Afbeelding
Foto: pr.

‘Oorlog en Vrede’ in Galerie De Pomp

Warmond n In dezelfde galerie waar Mieke Sampers 35 jaar geleden voor het eerst exposeerde, is nu opnieuw werk van haar te zien. De opening van de tentoonstelling in de Warmondse galerie is op zaterdag 26 november om 16.00 uur.

In de afgelopen jaren concentreerde zij zich op het thema Oorlog en Vrede. Dat was ook het onderwerp waarmee zij afstudeerde na haar vijfjarige opleiding aan de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag.


Eerste Wereldoorlog

Sampers werd geïnspireerd door het beroemd gedicht ‘In Flanders Fields”, geschreven door de Canadese arts John Mc Crae tijdens de Eerste Wereldoorlog. “ (… ) Laat de doden die wij zijn niet stikken, of wij vinden slaap noch Vrede, ook al klappen zoveel rozen open in zovele Vlaamse velden.”

Klaprozen

In staande, hangende en liggende objecten verwerkt de Warmondse kunstenaar veel rode en witte klaprozen. De rode rozen (de ‘poppies’) zijn het symbool van de slachtoffers; de witte die van de vredesmacht. 

Sampers: “Ik was ontroerd door het gedicht. En ik hoop dat mensen die mijn werk zien ook het gevoel krijgen dat er altijd hoop is om door te gaan.”