Tijdelijke maatregelen Hortuslaan nog lastig

Sassenheim n De tijdelijke aanpak om de gevaarlijke kruising Hortuslaan/Kerklaan/Hoofdstraat verkeersveiliger te maken, blijkt nog niet eenvoudig. Er is een conflict ontstaan over bloembakken en zakkende paaltjes.

Door Nico Kuyt

In februari nam de gemeenteraad een motie aan van CDA, GroenLinks, PvdA en de toen nog fractie Piket, nu omgedoopt tot Progressief Teylingen. Het kruispunt Hortuslaan/Kerklaan/Hoofdstraat was in hun ogen zeer onoverzichtelijk en daardoor verkeersonveilig. Het treffen van tijdelijke maatregelen was dan ook noodzakelijk en gewenst. De motie riep B&W op gedurende het terrasseizoen bijvoorbeeld bloembakken te plaatsen of andere versperringen, waardoor het doorgaande (gemotoriseerde) verkeer tussen Hortus- en Kerklaan wordt gestremd. B&W wilde wachten op het gereed komen van de Centrumvisie met het circulatieplan, om zo tot een afgewogen definitieve oplossing te komen, maar de gemeenteraad wilde toch alvast tijdelijke maatregelen.



Paaltjes versus bakken

Wethouder Heleen Hooij is nu met een stand van zaken gekomen. Afgelopen voorjaar is de tijdelijke afsluiting besproken met de verkeersdeskundigen. Daarna is door wethouders Marlies Volten en Hooij ter plaatse met ondernemers van het Business Platform Teylingen (BPT) Sassenheim gesproken, waaronder de voorzitter. "Meerdere ondernemers gaven aan voorstander te zijn van een afsluiting met verrijdbare plantenbakken. Vanwege de bereikbaarheid door hulpdiensten pleiten onze verkeersdeskundigen voor paaltjes die inzakken, wanneer dat nodig is. De hulpdiensten worden nog benaderd om hun zienswijze te geven inzake de afsluiting met zowel paaltjes als verrijdbare plantenbakken", aldus Hooij. 


Echter, medio september 2022 heeft BPT Sassenheim aangegeven bezwaar te maken tegen de afzetting met paaltjes. "Wij gaan in gesprek met bezwaarmakers zoals dat gebruikelijk is. We gaan daarna breder participeren met ondernemers en ook met omwonenden. Er vindt vervolgens een afweging plaats van alle belangen." De raad wordt nog geïnformeerd over de definitieve plannen.


Ingezonden: Raadsleden, goed bezig!

Ingezonden n "Sinds juni is er een provinciaal plan voor mobiliteit in de Bollenstreek. De raadsleden van de bollenstreekgemeenten hebben niet rechtstreeks kunnen volgen hoe dit plan tot stand is gekomen. Afgelopen dinsdag kwamen de raadsleden van Teylingen op initiatief van D66 en CDA bijeen om zich, ook van de kant van de inwoners, te laten informeren. De daartoe in het Bestuurscentrum in Voorhout belegde bijeenkomst voor leden van de gemeenteraad, Provinciale Staten en bewoners was een succes.

In het plan van de provincie dat op 9 november in Provinciale Staten van Zuid-Holland wordt besproken krijgt Hillegom een nieuwe weg met aansluiting naar het station, de Poelweg is voor Lisse een uitkomst, maar Teylingen lijkt met de rotondes in Sassenheim noord en de flessenhals Van Pallandtlaan waar alles van en naar de kust doorheen moet, het nakijken te hebben. Met de duizenden te bouwen woningen in Voorhout en Noordwijk gaat het door bewoners gewenste 'Niet meer maar minder verkeer' niet lukken. Een voornemen, daterend van voorjaar 2019 om vanwege de HOV twee turborotondes met tunnels te bouwen met verbreding van het tussenliggende stuk van Pallandtlaan naar 3, zelf 4 banen zou een desastreuze uitwerking op de bebouwde kom van Sassenheim hebben.


De bijeenkomst begon met een toelichting op het provinciale plan. Daarna volgden deskundigen die hun licht lieten schijnen over hoe het ook, zelfs beter en ook al op korte termijn beter zou kunnen. Positief was dat bewoners aan het woord konden komen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Door twee insprekers van de Van Pallandtlaan waar sprake is van een onleefbare leefbaarheid en twee sprekers uit de Vogelbuurt die nog verder geïsoleerd dreigt te worden. Moeders van kleine kinderen verwoordden treffend hoe het elke dag meerdere keren een waagstuk is om uit de Vogelbuurt naar de school van de kinderen te komen.


De bijeenkomst die ook online was te volgen was heeft voor de raads- en Statenleden inzicht en waardevolle informatie opgeleverd. Kortom, een uitstekend initiatief waarmee de leden van de Commissie ruimte die er op 11 oktober verder over spreekt hun voordeel mee kunnen doen. Raadsleden, goed bezig!"


Nico Koomen,
Sassenheim


Onderzoek naar slavernijverleden

Regio n De provincie Zuid-Holland heeft naar aanleiding van inspanningen van D66 en PvdA besloten om onderzoek te doen naar de rol die ze gespeeld heeft in het koloniaal- en slavernijverleden.

Zuid-Holland is geen rechtsopvolger van de toenmalige provincie Holland, maar dat wil niet zeggen dat de gevolgen van dit verleden niet zichtbaar zijn in onze provincie. Denk bijvoorbeeld aan de prominente gebouwen die in onze provincie staan. Maar belangrijker nog is het menselijke aspect en de gevolgen die dit verleden heeft. Er loopt op dit moment nog een landelijk onderzoek naar het slavernijverleden, maar Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) wil nu toch al starten met een provinciaal onderzoek.  


De provincie streeft ernaar om voor 1 juli 2023, de dag van Keti Koti, de uitkomsten van het onderzoek te delen.