Een deel van de trotse vrijwilligers, voor 'hun' winkel aan de Herenstraat. | Foto: pr.
Een deel van de trotse vrijwilligers, voor 'hun' winkel aan de Herenstraat. | Foto: pr. Foto: pr.

'Soms gaat de tijd zo snel'

n Kringloopwinkel Herenstraat 63 viert eerste lustrum

Voorhout n Soms gaat de tijd zo snel... Voor de 35 vrijwilligers van de kringloopwinkel in Voorhout is de tijd omgevlogen. Vijf jaar geleden werd bij de notaris de Stichting Kringloop Herenstraat 63 opgericht en zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan om het bestaande pand om te bouwen naar de noodzakelijke voorschriften en wensen van de hele groep.

Binnen de gelederen van de vrijwilligers zitten handige mensen. In de voormalige boekhandel moest worden gebroken, gesloopt, gebikkeld en getimmerd. Plafond repareren, keuken inbouwen, kassablok plaatsen, innamehoek en technische ruimte creëren, stellingen plaatsen, elektra omleggen. Sommige delen van het interieur waren prachtig en heel goed bruikbaar, waaronder de mooie witte kastenwand en de donkerblauwe gevel. Na deze verbouwing kon de winkel worden geopend.


De winkel wordt volledig gerund door vrijwilligers. Het doel is om tweede (of derde)hands spullen te hergebruiken door ze tegen billijke prijzen te verkopen. De opbrengst wordt gedoneerd aan lokale goede doelen, die daarvoor een aanvraag kunnen indienen bij de winkel.

Bijzonder aan deze winkel is, dat het afwijkt van de ‘standaard’ kringloopwinkel. De locatie is natuurlijk erg belangrijk, midden in het centrum van Voorhout. Maar dat vergt ook nadenkwerk over het interieur en de aankleding van de winkel. Niets stapelen, geen opslag in dozen maar ruimtelijkheid, licht en mooie schone spullen, netjes uitgestald. Het zijn tweede hands spullen, maar dat wil niet zeggen oud of vervallen.


Direct vanaf het begin weten de inwoners van Teylingen de winkel te vinden. Niet alleen voor het ruime en gevarieerde assortiment, maar ook voor het brengen van spullen. De vrijwilligers hebben in de vijf jaar veel geleerd; wat verkoopt goed, wat verkoopt niet en alles daartussen. Dus er is al snel een aannamebeleid uitgestippeld, ook omdat de oppervlakte van de winkel beperkt is en er geen opslag van spullen mogelijk is. Alles wat wordt aangenomen, moet direct de winkel in kunnen.


Voor het vijfjarig bestaan is een commissie geregeld, die een programma heeft gemaakt om dit heuglijke feit te vieren, met de inwoners (en klanten) van Teylingen en omgeving. Op zaterdag 19 november was de feestdag, en de verjaardag werd een groot succes. Er is ruimte vrij gemaakt voor een koffiekraam, met petitfours, snoepgoed en sapjes voor de kinderen. Aan de statafels ontstaan spontane gesprekken. Bij de kassa staat een ‘rad van fortuin’. Kinderschmink, de orgelman en popkoor Volare zijn aanwezig. In de middag gaan zelfs de voetjes van de vloer.


Aan het eind van de dag blijkt dat, ondanks de kortingen van het rad, de omzet goed is. De vrijwilligers zijn moe maar voldaan. Op dit moment heeft de stichting in totaal ruim 182.0000 euro gedoneerd. Daar komt weer een leuk bedrag bij, wat beschikbaar wordt voor toekomstige donaties. Ook een donatie aanvragen voor uw vereniging of stichting? Doe een schriftelijk verzoek en lever dit in bij de winkel in de Herenstraat 63 in Voorhout. De vrijwilligers van de winkel beoordelen gezamenlijk de aanvraag.