Vermenging wonen en werk voor arbeidsmigrant wordt minder

Sassenheim n B&W ziet graag dat arbeids- en huurcontract voor arbeidsmigranten gescheiden zijn. Landelijk zijn er daartoe maatregelen in de maak, zo antwoordt B&W op vragen van de Partij voor Teylingen naar aanleiding van een jongeman uit Polen die noodgedwongen een nacht in de Willem Warnaarlaan op straat sliep omdat hij zijn baan verloor en daardoor uit zijn onderkomen werd gezet.

door Nico Kuyt

B&W geeft aan dat door de wijziging in de uitzend-cao een arbeidsmigrant pas na 30 dagen verzocht mag worden de huisvesting te verlaten. "Hierdoor is de afhankelijkheid al minder geworden. Je mag niet meer meteen na het beëindigen van de werkzaamheden op straat worden gezet." 


En er worden stappen gezet voor een nog meer loskoppelen van ‘bed en baan’. "Hierin zijn wij afhankelijk van landelijke ontwikkelingen. De Wet Allocatie Arbeidskracht door Intermediairs (Waadi), gekoppeld aan een verplichte certificering van uitzendbureaus, gaat regelen dat er twee aparte contracten aangeboden moeten worden. Eén voor werken en één voor de huisvesting. Dit wordt als oplossing gezien om de afhankelijkheid van de arbeidsmigrant tot de werkgever te verkleinen", aldus B&W.


Opvang

De concrete situatie van de slapende Pool is bij B&W niet helemaal duidelijk geworden, maar geeft aan: "Iedereen, dus ook een arbeidsmigrant, kan zich melden als deze voldoet aan de toegangscriteria voor Maatschappelijke Opvang. Bij lage temperaturen is er tevens sprake van een Koude-opvang, waarbij de criteria verruimd zijn. Maar een arbeidsmigrant moet wel voldoen aan de criteria, want deze regels gelden voor iedereen."


Brandbrief inwoner over overlast houtkachels

Voorhout n  Een bewoner in de Baarslaan heeft een brandbrief naar de gemeenteraad gestuurd over houtkachels, open haarden en allesbranders rond zijn woning. De schrijver heeft er veel last van en problemen in de gezondheid. Eerder stuurde de inwoner een mail gestuurd naar Progressief Teylingen (PT). Die heeft een motie opgesteld. Maar wethouder Elsbeth Koek is ook al bezig met een campagne over het stoken.

De bewoner schrijft 'best wel wanhopig' te zijn door deze 'ellende' en vermoedt dat alleen verhuizen nog helpt. Mede door de stijgende energieprijzen komt er steeds meer houtstook. Rondom de woning zijn er zo'n 30, 40 open haarden en die stoten naar eigen zeggen de laatste tijd 'heel veel vieze lucht' uit. "Er wordt ook volop gestookt als het windstil is en dan is het code rood. Dan blijft de vieze lucht nog meer hangen tussen de huizen." 


Gemeente en Omgevingsdienst werden gebeld, maar daar kwam de bewoner niet verder. Het huurhuis van Stek heeft geen kunststofkozijnen met driedubbel glas, wat enorm zou kunnen helpen bij het buiten houden van de stank. Maar dan nog, er kan niet worden geventileerd voor het slapen. En een dure luchtreiniger aanschaffen, is ook geen optie. 


Communicatie

De bewoner benaderde Dion Piket (PT) om te kijken of de politiek iets kan betekenen. De schrijver pleit voor betere communicatie, het strafbaar maken bij het stoken van fout of nat hout of andere viezigheid en bij windstil, het moet registreren bij de gemeente van de open haard branders om makkelijker te handhaven en een extra gemeentelijke belasting voor houtstokers. "Als zoveel mensen er last van hebben en gezondheidsproblemen krijgen, dan zou houtstoken en ook de allesbranders en vuurkorven in de zomer verboden moeten worden. De mensen die graag een 'fikkie stoken' staan er mogelijk niet bij stil dat het zoveel overlast veroorzaakt bij omwonenden. In dat geval kan extra communicatie de houtstokende burgers meer bewust maken hiervan", aldus de bewoner.


Campagne

Piket stelde een motie op die B&W oproept om de inwoners te informeren over een goede houtstook en daarbij alle beschikbare media te gebruiken. Om voorlichting te geven over welke brandbare materialen er mogen worden verbrand, het jaarlijks laten vegen van de schoorsteen, het niet stoken wanneer het mistig is en de ernstige gevolgen voor buren bij onjuist gebruik. Intussen was de wethouder al bezig met de campagne: 'Veilig en warm de winter door', een wekelijkse aandacht over veilig stoken. Wethouder Koek vraagt zich nu of de motie nog zin heeft, maar daar gaat de wethouder niet over. 


De campagne is opgezet nadat diverse signalen inkwamen over de risico’s die bewoners lopen, door hun huis op een alternatieve, en soms onveilige, manier verwarmen vanwege de hoge gasprijzen. Een campagne van de Veiligheidsregio wordt naar lokaal doorvertaald, met als doel mensen te waarschuwen. De komende periode zal er iedere week een bericht worden gedeeld in de gemeenteberichten en op sociale media over onderwerpen als goede ventilatie, kaarsen op een veilige plek, onderhoud van de schoorsteen, snoeren en stekkers, middelen tot waarschuwing, onderhoud van de CV-ketel of gaskachel en geen gebruik van gasflessen in de woning. (NK)