Afbeelding
Foto: pr.

Grens aan aantal gokhallen

Teylingen n Unaniem heeft de gemeenteraad een verordening Speelautomatenhallen aangenomen. Daarmee wordt het aantal in de gemeente op maximaal twee gesteld, het aantal dat nu in Teylingen aanwezig is. De verordening heeft als doel de openbare orde te beschermen, met name de leef- en woonsituatie rondom hallen en verder eisen te stellen aan het aanbod van kansspelen om gokverslaving te voorkomen.

Speelhallen blijven een gevoelig onderwerp, met name rond gokverslaving. Berucht zijn de gevoerde discussies in de gemeenteraad, nu al meer dan een decennia geleden, over een deur tussen het Van der Valk hotel Sassenheim en Jack's Casino. Menig uurtje aan debat slokte die deur op. 


En ook vorige week kwam het punt van gokverslaving prominent in de behandeling naar voren. De verordening bepaalt het aantal hallen nu op maximaal twee en stelt voorwaarden. De vergunningen voor bepaalde tijd worden door de burgemeester verleend. Dat kan dus ook minder worden. En daar had de fractie Schenk moeite mee. Deze diende een motie in, want de huidige twee hallen hebben een uniek en totaal van elkaar verschillend karakter, zijn een verrijking voor de gemeente en zij pakken het voorkomen van gokverslavingen zeer professioneel aan. "Eentje zorgt ook voor sociale cohesie, want die heeft een huiskamersfeer en is een soort buurthuis voor veel ouderen", stelde de fractie. "De hallen willen geld verdienen en als het gezellig is voor ouderen, zet dan in het centrum een buurthuis neer met koffiekamer en biljart", tegensputterde de PvdA het positieve beeld van de fractie Schenk. De motie kreeg alleen steun van de eigen fractie. 


De overige konden meegaan met de voorgestelde tekst van de verordening, temeer omdat burgemeester Carla Breuer toezegde dat bij een teruggaan van het aantal, als er daartoe signalen uit de samenleving komen of die behoefte leeft bij de ondernemers, zij daarover de gemeenteraad van tevoren zal raadplegen. Unaniem stemde de gemeenteraad vervolgens in met de verordening. Er start nu voor de bestaande hallen een overgangsperiode van 15 jaar en in die tijd worden geen vergunningen verleend. (NK)


Comedian Davey Turenhout maakt zich op voor debuutvoorstelling

Voorhout n Comedian/cabaretier Davey Turnhout gaat eindelijk in première met zijn debuutvoorstelling 'Niet normaal gelukkig'. Op zaterdag 8 oktober staat de Voorhouter in theater Ins Blau in Leiden.

Hij groeide op in Voorhout en woonde er 28 jaar, maar tegenwoordig is Davey Turnhout een import-Brabander. Hij haalt inspiratie uit zijn dagelijks leven en ervaringen. Met zijn jongensachtige voorkomen en relaxte uit- straling zou je bijna vergeten dat hij iemand is met een zwart gevoel voor humor. Davey’s grappen zijn soms hard, maar wel altijd gebracht met heel veel liefde. Hij is onlangs dertig geworden, begrijpt weinig van zichzelf of de wereld om hem heen en hij is de laatste paar jaar ‘s avonds vaker op het podium te vinden dan bij zijn vriendin thuis. In een vol De La Mar Theater won Davey Turnhout de juryprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival 2019 en nu gaat hij het land in met zijn debuut. Kaarten voor 'Niet normaal gelukkig' zijn verkrijgbaar via https://theaterinsblau.nl..