Meer ruimte en frisse lucht voor basisschool Emmaüs

Voorhout n De raadscommissie Welzijn kan zich vinden in het beschikbaar stellen van geld voor een luchtbehandelingskast in de Emmaüsschool om de luchtkwaliteit van de lokalen te verbeteren. Tevens gunt de commissie wat euro's om te kijken hoe de uit zijn jasje knellende school aan de Bonenkruidstraat 11 een uitbreiding kan krijgen.

door Nico Kuyt

De basisschool Emmaüs kampt al ruim vijf jaar met een capaciteitstekort vanwege de groei van het aantal leerlingen. Op basis van de regels heeft de Emmaus recht op een uitbreiding. Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is een overname van de aan de Historische Kring Voorhout (HKV) in 2017 in eigendom overgedragen noodlokalen die op het plein staan. De HKV heeft aangegeven best mee te willen werken, maar wil wel een uitplaatsing naar een gelijkwaardige en passende locatie. Een andere mogelijkheid is een aanbouw aan de Emmaüs. B&W koestert de voorkeur voor de eerste optie, omdat deze goedkoper is. Om te komen tot een keuze en een uitgewerkt plan wil de commissie wel 50.000 euro aan B&W geven.


Luchtkwaliteit

Tegelijk wordt het binnenklimaat van de school opgepoetst. Die is op dit moment niet al te best. In een kastje aan de buitenkant komt een zuivering van de lucht. De Emmaüs heeft nu alleen de mogelijkheid van een natuurlijke ventilatie, dus ramen en deuren open. Het kastje is niet goedkoop. Het kost rond de 355.000 euro. Het schoolbestuur zal een derde van deze kosten voor haar rekening nemen. Wellicht is er nog een potje bij het Rijk. Over het algemeen kon de commissie zich goed vinden in het voorstel. Wel werd een vraagteken gezet bij de hoge prijs voor die ventilatie. De roep klonk om ook naar de andere scholen te gaan kijken naar het klimaat. 


Constructief

Het onderzoek naar de uitbreiding kon eveneens op een instemming in de commissie bogen. Een voorkeur werd uitgesproken voor de eerste optie. Wel moet de HKV een goed nieuw onderkomen krijgen. Wethouder Elsbeth Koek onderstreepte dat zij met de HKV hier 'ontzettend constructief mee bezig is'. Het is wel een enorme puzzel en niet zomaar geregeld. Op een gegeven moment moet dan toch de knoop worden doorgehakt, want de uitbreiding met twee lokalen is voor de school een noodzakelijk. 


Op andere scholen is er geen leegstand om de groei op te vangen, zo gaf zij aan op vragen van de VVD. "Voor het einde van het jaar gaan wij een keuze maken welke route wij gaan volgen", aldus Koek.