Commissie niet eens over verduurzamen accommodaties

Teylingen n B&W moet zo spoedig mogelijk de accommodaties van de verenigingen in kaart brengen hoe het met de duurzaamheid gesteld is. En dan een investeringsplan opmaken om deze toekomstbestendig te maken. Dat vindt de fractie Progressief Teylingen (PT). B&W trapte in de raadscommissie Welzijn nog wel op de rem. En ook de commissie was verdeeld.

Door Nico Kuyt

Sommige accommodaties zijn verouderd en voldoen niet meer aan hedendaagse duurzaamheidsnormen. Hierdoor zijn de energielasten een behoorlijke kostenpost geworden. De motie wil nu een boosterinjectie geven, want Teylingen moet een bloeiend (sport)verenigingsleven behouden. "Er gebeurt inzake duurzaamheid nauwelijks iets", maakte Dion Piket (PT) in de raadscommissie Welzijn helder. "80 procent van de verenigingen doen niets met het opwekken van energie, want zij zijn grootverbruiker en dan kan je niet terugleveren." Volgens Piket staan er verenigingen aan het omvallen. "En als het omdondert dondert het echt om", want de kosten moeten uit de contributie van de leden komen en die haken af. De fractie stelde een motie op.


Grote klus

Maar wethouder Reny Wietsma liet een waarschuwend geluid horen. De motie is wel mooi, maar geen klein klusje. Hij is wat breed. Veel accommodaties zijn van de verenigingen zelf. Er zijn bestaande regelingen en er lopen gesprekken. Er is rond die duurzaamheid van alles gaande, maar valse verwachtingen mogen niet worden gewekt. De raadscommissie Welzijn raakte in ieder geval erover in danige twijfel. Sommigen vonden dat aangepakt moet worden, anderen waren meer terughoudend. Men is er soms nog niet uit en de fracties gaan het bespreken in de eigen kring. In de gemeenteraad van donderdag 15 december gaat de gemeenteraad er dan verder over spreken en een besluit nemen. Over wellicht een wat smallere motie.


Uitzege op degradatiekandidaat voor waterpoloƫrs ZVS

Sassenheim n Het eerste herenteam van Zwemvereniging Sassenheim behaalde zaterdag 26 november een knappe overwinning tegen ZVVS in Vlaardingen met 8-12.

Sassenheim wist ZVVS direct wakker te schudden door na 22 seconden al het eerste doelpunt te maken. Binnen een paar minuten werd deze lijn doorgetrokken naar een 0-3 voorsprong. Daarna kwam Vlaardingen beter in de wedstrijd doordat het tempo in het spel van Sassenheim daalde. Dit betekende dat ZVVS er een fysieke wedstrijd van kon maken met een volledige press. Hierdoor werden de aanvallen voorspelbaarder en kwam ZVVS terug tot een 3-4 tussenstand halverwege de wedstrijd.


ZVVS wist de spanning er wel in te houding, want gedurende de derde periode ging het tot een stand van 6-6 gelijk op. Hierna schakelde Sassenheim over van een tweezone naar een driezone waar de tegenpartij meer moeite mee had. De heren van Sassenheim liepen hierdoor langzaam uit naar een 8-12 overwinning. Met name voor de Sassemer Robin van de Voort was dit een goede wedstrijd. Hij wist zes doelpunten op zijn naam te zetten. Met deze overwinning is Sassenheim gestegen van de vijfde naar de vierde plek op de ranglijst van de tweede klasse bond.