Cultuur Verheft speelt in mei 1991 'Op Hoop van Zegen'. | Foto: pr.
Cultuur Verheft speelt in mei 1991 'Op Hoop van Zegen'. | Foto: pr. Foto: pr.

Cultuur Verheft in Dwars Op

Voorhout n In de volgende winteruitgave van het geschiedkundig magazine van de Historische Kring Voorhout (HKV) kan kennis worden gemaakt met de geschiedenis van de 75-jarige Toneelvereniging Cultuur Verheft. 

In 1947 richten Jan Vlasveld en Leen van Velzen na enig tumult de vereniging op. De familie Vlasveld speelt een grote rol in het Voorhoutse toneelleven van de 20e eeuw. Piet Vlasveld (1880-1950) is sinds 1924 conciërge van het patronaatsgebouw, het latere parochiehuis. Hij organiseert hier voor de rooms-katholieke jongens sport, spel en toneeluitvoeringen. Zijn zoon Aad Vlasveld (1912-2002) wordt in de dertiger jaren regisseur van Toneelvereeniging ‘Vader Kolping’, een onderafdeling van de St. Josephsgezellen. Als die laatste vereniging in 1942 door de Duitsers landelijk verboden wordt, gaat ook ‘Vader Kolping’ in Voorhout ter ziele.


De grote Bevrijdingsrevue in 1945 wordt geregisseerd door Aads broer Jan Vlasveld (1919-1995). To de Groot draagt hierin een gedicht voor van iemand die gefusilleerd zal worden. Jan zal later met To trouwen. Na de oorlog richten de broers ook ‘Spel en Klank’ op en nu mogen eindelijk meisjes ook meedoen. Aad en Jan krijgen echter onenigheid en richten elk een eigen toneelvereniging op: Aad komt met ‘Het Masker’ en Jan begint ‘Cultuur Verheft’. Jan is 25 jaar regisseur, maar speelt het liefst zelf mee. De eerste voorzitter van Cultuur Verheft, Leen van Velzen is vaak souffleur. Als ’Het Masker’ in de tweede helft van de jaren vijftig wordt opgeheven, wordt Cultuur Verheft de enige toneelvereniging in Voorhout. Jan Vlasveld wordt in 1972 als regisseur opgevolgd door Ben Veenhof en na diens afscheid in 1993 zal Peter Kales een groot deel van de regie op zich nemen. Alle details zijn te lezen in Dwars Op 76, die in december bij de HKV-leden op de mat zal vallen.


Het HKV-café, in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat, is op zaterdag 26 november van 10.30 tot 12.30 uur. De toegang is gratis.