hij aan meerdere dorpsgenoten werk in zijn 'silverfactory'. Jos Bus werd een vriend van de familie en Dambar noemt hem nog steeds papa Bus. Ook vernoemde Dambar zijn zoon naar hem. Jos Biswo Karwa wordt momenteel door zijn vader klaargestoomd om zijn opvolger te worden. Zoon Jos studeerde bedrijfskunde en betaalde zijn studie deels door in een restaurant te werken. Met de opbrengst van deze huidige reis naar Nederland, die bijna twee maanden duurt, hoopt Dambar de tandartsstudie van een van zijn dochters te kunnen bekostigen.